Behöver du ett gratis webbhotell till en ny eller befintlig webbplats? Finns det bra alternativ bland de svenska webbhotellen? Vad är för- och nackdelarna? Det ska vi här gå igenom i vår guide där vi jämför olika kostnadsfria alternativ och de riktigt billiga webbhotellstjänsterna som i princip är gratis.
Billiga, nästan gratis webbhotellsleverantörer som låter dig växa enkelt
Oftast får du mer valuta för pengarna om du väljer ett webbhotell som tar betalt för ditt konto. Att de är billiga behöver inte betyda att de är dåliga utan är ofta en smart marknadsföring för att du ska testa och vänja dig vid deras tjänster innan det är dags att skala upp och betala lite mer när och om ditt behov ökar. Även om det finns gratisalternativ för föreningar rekommenderar vi att betala för ett webbhotell och här har vi listat de bästa som ger valuta för pengarna.
Bäst webbhotell 2024
Just nu: första året gratis
Enkelt och smidigt att använda
Billigast premiumtjänst
Redundans – din hemsida finns på servrar i två olika serverhallar
Varför det är bra med svenska webbhotell
Det finns stora fördelar med att välja ett svenskt webbhotell. Dels får du tillgång till svenskspråkig support, dels att webbhotellet oftast har sina datacenter i eller i närheten av Sverige. Att servern står i Sverige kan för dina besökare ge bättre svarstider, det vill säga att dina webbsidor laddas snabbare i deras webbläsare.
Gratis webbhotellstjänster
När du ska starta ett företag eller har någon idé till en webbplats, om det så är en blogg, affiliatesida eller något annat, vill du så klart komma igång snabbt. Du vill säkert också gärna ha det så billigt som möjligt och allra helst gratis, särskilt om du har en liten budget och är ett nystartat företag eller har en ideell förening.
Det finns många webbhotellföretag världen över som du kan använda fritt utan att betala men riktigt helt gratis kanske det inte blir i slutändan. Att driva webbhotellstjänster är inget ideellt arbete och det kostar pengar. De måste få in pengar på något sätt. Så ställ dig alltid frågan ”What’s the catch?”. Vad är det du får, inte får och när börjar det kosta pengar?
Vår rekommendation är att om du ska ha en gratistjänst bör det bara vara en testwebbplats, kanske en personlig blogg eller för ett tidsbegränsat skolarbete. Vi ska gå igenom varför du inte bör använda något utan kostnad för en viktig webbplats och framförallt inte om du driver ett företag.
Vad är nackdelarna med gratistjänster?
Ofta brukar gratistjänster innebära en viss begränsning eller att webbhotellet tjänar pengar på annat sätt genom annonser eller liknande. Här gäller det att kontrollera vad som gäller för det webbhotell som du bestämmer dig för och noggrant fundera både över dina behov just nu och även framöver beroende på vad din plan är för webbplatsen.
Exempel på nackdelar med gratistjänster:
- Annonser visas på webbplatsen, utan möjlighet att filtrera bort oönskade annonser som kanske drar ner ditt varumärke eller som tillhör konkurrenterna
- Begränsning av webbplatstrafik
- Webbdesign och innehåll kan vara låst till plattformen vilket innebär att du inte äger din egen webbplats och kan inte flytta med den någon annanstans
- Oftast ingen support eller tillräckligt snabb support
Exempel på gratis webbhotell
För dig som gärna vill testa på ett gratis webbhotell har vi samlat ihop några bra exempel. Det är oftast inga svenskägda företag men en del har svenska webbplatser och eventuell svensk support även om de flesta erbjuder engelsk support. Kan du tänka dig att betala en liten nätt summa så läs vidare längre ner där vi listar de bästa ”nästan-gratis” alternativen.
Strato
Just nu hos Strato: Webbhotell Basic 0 kr/mån hela första året
Äntligen finns Strato också på den svenska marknaden. Webbhotells-experten är en av de mest populära aktörerna i Europa och finns bland annat i Tyskland, Frankrike, Spanien, Nederländerna och Storbritannien. Strato erbjuder webbhotellspaket med stark prestanda och flexibilitet där webbutrymmet kan utökas efter behov.
Strato har egen sitebuilder med vilken du enkelt kan göra en hemsida utan några förkunskaper. Det finns även en smidig lösning för att bygga webbutik.
