Har du tänkt att skaffa en hemsida till ditt företag, en webbutik eller kanske skaffa en privat blogg kan det kännas överväldigande med all information online om hur du kommer i gång. Om du aldrig har haft någon hemsida och har planer på att köpa både hemsida och domän ska vi här gå igenom allt du behöver veta.

1. Skaffa ett webbhotell

Det första du behöver göra är att skaffa ett webbhotell, det vill säga ett webbhotellskonto med en plats på en server för din hemsida. Det är här du antingen själv skapar din egen hemsida eller laddar upp de filer du får när du köper en hemsida från en onlinetjänst, webbyrå eller frilansare.

I många fall kan webbyrån eller frilansaren hjälpa till att sätta upp allting på webbhotellet, men kontot bör du skaffa själv så att du har full kontroll på inloggningsuppgifter och betalningar.

Att välja webbhotell

Det finns många webbhotell att välja mellan och det kan därför vara svårt att göra rätt val. Därför har vi gjort det enkelt och jämfört de som finns på marknaden för att samla de allra bästa. På så sätt har vi gjort det allra första urvalet för dig.

Vilken av webbhotellen du ska välja är en sammanvägning av pris, hur mycket lagringsutrymme som ingår och hur mycket RAM-minne och prestanda du får till din hemsida för att den ska vara snabb samt om du eventuellt kan behöva bra support.

Vad kostar webbhotell?

Priset kan skilja sig ganska mycket mellan olika webbhotellsleverantörer och mycket beror också på vilket av deras paket du väljer. Det finns allt från mindre paket med lite mindre lagringsutrymme och möjligheter till volym av trafik till större paket med kraftig prestanda för snabbladdade webbsidor.

Strato


Bäst webbhotell 2023

Just nu: första året gratis

Enkelt och smidigt att använda

LÄS MER  

0 kr/mån

29 kr/mån
miss hosting logotyp

Molnbaserat webbhotell

24/7 support

LÄS MER  

9 kr/mån

99 kr/mån


Sveriges största webbhotell

Prisbelönt support

LÄS MER  

39 kr/mån

99 kr/mån

Om du behöver hjälp att jämföra och hitta rätt webbhotell har vi gjort recensioner med de bästa webbhotellen.

2. Köpa domän

Du behöver också en domän till din hemsida som du kopplar till ditt webbhotellskonto. Ett domännamn är enkelt förklarat den webbadress som din hemsida kommer att vara synlig på online via internet. Ofta köper du en domän i samband med att du skaffar webbhotell men det går också att göra det separat.

Att välja domännamn

Det kan krävas en del brainstorming för att komma på ett bra domännamn. Har du ett företag och ska använda företagsnamnet som domännamn kan du inte alltid räkna med att det är ledigt. Då får du vara lite kreativ. Då kanske du kan komplettera med ett sökord för din bransch eller om du kan tänka dig att göra någon förkortning av hela eller delar av namnet.

Tips att tänka på när du ska komma på bra domännamn:

Vad kostar en domän?

De flesta domäner med toppdomänen .se kostar runt 100 kr. Om du driver företag kan det också vara bra att köpa samma domännamn med andra toppdomäner som .com, .org och så vidare för att du inte ska få några konkurrenter. Priser för olika toppdomäner kan variera.

3. Välj plattform för din hemsida

Det finns många plattformar och publiceringsverktyg för att skapa din hemsida om du vill göra den själv. Här går vi igenom några av de vanligaste som redan brukar finnas tillgängliga på webbhotellen med en snabb och enkel installation genom kontrollpanelen med så kallad 1-klick installation.

4. Skapa eller köp din hemsida

Om du själv vill göra din hemsida i exempelvis WordPress som är ett gratis publiceringsverktyg finns det gott om olika guider på nätet. Plattformen är också oerhört populär så det går alltid att få hjälp av en frilansare om du kör fast eller vill överlåta all design till en webbdesigner.

Du kan också köpa en hemsida med eller utan WordPress av en webbyrå eller frilansare som då kan ta fram en skräddarsyddlösning utifrån dina önskemål och behov. Det finns gott om duktiga frilansare genom exempelvis Upwork, Freelancer och Fiverr.

Du kan köpa allt från riktigt billiga hemsidor till lite dyrare om du behöver något mer avancerat när du anlitar en frilansare. Ska du anlita en webbyrå kan du få en enklare hemsida från cirka 5 000 kr men räkna ofta med betydligt mer än så och det är vanligt med mellan 10 000 – 50 000 kr för en vanlig hemsida i normal storlek med 5-10 sidor.

Webbhotell

Strato webbhotell

Strato

Just nu hos Strato: Webbhotell Basic 0 kr/mån hela första året

Äntligen finns Strato också på den svenska marknaden. Webbhotells-experten är en av de mest populära aktörerna i Europa och finns bland annat i Tyskland, Frankrike, Spanien, Nederländerna och Storbritannien. Strato erbjuder webbhotellspaket med stark prestanda och flexibilitet där webbutrymmet kan utökas efter behov.

