Utifrån olika anledningar kan man ibland vilja flytta sin hemsida eller webbutik till ett nytt webbhotell. Det kan bero på att man har hittat ett billigare alternativ, att man inte är nöjd med exempelvis webbhotellets prestanda eller att det helt enkelt inte finns möjlighet att växa utifrån det behov man har. Oavsett anledning är det mycket enkelt att byta webbhotell och flytta sin webbplats till en ny leverantör.

Så byter du webbhotell

1. Skaffa webbhotell

Först behöver du hitta ett bra webbhotell som möter dina krav och som håller ett pris du kan tänka dig att betala. Här på Jämför-webbhotell.se har vi en hel lista med de bästa webbhotellsleverantörerna.

Bäst webbhotell 2025

Just nu: första året gratis

Enkelt och smidigt att använda

LÄS MER  
0 kr/mån
59 kr/mån

Sveriges största webbhotell

Prisbelönt support

LÄS MER  
19 kr/mån
139 kr/mån

Molnbaserat webbhotell

24/7 support

LÄS MER  
1 kr/mån
109 kr/mån

Bra budgetalternativ

Daglig backup och 99,99% upptid

LÄS MER  
6,36 kr/mån
84 kr/mån
Inleed logo

Billigast premiumtjänst

Redundans – din hemsida finns på servrar i två olika serverhallar

LÄS MER  
19 kr/mån

Dyrt men populärt bland kunderna

Support i världsklass

LÄS MER  
185 kr/mån

Bäst managed WordPress

Byggt för WordPress i Google Cloud

LÄS MER  
142 kr/mån
one.com

Världsledande webbhotell

Tryggt med lång erfarenhet

LÄS MER  
5 kr/mån
59 kr/mån

2. Flytta domän

När du har skaffat ett konto hos det nya webbhotellet är det dags att flytta över din domän. På ditt nuvarande webbhotell hämtar du en auktoriseringskod som du anger hos det nya webbhotellet för att själva flytten av domänen ska kunna genomföras.

3. Kopiera över databas och filer

I nästa steg är det dags att flytta över hemsidan. Här förklarar vi lite enkelt vad du behöver flytta och kortfattat skapar du först en ny databas på det nya webbhotellet och använder samma användarnamn och lösenord. Du migrerar över all data från den gamla databasen till den nya samt flyttar över alla filer till din hemsida via FTP eller med webbhotellens filhanterare som brukar finnas i kontrollpanelen.

Flytt av databas i detalj

  1. Navigera till phpmyadmin på ditt nuvarande webbhotell och välj den databas du vill kopiera. Du klickar på exportera och sedan kör.
  2. På det nya webbhotellet skapar du en ny databas och användare.
  3. Navigera till phpmyadmin på det nya webbhotellet och välj den nya databasen, klicka på importera och sedan kör.

4. Säg upp ditt gamla webbhotell

När allt är på plats och fungerar fullt ut kan du säga upp det gamla webbhotellet.

Att få hjälp med flytt till nya webbhotellet

Många webbhotell erbjuder nya kunder gratis eller betald hjälp med att flytta över din hemsida från ditt nuvarande webbhotell till den nya. Ibland behöver du ange detta önskemål i samband med att du köper lagringsplats på ett webbhotell och annars brukar det gå bra att öppna ett supportärende i deras supportmiljö.

Strato

Strato sköter inte flytten av din hemsida till dig, men de erbjuder support och guider. Om du har en WordPress-hemsida kan du använda pluginet Duplicator (som alltid ingår när man köper webbhotell via Strato) för att flytta den enkelt till Strato.

Loopia

Det är enkelt att flytta din hemsida till Loopia med hjälp av deras utförliga guide. De hjälper inte till med själva flytten men ger support kring stegen om du kör fast när du följer deras guide.

  1. Du börjar med att beställa ett webbhotellspaket och väljer i samband med det att du redan har en domän och anger domännamnet.
  2. När du sedan ska flytta din hemsida har Loopia flera olika guider för om du har en WordPress-hemsida, en vanlig HTML-sida eller en bloggplattform som WordPress.com, Blogg.se eller Blogger.
  3. Även flytten av databasen är välbeskriven med information om du vill använda MySQL-workbench eller phpMyAdmin.
  4. I nästa steg ska du testa att allting fungerar som det ska innan du börjar med själva domänflytten. För att testa anger du adressen https://dindomän.se.loopiadns.com i din webbläsare och byter ut dindomän.se mot ditt eget domännamn.
  5. Om du även ska flytta e-postkonton och e-post finns det även en utförlig guide för det.
  6. Nästa guide hos Loopia talar om hur du flyttar över din domän, alternativt pekar om dina domäner med en ändring i DNS.
  7. Som sista steg när allt ser ut att fungera överallt säger du upp ditt gamla webbhotell.

Miss Hosting

Miss Hosting däremot erbjuder helt gratis flytthjälp när du ska byta webbhotell. Här beställer du först ett webbhotellspaket och när allting är klart mailar du till deras support för att beställa flytthjälp. Om du har flera domäner och webbplatser kan du få hjälp med alla samtidigt.