- Årskostnad från: 0 kronor (tidsbegränsad kampanj: första året 0 kr/mån, sedan 59 kr/månad)
- Lagringsutrymme: Från 50 GB
- Trafik: Obegränsat
- Antal domännamn: Från upp till 200
- Support: E-post och telefon
- One click installer för WordPress: Ja
- Trustpilot-betyg: 3,6/5 (372 omdömen)
Hemsida24
Hos Hemsida24, ett svenskt webbhotell, kan du testa ett gratis konto under 30 dagar. Därefter får du betala den ordinarie månadsavgiften.
Den största fördelen med denna leverantör är att du helt själv enkelt kan bygga din hemsida eller e-butik med deras verktyg. Du behöver inte ha några förkunskaper för att sätta upp en proffsig företagshemsida eller en e-butik.
- Årskostnad från: 36 kronor (kampanjpris första året)
- Lagringsutrymme: Från 5 GB
- Trafik: Okänt
- Antal domäner: Obegränsat
- Support: E-post, telefon och chat
- Site-builder: Ja
- Trustpilot-betyg: 4,8/5 (562 omdömen)
WordPress.com
WordPress.com är en populär gratis plattform där du enkelt och smidigt kan skapa och hosta din hemsida. Det tar bara några minuter att bygga din hemsida utan några tekniska förkunskaper.
Gratispaketet är ett bra verktyg att starta sin allra första blogg eller hemsida. Paketet är dock något begränsat och vill du ha lite mer frihet och fler funktioner behöver du uppgradera till ett betalpaket.
- Årskostnad från: 0 kronor
- Lagringsutrymme: Från 1 GB
- Antal domäner: Obegränsat
- Support: Forum
- Site-builder: Ja
- Trustpilot-betyg: 1,7/5 (3 419 omdömen)
Wix
En mycket populär gratislösning för hemsidor är Wix. Du har möjlighet att skapa ditt konto och hemsida helt gratis, men då får du leva med reklam från Wix på sidan. Med ett gratiskonto kan man inte heller ha sin egen domän eller en webbutik.
Det går att uppgradera närsomhelst för att få mer utrymme, koppla egen domän, sälja varor och tjänster samt slippa annonser.
- Årskostnad från: 0 kronor
- Lagringsutrymme: Från 500 MB
- Support: Forum
- Site-builder: Ja
- Trustpilot-betyg: 4,6/5 (18 839 omdömen)
Weebly
Weebly är gratis att använda och där får du tillgång till både färdiga mallar och drag-and-drop-funktioner för att skapa din hemsida. Med den kostnadsfria planen får du ingen egen domän och det kommer att visas annonser på din hemsida.
- Årskostnad från: 0 kronor
- Support: Forum och e-post
- Site-builder: Ja
- Trustpilot-betyg: 1,3/5 (697 omdömen)
Loopia
Loopia är en av de äldsta aktörerna på den svenska webbhotellsmarknaden. Deras support får ofta mycket goda omdömen. De erbjuder flera olika webbhotellpaket som fungerar för såväl privata användare som företag.
- Årskostnad från: 468 kronor
- Lagringsutrymme: Från 75 GB
- Trafik: Från 750 GB
- Antal domäner: Obegränsat
- Support: E-post, telefon och chat
- One click installer för WordPress: Ja
- Trustpilot-betyg: 4,5/5 (1 346 omdömen)
Miss Hosting
Miss Hosting är ett stort webhotell på den svenska marknaden. De har fått övervägande positiva omdömen av sina kunder. De erbjuder ett billigt alternativ som bland annat passar utmärkt för den första hemsidan.
Med Miss Hosting får du ett molnbaserat webbhotell och den mycket enkla cPanel som kontrollpanel. Företaget erbjuder paket som passar både den lilla webbplatsen med WordPress och den riktigt stora webbplatsen. Med Miss Hosting får du en garanterad upptid på 99,9 % och 45 dagars pengar-tillbaka-garanti.
- Årskostnad från: 0 kronor (kampanj första 3 månaderna)
- Lagringsutrymme: Från 5 GB
- Trafik: Från 750 GB
- Antal domäner: 1 domän
- Support: E-post, telefon och chat
- One click installer för WordPress: Ja
- Trustpilot-betyg: 4,8/5 (5 275 omdömen)
Simply.com
Simply.com, som förr hette UnoEuro, är ett danskt webbhotell med kunder från hela världen. Simply.com är ett modernt webbhotell som erbjuder snabba hemsidor med tillhörande e-post och säkerhet. De erbjuder olika paket för olika behov – allt från enklare hemsidor till hemsidor med mycket trafik och högre krav.
