Att göra en egen hemsida kan verka som ett otroligt stort och svårt åtagande, men med rätt kunskap och verktyg kan du enkelt komma i gång. I denna artikel går vi igenom de tre viktigaste delarna för att göra sin egen hemsida:
- Domän
- Webbhotell
- Design och publicering
Bäst webbhotell 2023
Just nu: första året gratis
Enkelt och smidigt att använda
Välj domän
En domän är din webbadress och identifierar din hemsida på internet. Domänen är alltså grunden i din hemsida, vilket gör att det är viktigt att välja ett domännamn som är relevant för hemsidans innehåll. Det ska även vara ett namn som är lätt att komma ihåg – undvik därför långa eller svåra stavningar.
Det finns en rad domänregistrerare där du kan söka efter tillgängliga domännamn och registrera din valda domän.
Välj webbhotell
Ett webbhotell är en tjänst som ger din hemsida åtkomst till lagringsutrymme på internet. När du väljer ett webbhotell bör du överväga faktorer som pris, specifikationer som lagringsutrymme och trafik, och kundsupport. Det finns en lång rad webbhotell att välja mellan, så se till att göra lite forskning och läsa recensioner innan du bestämmer dig.
Designa och publicera din hemsida
När domännamnet och webbhotellet är valt är det tid att börja arbetet med själva webbplatsen. Det finns en rad olika sätt att göra detta på – beroende på vilka kunskaper man har och hur man vill arbeta med sin webbplats.
Sitebuilder
En sitebuilder är ett användarvänligt verktyg som låter dig dra och släppa element för att bygga din sajt. Verktyget erbjuder ofta färdiga mallar och enkla redigeringsfunktioner. Populära webbplatsbyggare inkluderar Hemsida24, WordPress.com, Wix, Weebly och Squarespace.
Publiceringsverktyg – WordPress
Vill du vara med delaktig i din hemsidas hemsidas utseende är det populärt att använda en CMS-plattform, eller ett publiceringsverktyg, istället.
CMS-plattformar, som WordPress, Drupal och Joomla, ger dig mer anpassningsmöjligheter och mer kontroll över din sajts och dess utseende. Du kan välja och anpassa teman, installera tillägg och publicera innehåll. Att använda ett publiceringsverktyg kräver vanligtvis något mer tekniskt kunnande än webbplatsbyggare.
Programmera själv
Om du är kunnig inom programmering kan du bygga din sajt från grunden med hjälp av HTML, CSS och JavaScript. Detta ger dig fullständig kontroll och anpassningsmöjligheter, men kräver mer tekniskt kunnande inom programmering.
Webbhotell vi rekommenderar

Strato
Just nu hos Strato: Webbhotell Basic 0 kr/mån hela första året
Äntligen finns Strato också på den svenska marknaden. Webbhotells-experten är en av de mest populära aktörerna i Europa och finns bland annat i Tyskland, Frankrike, Spanien, Nederländerna och Storbritannien. Strato erbjuder webbhotellspaket med stark prestanda och flexibilitet där webbutrymmet kan utökas efter behov.
Strato har egen sitebuilder med vilken du enkelt kan göra en hemsida utan några förkunskaper. Det finns även en smidig lösning för att bygga webbutik.
- Årskostnad från: 0 kronor (tidsbegränsad kampanj: första året 0 kr/mån, sen från 29 kr/månad)
- Lagringsutrymme: Från 50 GB
- Trafik: Obegränsat
- Antal domännamn: 1
- Support: E-post och telefon
- One click installer för WordPress: Ja
- Trustpilot-betyg: 3,7/5 (5 787 omdömen)

Loopia
Loopia är en av de äldsta aktörerna på den svenska webbhotellsmarknaden. Deras support får ofta mycket goda omdömen. De erbjuder flera olika webbhotellpaket som fungerar för såväl privata användare som företag.
- Årskostnad från: 468 kronor
- Lagringsutrymme: Från 75 GB
- Trafik: Från 750 GB
- Antal domäner: Obegränsat
- Support: E-post, telefon och chat
- One click installer för WordPress: Ja
- Trustpilot-betyg: 4,3/5 (1 016 omdömen)