Simply.com

Det går inte att få hjälp med en flytt om du väljer Simply.com men det är enkelt att flytta själv med hjälp av deras mycket enkla guide.

  1. Först beställer du ett webbhotellspaket.
  2. Sedan säkerhetskopierar och exporterar du hemsida, databas och e-post hos din befintliga leverantör.
  3. Om du ska flytta e-postkonton skapar du dessa i kontrollpanelen hos Simply.com.
  4. I nästa steg importerar du hemsida, databas och e-post med hjälp av de instruktioner som du får i e-post från webbhotellet. Där står också information om hur du testar den nya tillfälliga webbadressen innan du flyttar över din domän.
  5. Slutligen genomför du flytten av domänen och säger upp ditt webbhotellskonto hos ditt gamla webbhotell.

Inleed

Inleed erbjuder kostnadsfri flytthjälp av din hemsida inklusive filer, bilder, databaser, domäner och e-postkonton.

Efter en flytt säkerställer de också att allting fungerar och att ompekning av DNS görs utan någon nedtid. Om du har skaffat något av webbhotellspaket med Prime installerar de dessutom Litespeed Cache med Redis som gör din webbplats riktigt snabb.

Oderland

Oderland hjälper också till med att flytta din hemsida inklusive filer, databas och domän. Dock hjälper de endast till med en enda WordPress-webbplats och de flyttar inte över e-post. Om du beställer flytten inom 60 dagar av ett köp av webbhotellstjänst hjälper de till gratis. Vill du få hjälp med en webbplats som är av en annan typ än WordPress eller om du vill få hjälp att flytta flera webbplatser kan de göra det mot en kostnad.

Du beställer flytthjälp via deras flyttverktyg. Inför flytten ser de till att sänka den så kallade TTL (Time to live) för att ompekningen ska gå så snabbt som möjligt. Innan ompekningen sedan görs kontrollerar de också att allt fungerar som det ska. När allt är överflyttat körs även en säkerhetsscanning för att kontrollera så att inga filer innehåller skadlig kod.

Om du vill ha flytthjälp utöver en WordPress-hemsida erbjuder Oderland detta mot konsultarvode.

Templ

Hos Templ får du obegränsat med hjälp vid flytt av dina hemsidor. Du bara skickar ett meddelande till webbhotellet eller beställer hjälp i din kontrollpanel.

Det Templ gör då är att kopiera din hemsida och sätta upp den med en temporär webbadress. Där kontrollerar du att allting fungerar som det ska och du kan även jämföra hastigheten mot din befintliga webbplats. Är du nöjd och redo att göra en skarp flytt så meddelar du detta till Templ som då gör en ompekning av din domän.

One.com

One.com hjälper inte till med att flytta hemsidor men de har tagit fram en enkel guide att följa för själva domänflytten.

  1. Först behöver du förbereda din domän för en flytt med att skaffa en flyttkod (Auth-ID, EPP-kod) hos din nuvarande leverantör.
  2. Sedan säkerhetskopierar du allt innehåll för din hemsida inklusive databas och e-post.
  3. Nu beställer du ett webbhotellskonto hos one.com, skriver in din domän och aktiverar beställningen.
  4. I nästa steg ska du godkänna ett domänregistreringsavtal.
  5. Därefter behöver du bekräfta flytten med den kod du fått från ditt befintliga webbhotell. Sedan genomförs domänflytten men man får vara beredd att det kan ta ett par dagar.
  6. När din domän är flyttad till one.com kan du importera din hemsida, databas och e-post.

Vanliga frågor och svar om att flytta till nytt webbhotell

Är det svårt att byta webbhotell?

Det är mycket enkelt att byta så länge du har alla dina inloggningsuppgifter tillhands. Vi har tagit fram en enkel guide inne på vår sajt som hjälper dig på vägen.

Hur hittar jag ett bättre webbhotell än det jag har?

Beroende på om du inte är nöjd med prestandan eller priset hos ditt nuvarande webbhotell finns det olika leverantörer att välja på. Vi har tagit fram en lista på de bästa alternativen för att underlätta ditt val.

Tar det lång tid att flytta domänen till ett annat webbhotell?

Den praktiska biten med att initiera flytten av domänen går snabbt på några få klick. Däremot kan det ta lite tid innan själva bytet går igenom till sin helhet över hela internet. Räkna med cirka 24 timmar för säkerhetsskull.

Kan man få hjälp med att flytta sin hemsida till annat webbhotell?

En del webbhotellsleverantörer erbjuder flytthjälp. Några helt gratis och andra för en kostnad. Läs mer om vilka möjligheter du har inne på vår sajt.

När kan jag säga upp mitt gamla webbhotell vid en flytt?

Det går att säga upp ditt avtal så fort du har genomfört flytten och kontrollerat att allting fungerar fullt ut till 100 %.