Att göra en egen hemsida kan verka som ett otroligt stort och svårt åtagande, men med rätt kunskap och verktyg kan du enkelt komma i gång. I denna artikel går vi igenom de tre viktigaste delarna för att göra sin egen hemsida:

Välj domän

En domän är din webbadress och identifierar din hemsida på internet. Domänen är alltså grunden i din hemsida, vilket gör att det är viktigt att välja ett domännamn som är relevant för hemsidans innehåll. Det ska även vara ett namn som är lätt att komma ihåg – undvik därför långa eller svåra stavningar. 

Det finns en rad domänregistrerare där du kan söka efter tillgängliga domännamn och registrera din valda domän.

Välj webbhotell

Ett webbhotell är en tjänst som ger din hemsida åtkomst till lagringsutrymme på internet. När du väljer ett webbhotell bör du överväga faktorer som pris, specifikationer som lagringsutrymme och trafik, och kundsupport. Det finns en lång rad webbhotell att välja mellan, så se till att göra lite forskning och läsa recensioner innan du bestämmer dig.

Designa och publicera din hemsida

När domännamnet och webbhotellet är valt är det tid att börja arbetet med själva webbplatsen. Det finns en rad olika sätt att göra detta på – beroende på vilka kunskaper man har och hur man vill arbeta med sin webbplats. 

Sitebuilder 

En sitebuilder är ett användarvänligt verktyg som låter dig dra och släppa element för att bygga din sajt. Verktyget erbjuder ofta färdiga mallar och enkla redigeringsfunktioner. Populära webbplatsbyggare inkluderar Hemsida24, WordPress.com, Wix, Weebly och Squarespace.

Publiceringsverktyg – WordPress

Vill du vara med delaktig i din hemsidas hemsidas utseende är det populärt att använda en CMS-plattform, eller ett publiceringsverktyg, istället. 

CMS-plattformar, som WordPress, Drupal och Joomla, ger dig mer anpassningsmöjligheter och mer kontroll över din sajts och dess utseende. Du kan välja och anpassa teman, installera tillägg och publicera innehåll. Att använda ett publiceringsverktyg kräver vanligtvis något mer tekniskt kunnande än webbplatsbyggare.

Programmera själv

Om du är kunnig inom programmering kan du bygga din sajt från grunden med hjälp av HTML, CSS och JavaScript. Detta ger dig fullständig kontroll och anpassningsmöjligheter, men kräver mer tekniskt kunnande inom programmering.

Frågor och svar om att göra sin egen hemsida

Är det svårt att göra sin egen hemsida?

Nej, det behöver inte vara svårt att göra sin egen hemsida. Med användarvänliga verktyg, som en sitebuilder, kan nästan vem som helst designa sin egen hemsida. Läs vår guide för att komma igång.

Vad behöver man för att göra sin egen hemsida?

För att göra och publicera en hemsida behöver man en domän, ett webbhotell och någon form av sitebuilder eller publiceringsverktyg. Här hittar du en steg för steg-guide om hur du gör en hemsida med WordPress.

Hur mycket kostar det att göra sin egen hemsida?

Det som kostar när man gör en hemsida är domän, webbhotell och eventuella teman och tillägg till själva hemsidans design. Detta kan landa på runt hundralappen i månaden eller betydligt mer. Priset beror på vilka specifikationer ens hemsida kräver och vilka leverantörer man väljer. Du hittar webbhotell vi rekommenderar i texten på vår sida.

Vad behöver man kunna för att göra sin egen hemsida?

För att göra sin egen hemsida behöver man inte kunna skriva kod eller ha några andra avancerade tekniska kunskaper. Man behöver i regel ha grundläggande förståelse för datorer och teknik, sen finns det användarvänliga verktyg, som sitebuilders, som hjälper en att bygga en hemsida.

Vilket webbhotell ska man välja till sin egen hemsida?

Om det är en. enkel hemsida det handlar om räcker ofta. ett. standard-paket från till exempel Miss Hosting eller Strato. Här hittar du alla webbhotell vi rekommenderar och recensioner adderas tjänster.