Miss Hosting
Miss Hosting är ett stort webhotell på den svenska marknaden. De har fått övervägande positiva omdömen av sina kunder. De erbjuder ett billigt alternativ som bland annat passar utmärkt för den första hemsidan.
Med Miss Hosting får du ett molnbaserat webbhotell och den mycket enkla cPanel som kontrollpanel. Företaget erbjuder paket som passar både den lilla webbplatsen med WordPress och den riktigt stora webbplatsen. Med Miss Hosting får du en garanterad upptid på 99,9 % och 45 dagars pengar-tillbaka-garanti.
- Årskostnad från: 108 kronor (kampanj första året)
- Lagringsutrymme: Från 10 GB
- Trafik: Från 750 GB
- Antal domäner: 1 domän
- Support: E-post, telefon och chat
- One click installer för WordPress: Ja
- Trustpilot-betyg: 4,9/5 (4 690 omdöme)

Inleed
Inleed är ett svenskt webbhotell som erbjuder tre olika storlekar på sina webbhotell-paket – de har även VPS och dedikerad server. DirectAdmin är kontrollpanelen som ger enkel administration.
Inleed är ett mindre företag med mycket personlig service. Det är ett prisvärt webbhotell med hög servicenivå. Deras webbhotell Prime är förmodligen den billigaste premiumtjänsten du kan hitta på nätet!
- Årskostnad från: 228 kronor
- Lagringsutrymme: Från 2000 MB SSD
- Trafik: Från 50 GB
- Antal domäner: Obegränsat
- Support: E-post, telefon och chat
- One click installer för WordPress: Ja
- Reco-betyg: 5,0/5 (145 omdömen)

Oderland
Oderland är en svensk leverantör som är mycket populär bland företagare. Anledningen för det är att webbhotellet upplevs som mycket stabilt, snabba servrar och att företaget har bra support. Dessutom erbjuds en bra kontrollpanel – Cpanel.
- Årskostnad från: 2 220 kronor
- Lagringsutrymme: Från 20 GB
- Trafik: Från 2 000 GB
- Antal domäner: Obegränsat
- Support: E-post, telefon och chat
- One click installer för WordPress: Ja
- Reco-betyg: 4,8/5 (116 omdömen)

Templ
Templ är ett svenskt webbhotell för WordPress, byggt på Google Cloud, som skiljer sig från de traditionella svenska webbhotellen. Templ erbjuder Managed Hosting vilket innebär att deras support är mer involverad och proaktiv. Upplever du att din hemsida går långsamt? Inga problem, Templ hjälper dig med hastighetsoptimering! Behöver du hjälp med regelbundna uppdateringar? Templ hjälper till! Har du en tekniska fråga om WordPress? Inga problem det heller då Templs tjänst är 100% fokuserad på just WordPress och deras support är experter på det.
- Årskostnad från: 1 476 kronor
- Lagringsutrymme: Från 5 GB SSD
- Trafik: Från 10 GB
- Antal domäner: 1 domän
- Support: Telefon och chat
- One click installer för WordPress: Ja
- Google-betyg: 5,0/5 (94 omdöme)
Frågor och svar om att göra sin egen hemsida
Nej, det behöver inte vara svårt att göra sin egen hemsida. Med användarvänliga verktyg, som en sitebuilder, kan nästan vem som helst designa sin egen hemsida. Läs vår guide för att komma igång.
För att göra och publicera en hemsida behöver man en domän, ett webbhotell och någon form av sitebuilder eller publiceringsverktyg. Här hittar du en steg för steg-guide om hur du gör en hemsida med WordPress.
Det som kostar när man gör en hemsida är domän, webbhotell och eventuella teman och tillägg till själva hemsidans design. Detta kan landa på runt hundralappen i månaden eller betydligt mer. Priset beror på vilka specifikationer ens hemsida kräver och vilka leverantörer man väljer. Du hittar webbhotell vi rekommenderar i texten på vår sida.
För att göra sin egen hemsida behöver man inte kunna skriva kod eller ha några andra avancerade tekniska kunskaper. Man behöver i regel ha grundläggande förståelse för datorer och teknik, sen finns det användarvänliga verktyg, som sitebuilders, som hjälper en att bygga en hemsida.
Om det är en. enkel hemsida det handlar om räcker ofta. ett. standard-paket från till exempel Miss Hosting eller Strato. Här hittar du alla webbhotell vi rekommenderar och recensioner adderas tjänster.