Behöver du ett gratis webbhotell till en ny eller befintlig webbplats? Finns det bra alternativ bland de svenska webbhotellen? Vad är för- och nackdelarna? Det ska vi här gå igenom i vår guide där vi jämför olika kostnadsfria alternativ och de riktigt billiga webbhotellstjänsterna som i princip är gratis.

Varför det är bra med svenska webbhotell

Det finns stora fördelar med att välja ett svenskt webbhotell. Dels får du tillgång till svenskspråkig support, dels att webbhotellet oftast har sina datacenter i eller i närheten av Sverige. Att servern står i Sverige kan för dina besökare ge bättre svarstider, det vill säga att dina webbsidor laddas snabbare i deras webbläsare.

Gratis webbhotellstjänster

När du ska starta ett företag eller har någon idé till en webbplats, om det så är en blogg, affiliatesida eller något annat, vill du så klart komma igång snabbt. Du vill säkert också gärna ha det så billigt som möjligt och allra helst gratis, särskilt om du har en liten budget och är ett nystartat företag eller har en ideell förening.

Det finns många webbhotellföretag världen över som du kan använda fritt utan att betala men riktigt helt gratis kanske det inte blir i slutändan. Att driva webbhotellstjänster är inget ideellt arbete och det kostar pengar. De måste få in pengar på något sätt. Så ställ dig alltid frågan ”What’s the catch?”. Vad är det du får, inte får och när börjar det kosta pengar?

Vår rekommendation är att om du ska ha en gratistjänst bör det bara vara en testwebbplats, kanske en personlig blogg eller för ett tidsbegränsat skolarbete. Vi ska gå igenom varför du inte bör använda något utan kostnad för en viktig webbplats och framförallt inte om du driver ett företag.

Vad är nackdelarna med gratistjänster?

Ofta brukar gratistjänster innebära en viss begränsning eller att webbhotellet tjänar pengar på annat sätt genom annonser eller liknande. Här gäller det att kontrollera vad som gäller för det webbhotell som du bestämmer dig för och noggrant fundera både över dina behov just nu och även framöver beroende på vad din plan är för webbplatsen.

Exempel på nackdelar med gratistjänster:

  • Annonser visas på webbplatsen, utan möjlighet att filtrera bort oönskade annonser som kanske drar ner ditt varumärke eller som tillhör konkurrenterna
  • Begränsning av webbplatstrafik
  • Webbdesign och innehåll kan vara låst till plattformen vilket innebär att du inte äger din egen webbplats och kan inte flytta med den någon annanstans
  • Oftast ingen support eller tillräckligt snabb support

Exempel på gratis webbhotell

För dig som gärna vill testa på ett gratis webbhotell har vi samlat ihop några bra exempel. Det är oftast inga svenskägda företag men en del har svenska webbplatser och eventuell svensk support även om de flesta erbjuder engelsk support. Kan du tänka dig att betala en liten nätt summa så läs vidare längre ner där vi listar de bästa ”nästan-gratis” alternativen.

Hemsida24

Hemsida24

Hos Hemsida24, ett svenskt webbhotell, kan du testa ett gratis konto under 30 dagar. Deras billigaste paket Standard kostar därefter 59,50 per månad det första året och efterföljande år 119 kr/mån. De här priserna är lite dyrare än de alternativ vi visar för våra billiga förslag längre ner.

Den största fördelen med denna leverantör är att du helt själv enkelt kan bygga din hemsida eller e-butik med deras verktyg. Du behöver inte ha några förkunskaper för att sätta upp en proffsig företagshemsida eller en e-butik.

Sitebuilder med WordPress

WordPress.com

WordPress.com är en populär gratis plattform där du enkelt och smidigt kan skapa och hosta din hemsida. Det tar bara några minuter att bygga din hemsida utan några tekniska förkunskaper.

Gratispaketet är ett bra verktyg att starta sin allra första blogg eller hemsida. Paketet är dock något begränsat och vill du ha lite mer frihet och fler funktioner behöver du uppgradera till ett betalpaket där det minsta paketet Personal kostar 30 kr/mån.

Sitebuilder med Wix

Wix

En annan mycket populär gratislösning är Wix. Helt gratis skapar du ditt konto och din hemsida men då visas det annonser på din webbplats. Du kan inte heller ha en egen domän och inte köra någon webbutik.