Det tidigare webbhotellet Surftown är numera en del av Simply.
- Årskostnad från: 6,36 kronor (kampanj första året)
- Lagringsutrymme från: 10 GB
- Trafik: Obegränsat
- Antal domäner: Obegränsat
- Support: Telefon och meddelande
- One click installer för WordPress: Ja
- Trustpilot-betyg: 4,8/5 (8 638 omdömen)
Inleed
Inleed är ett svenskt webbhotell som erbjuder tre olika modeller på sina webbhotell-paket – de har även VPS, dedikerad server och managed WordPress. DirectAdmin är kontrollpanelen som ger enkel administration.
Inleed är ett mindre företag med mycket personlig service. Det är ett prisvärt webbhotell med hög servicenivå. Deras webbhotell Prime (som finns i tre olika storlekar) är förmodligen den billigaste premiumtjänsten du kan hitta på nätet!
- Årskostnad från: 228 kronor
- Lagringsutrymme: Från 2 GB SSD
- Trafik: Från 50 GB
- Antal domäner: Obegränsat
- Support: E-post, telefon och chat
- One click installer för WordPress: Ja
- Reco-betyg: 5,0/5 (149 omdömen)
One.com
One.com har verksamhet över hela världen, men även en svensk avdelning. Fördelen med One.com är att du kan få exakt vad du behöver. Företaget erbjuder lösningar för såväl nybörjarsajten som proffssajten och du kan när som helst skala upp till en lösning som passar din sajt.
- Årskostnad från: 531 kronor (kampanj första året)
- Lagringsutrymme: Från 50 GB SSD
- Trafik: Obegränsad
- Antal domäner: 1 domän
- Support: E-post och chat
- One click installer för WordPress: Ja
- Trustpilot-betyg: 4,0/5 (2 017 omdömen)
Egensajt
Egensajt marknadsför sig som ett billigt webbhotell. Du betalar bara för det du behöver och kan när som helst skala upp till en lösning som passar din webbplats. Här går det verkligen att skräddarsy vilka behov du har genom att med enkla reglage dra upp eller ner utrymme för e-post, diskutrymme, hur mycket trafik du vill ställa in, hur många php processer och flera andra inställningar.
- Årskostnad från: 60 kronor (kampanjpris första året)
- Lagringsutrymme: Från 1 GB
- Trafik: Från 20 GB
- Antal domäner: Från 1
- Support: E-post, telefon och chat
- One click installer för WordPress: Ja
- Trustpilot-betyg: 4,6/5 (20 omdömen)
Frågor och svar om gratis svenska webbhotell
Ja, det finns webbhotell som erbjuder sina tjänster gratis. Man kan till exempel skaffa sig en blogg eller hemsida helt gratis via WordPress.com eller Wix, men då får man stå ut med reklam. Strato erbjuder gratis webbhotell i 1 år. Du hittar alla våra rekommendationer på vår sajt.
Strato erbjuder webbhotell för 0 kronor i månaden hela första året, det är riktigt billigt. Det finns även webbhotell som är helt gratis. På våra sida hittar du gratis, och riktigt billiga, webbhotell som vi rekommenderar.
Ett webbhotell kan kosta allt ifrån 0 kronor i månaden upp till flera tusen. Priset beror helt på vilka funktioner man vill ha och vem man väljer som leverantör. Letar du efter ett riktigt billigt webbhotell har vi listat de billigaste alternativen på vår sajt.
Ja, ett gratis webbhotell kan vara bra – om man inte har så höga krav. Ett gratis webbhotell kommer ofta med reklam, som man inte väljer själv eller får betalt för. Vissa webbhotell erbjuder gratisperioder. Då kan man prova webbhoteller kostnadsfritt under en månad. På vår sajt hittar du de gratis webbhotell vi rekommenderar.
Om man letar efter ett webbhotell som är gratis rekommenderar vi Strato, WordPress.com, Wix eller Weebly. Hos dessa tjänster kan du enkelt skapa en blogg eller hemsida helt utan kostnad.