Strato har egen sitebuilder med vilken du enkelt kan göra en hemsida utan några förkunskaper. Det finns även en smidig lösning för att bygga webbutik.

  • Årskostnad från: 0 kronor (tidsbegränsad kampanj: första året 0 kr/mån, sen från 29 kr/månad)
  • Lagringsutrymme: Från 50 GB
  • Trafik:  Obegränsat
  • Antal domännamn:  1
  • Support: E-post och telefon
  • One click installer för WordPress: Ja
  • Trustpilot-betyg: 3,7/5 (5 787 omdömen)
Loopia webbhotell

Loopia

Loopia är en av de äldsta aktörerna på den svenska webbhotellsmarknaden. Deras support får ofta mycket goda omdömen. De erbjuder flera olika webbhotellpaket som fungerar för såväl privata användare som företag.

  • Årskostnad från: 468 kronor
  • Lagringsutrymme: Från 75 GB
  • Trafik: Från 750 GB
  • Antal domäner:  Obegränsat
  • Support: E-post, telefon och chat
  • One click installer för WordPress: Ja
  • Trustpilot-betyg: 4,3/5 (1 016 omdömen)
Miss Hosting webbhotell

Miss Hosting

Miss Hosting är ett stort webhotell på den svenska marknaden. De har fått övervägande positiva omdömen av sina kunder. De erbjuder ett billigt alternativ som bland annat passar utmärkt för den första hemsidan.

Med Miss Hosting får du ett molnbaserat webbhotell och den mycket enkla cPanel som kontrollpanel. Företaget erbjuder paket som passar både den lilla webbplatsen med WordPress och den riktigt stora webbplatsen. Med Miss Hosting får du en garanterad upptid på 99,9 % och 45 dagars pengar-tillbaka-garanti.

  • Årskostnad från: 108 kronor (kampanj första året)
  • Lagringsutrymme: Från 10 GB
  • Trafik: Från 750 GB
  • Antal domäner:  1 domän
  • Support: E-post, telefon och chat
  • One click installer för WordPress: Ja
  • Trustpilot-betyg: 4,9/5 (4 690 omdöme)
inleed webbhotell

Inleed

Inleed är ett svenskt webbhotell som erbjuder tre olika storlekar på sina webbhotell-paket – de har även VPS och dedikerad server. DirectAdmin är kontrollpanelen som ger enkel administration.

Inleed är ett mindre företag med mycket personlig service. Det är ett prisvärt webbhotell med hög servicenivå. Deras webbhotell Prime är förmodligen den billigaste premiumtjänsten du kan hitta på nätet!

  • Årskostnad från: 228 kronor
  • Lagringsutrymme: Från 2000 MB SSD
  • Trafik: Från 50 GB
  • Antal domäner:  Obegränsat
  • Support: E-post, telefon och chat
  • One click installer för WordPress: Ja
  • Reco-betyg: 5,0/5 (145 omdömen)

Simply.com

Simply.com, som förr hette UnoEuro, är ett danskt webbhotell med kunder från hela världen. Simply.com är ett modernt webbhotell som erbjuder snabba hemsidor med tillhörande e-post och säkerhet. De erbjuder olika paket för olika behov – allt från enklare hemsidor till hemsidor med mycket trafik och högre krav.

Det tidigare webbhotellet Surftown är numera en del av Simply.

  • Årskostnad från: 64 kronor (kampanj första året)
  • Lagringsutrymme från: 10 GB
  • Trafik:  Obegränsat
  • Antal domäner:  Obegränsat
  • Support: Telefon och meddelande
  • One click installer för WordPress: Ja
  • Trustpilot-betyg: 4,9/5 (7 705 omdömen)

Vanliga frågor och svar om att köpa hemsida och domän

Hur går jag tillväga för att köpa en hemsida?

Först behöver du skaffa ett webbhotell och en domän. När du har det färdigt kan du antingen själv skapa din hemsida i exempelvis WordPress eller köpa en hemsida genom en frilansare eller webbyrå.

Hur mycket kostar webbhotell?

Utifrån vilka behov du har för din hemsida finns det webbhotellspaket från 10 kronor och uppåt.

Vad kostar det att köpa domän till hemsidan?

Vill du ha en domän med toppdomänen .se kostar det runt 100 kr.

Vad kostar det att köpa en hemsida?

En hemsida behöver inte kosta mer än vad du betalar för webbhotellet och domänen om du gör den själv i WordPress. Om du ska köpa en hemsida genom en frilansare eller en webbyrå kan du ofta få en enklare hemsida från 5 000 kr. Ju fler sidor och desto mer skräddarsydd hemsida får du räkna med större prislapp på 10 000 – 50 000 kr.

Hur hittar jag någon som skapar billiga hemsidor?

Det går ofta att hitta duktiga webbdesigners som frilansar genom exempelvis Upwork, Freelancer och Fiverr.