Det går att uppgradera närsomhelst för att få mer utrymme, koppla egen domän, sälja varor och tjänster samt slippa annonser. Det billigaste paketet kostar då 4,50 euro/mån.

Weebly

Weebly

Även Weebly är gratis att använda och där får du tillgång till både färdiga mallar och drag-and-drop funktioner för att skapa din hemsida. Med den kostnadsfria planen får du ingen egen domän och det kommer att visas annonser på din hemsida. En uppgradering för att slippa annonser och kunna använda en egen domän kostar 5 dollar/mån.

Billiga, nästan gratis webbhotellsleverantörer som låter dig växa enkelt

Oftast får du mer valuta för pengarna om du väljer ett webbhotell som tar betalt för ditt konto. Att de är billiga behöver inte betyda att de är dåliga utan är ofta en smart marknadsföring för att du ska testa och vänja dig vid deras tjänster innan det är dags att skala upp och betala lite mer när och om ditt behov ökar.

Miss Hosting webbhotell

Miss Hosting

Allra billigast är Miss Hostings som just nu tar 9 kronor per månad under det första året och som ny kund har du 45 dagars öppet köp. Därefter kostar ett Basic webbhotellspaket 39 kr/mån om du köper det för tre år i taget. Miss Hosting är en del av Miss Group med huvudkontor i Stockholm. En stor koncern ger en viss trygghet. Även serveranläggningen ligger i Sverige (Stockholm) vilket innebär att besökare från Sverige får snabba svarstider.

Webbhotellet är mycket omtyckt med höga betyg från sina kunder för snabb och kunnig support, enkelt användargränssnitt och att det är enkelt att komma igång med sin hemsida. Utan extra kostnad får du backup på allting varje natt så att du kan återställa din webbplats vid behov.

Webbhotellsleverantören erbjuder fyra olika webbhotellspaket. Basic passar lagom för privatpersoner och de större Professional, Ultimate och Ultimate Plus är för dig som behöver lägga till fler domäner eller databaser och behöver väldigt mycket diskutrymme.

Simply.com

Webbhotellsleverantören Simply.com är inte ett svenskt webbhotell utan ett danskt men vi tar med den för att den ligger så nära och de är dessutom billiga. Från 10 kronor per månad det första året kan du komma igång med din webbplats hos denna leverantör. Efter första året kostar paketet Basic Suite 40 kr/mån. Det är ett väletablerat företag som funnits sedan början av 2000-talet under namnet UnoEuro. Datacentret ligger i Danmark med 24 timmars bevakning.

Det finns gott om bra omdömen med högt betyg om leverantören och deras tjänster på bland annat Trustpilot. Deras support är uppskattad och företaget svarar regelbundet på recensionerna.

Simply.com erbjuder fyra olika webbhotellspaket. Basic Suite passar lagom för en mindre webbplats som inte behöver en kraftfull prestanda. Standard, Pro och Enterprise Suite är för dig som behöver mer utrymme och bättre prestanda.

Inleed webbhotell

Inleed

Hos Inleed kan du få ett webbhotellskonto för endast 19 kronor per månad och det har ingen speciell tidsbegränsning vad gäller det priset. De har en fantastiskt bra personlig support och är alltid snabba med att svara både via telefon, e-post samt chatt oavsett tid på dygnet. Vi använder själva det här webbhotellet på flera webbplatser och har alltid fått otroligt snabb och professionell hjälp. Mycket kunnig och hjälpsam personal. Företagets serverhallar ligger i Falun och Tällberg så dina webbsidor laddas snabbt för dina besökare.

Inleed erbjuder två olika webbhotellspaket. Standard passar de allra flesta mindre och medelstora webbplatser. Paketet Special är för dig som har större trafik och behöver mer lagringsutrymme och prestanda. Även detta paket är otroligt billigt för endast 29 kronor per månad och det är inget kampanjpris för bara det första året.

Det finns även ett återförsäljarpaket för dig som du vill kunna erbjuda dina kunder webbhotell.

