Att göra en hemsida kan låta avancerat och vad behöver du skaffa för att komma i gång? Det är faktiskt inte så svårt att fixa en egen hemsida men frågorna kan vara många och vi ska här enkelt förklara och hjälpa dig på traven. Följ vår guide, steg för steg, i hur du skapar en hemsida på bästa sätt.
- Välj webbhotell
- Välj domän
- Använd ett publiceringsverktyg
- Designa din hemsida och fyll den med innehåll
Om du driver företag så förväntar sig både befintliga och potentiella kunder att din hemsida ska vara snygg, professionell och snabb att ladda fram. Det vill du givetvis eftersträva även om du har tänkt att skaffa en blogg eller någon annan typ av hemsida som riktar sig till privatpersoner. I vår guide har vi tagit hänsyn till dessa kriterier i våra rekommendationer av olika verktyg för att skapa din hemsida.
1. Välja och skaffa webbhotell
Du behöver skaffa ett webbhotell där din hemsida ska vara. Ett webbhotell är den leverantör som tillhandahåller den server där din hemsida kommer att lagras i form av filer och en databas. Webbhotellet ser bland annat till att din hemsida alltid är online och utan driftsstörningar.
Att välja webbhotell kan bara det kännas svårt om man inte är insatt i vad det är du behöver och vilka krav du behöver ställa för din hemsida. Du kan i vissa fall hoppa över detta steg om du väljer att skapa en hemsida genom exempelvis Sitebuilders som WordPress.com. Problemet med denna typ av lösningar är att du blir begränsad i vad du kan göra med din hemsida. Lägger de ner dessa webbtjänster kan du dessutom inte flytta din hemsida någon annanstans. Därför rekommenderar vi att använda andra verktyg till detta som vi kommer till längre ner i guiden.
När du väljer webbhotell har vi tagit fram en lista med bra webbhotell att välja mellan.
Bäst webbhotell 2024
Just nu: första året gratis
Enkelt och smidigt att använda
Billigast premiumtjänst
Redundans – din hemsida finns på servrar i två olika serverhallar
2. Att välja ett bra domännamn
Din hemsida behöver ha ett domännamn, det vill säga en webbadress. Att välja ett bra domännamn är viktigt utav flera anledningar. Det kan dels underlätta att du syns bättre vid sökningar på Google om din domän innehåller ett viktigt ord som beskriver din hemsida. Dels är det också viktigt att det är ett namn som dina besökare kommer ihåg och har lätt att skriva om de vill skriva in din adress i adressfältet, för att komma till din sida. Har du ett företag ska också domännamnet passa ditt företag eller varumärke.
När du väl kommit på ett bra namn kanske inte den adressen finns ledig. Då kontrollerar du det enkelt via det webbhotell du valt för du köper enklast en domän i samma köpprocedur. Är inte domänen ledig är det bara att sätta sig och komma på ett nytt namn.
3. Skapa hemsida med gratis publiceringsverktyg
Det finns många publiceringsverktyg att välja mellan för att skapa sin hemsida. Efter många års erfarenhet av hemsidor och olika verktyg rekommenderar vi utan tvekan WordPress. Det är svårt att hitta ett så kompetent och flexibelt verktyg någon annanstans.
Vi ska här gå igenom både WordPress och några andra vanliga publiceringsverktyg som kan vara värt att titta närmare på:
- WordPress – Ett gratis publiceringsverktyg som är väldigt lätt att använda med oerhört många valmöjligheter och tillägg, så kallade plugins. Det finns gott om färdiga teman/mallar att starta med som kan användas som de är eller göra precis så mycket anpassningar du vill. Vi vill uppmärksamma att detta verktyg är det som går att hämta från WordPress.org och ska inte förväxlas med WordPress.com. Den senare är en bloggtjänst med begränsade möjligheter och som du inte kan lägga på ditt webbhotell.
- osCommerce – Ska du ha en e-handel är osCommerce ett bra val. Vill du i stället använda WordPress finns tillägget WooCommerce om du vill skapa en webbutik.
- Joomla – Ett omtyckt publiceringsverktyg som är bra för att göra hemsida. Inte riktigt lika lätt att använda som WordPress men tillräckligt lätt för att ge sig på att skapa en hemsida själv.
- Drupal – För dig som har lite större kunskaper kan Drupal vara ett alternativ för att skapa snygga hemsidor.
Många av dessa publiceringsverktyg kan du oftast enkelt installera på ditt webbhotellskonto genom kontrollpanelen. Där brukar det finnas så kallade one-click installationer med alla förberedelser klara för att kunna komma i gång och börja bygga designen för din hemsida.
4. Att göra själva hemsidan
Inifrån verktyget kommer du åt en del förinstallerade teman. Där finns även en knapp för att hitta andra teman och det finns massor!
En välfungerande hemsida är viktigt och framför allt om du driver ett företag. Därför är det viktigt att välja ett tema som inte är alltför gammalt. De nyare är bättre anpassade för att dina webbsidor ska laddas snabbt i webbläsaren samt att hemsidan blir responsiv. Det innebär att den ser bra ut både i dator, surfplatta och mobil. Idag sitter de flesta besökare till en webbsida med sin mobil och surfar. Därför är det enormt viktigt att designen ser bra ut även i en mobil. Även om ett tema är responsivt bör du kontrollera dina webbsidor i mobilen när du gör förändringar.
Varje tema har en särskild sida för anpassningar av utseendet där du lätt kan navigera till det du önskar förändra i valet av layout, färg, teckensnitt och mycket annat. Varje tema brukar också ha en enkel eller mer utförlig hjälp för hur du gör de förändringar du önskar.
Börja bygga din hemsida
Nu har du fått en kort guide i hur du kommer i gång med att göra en hemsida. Nu är det bara att sätta i gång och experimentera tills du har en hemsida du är nöjd med!
Lycka till!
Vanliga frågor och svar om att göra en hemsida
Nej, det kan låta mycket svårare än det verkligen är. Vi rekommenderar att använda WordPress för att skapa hemsidan och du kan då välja bland färdiga teman och antingen bara att välja ändra färger eller göra större ändringar. Läs mer i vår guide
Vi har samlat de bästa webbhotellen i en lista inne på vår sajt. Det är webbhotell med bra support och prestanda.
Det finns några bra saker att tänka på när du ska välja ett domännamn. Vi tipsar om detta och flera andra tips i vår guide.
Det finns ganska många publiceringsverktyg och vi vill framför allt nämna WordPress, osCommerce, Joomla och Drupal. Läs mer om dessa verktyg inne på vår sajt och hur du gör din hemsida.
Hemsidan behöver ett professionellt utseende, den ska vara snabb att ladda i webbläsaren och fungera lika bra både på dator och mobil. Vi tar upp detta och andra saker i vår enkla guide!