One.com

One.com

Webbhotellsleverantören One.com har funnits länge på marknaden och har kunder i mer än 196 länder. Fördelen med att de är så stora är att de kan erbjuda bra tjänster men nackdelen är att det kan vara lite svårare att få support och du har ofta inte den där personliga kontakten som kan uppskattas av ett mindre webbhotell. Företaget har kontor i Sverige men serverhallarna står i Köpenhamn, Danmark.

Det är väldigt enkelt att börja med ett konto och en webbplats även för nybörjaren. På senare tid har webbhotellspaketen förbättrats med mer kraftfulla lösningar för webbplatser med mycket höga krav som passar med avancerade användare och företag med webbplatser som kräver bättre prestanda.

Det finns fem olika paket att välja mellan där den billigaste Nybörjare kostar 19 kronor per månad det första året för att därefter kosta 39 kr/mån. Här har de dock inte varit tydliga med att beskriva detta utan det står bara ”Förnyas för 39 kr. Faktureras årligen” vilket är väldigt otydligt för den ovane både att det är en ny månadskostnad och att det gäller efter ett år.

Fördelen med så många paket är att du enkelt kan justera storleken i takt med att din hemsida växer och du behöver inte betala för mer än du behöver.

Loopia

Loopia

Även Loopia är ett välkänt webbhotell för både privatpersoner och företag. De har fått flera utmärkelser för sina tjänster med bland annat ”Sveriges bästa webbhotell” och de satsar hårt på sin kundsupport med personlig service och långa öppettider. Leverantörens servrar står i en serverhall i Västerås.

En fördel med deras paket är att du kan välja om din hemsida ska köras på Linux eller Windows för dig som vill välja mellan ASP.NET och PHP.

Företaget har tre paket att välja mellan och där den billigaste Privat kostar 39 kronor per månad det första året. Därefter blir priset 89 kr/mån. Paketet räcker bra för en mindre webbplats som inte är så prestandakrävande och är speciellt inriktat på privatpersoner. PHP-minnet i privatpaketet är lite i snålaste laget och de flesta kan därför behöva i alla fall nästa paket i storleksordning. Har du företag och behöver mer utrymme och bättre prestanda finns paketen Företag och Företag Plus.

Egensajt

Egensajt

Ytterligare ett billigt svenskt webbhotell är EgenSajt. De har många positiva omdömen från kunder. Grundkostnaden för ett webbhotellskonto är 39 kronor per månad. Skulle du behöva utöka prestandan eller utrymmet kan du enkelt uppgradera just de bitarna som är aktuella och betalar bara för precis det du behöver.

Hos leverantörer får du en användarvänlig kontrollpanel och en lättanvänd sidbyggare. EgenSajt har en bra support som är tillgänglig via ditt konto i plattformen och genom e-post och telefon.

Frågor och svar om gratis svenska webbhotell

Finns det gratis webbhotell?

Ja, det finns webbhotell som erbjuder sina tjänster gratis. Man kan till exempel skaffa sig en blogg eller hemsida helt gratis via WordPress.com eller Wix, men då får man stå ut med reklam. Du hittar alla våra rekommendationer på vår sajt.

Vilket webbhotell är billigast?

Miss Hosting erbjuder webbhotell för 9 kronor i månaden, det är riktigt billigt. Det finns även webbhotell som är helt gratis. På våra sida hittar du gratis, och riktigt billiga, webbhotell som vi rekommenderar.

Vad kostar ett webbhotell?

Ett webbhotell kan kosta allt ifrån 0 kronor i månaden upp till flera tusen. Priset beror helt på vilka funktioner man vill ha och vem man väljer som leverantör. Letar du efter ett riktigt billigt webbhotell har vi listat de billigaste alternativen på vår sajt.

Är gratis webbhotell bra?

Ja, ett gratis webbhotell kan vara bra – om man inte har så höga krav. Ett gratis webbhotell kommer ofta med reklam, som man inte väljer själv eller får betalt för. Vissa webbhotell erbjuder gratisperioder. Då kan man prova webbhoteller kostnadsfritt under en månad. På vår sajt hittar du de gratis webbhotell vi rekommenderar.

Vilka webbhotell är gratis?

Om man letar efter ett webbhotell som är gratis rekommenderar vi WordPress.com, Wix eller Weebly. Hos dessa tjänster kan du enkelt skapa en blogg eller hemsida helt utan kostnad.