Att säkra rätt domännamn är en viktig del av att etablera sin närvaro på nätet. Men hur vet man om ett domännamn är ledigt eller upptaget av någon annan? I den här artikeln kommer vi att gå igenom hur man kollar upp om ett domännamn är ledigt, hur man sen gör för att köpa en domän och hur man kan gå till väga om man vill köpa en domän som är upptagen. 

Strato logo


Bäst webbhotell 2024

Kampanj: .se-domän 6 kronor första året

Kampanj: .se-domän & webbhotell 0 kronor första året

LÄS MER  

6 kr/år

90 kr/år

loopia logo


Störst på domäner i Sverige

Bra priser

LÄS MER  

9 kr/mån

169 kr

Inleed logo


Flytta .se-domän gratis

Alla servrar i Sverige

LÄS MER  

99 kr/år
Molnbaserat webbhotell

24/7 support

LÄS MER  

9 kr/år

99 kr/mån

Välj domänregistrerare 

För att kolla om en domän är ledig kan man vända sig direkt till en domännamnsregistrerare. Det finns många aktörer på marknaden, varav de flesta även är webbhotell. Populära val är Loopia, Miss Hosting, Strato, Oderland och Inleed. Alla dessa är aktörer som är etablerade på den svenska marknaden och erbjuder .se som toppdomän. 

Välj en registrerare som passar dina behov, och kanske även passar dina behov för webbhotell.

Sök efter önskat domännamn

Hos domänregistreraren kan du söka efter det domännamn du är intresserad av. Du skriver in önskat domännamn i en sökruta, sen kommer olika alternativ för domännman med topdomäner upp. 

Toppdomän är domänens ändelse, till exempel .se, .com och .nu. Det finns även mindre vanliga toppdomäner som till exempel .club, .life, . xyz eller .tech som kan gör att man får tillgång till det domännamn man vill ha, men inte med en traditionell toppdomän som .com eller .se. 

Om det domännamn du har sökt på är ledigt kan du köpa det direkt.

Utforska alternativa domännman

Om domänen du vill ha är redan upptagen behöver du kanske komma på alternativa namn eller ändra stavningen något. 

Registreraren föreslår vanligtvis liknande domännamn som är tillgängliga, eller samma domännamn med en alternativ toppdomän. Ta dig tid att utforska dessa alternativ innan du bestämmer dig. Tänk på att ett domännamn gärna ska vara lätt att stava och säga – det underlättar när du ska bygga ditt varumärke. 

Köp domänen

När du har hittat en ledig domän eller ett passande alternativ är det dags att köpa domänen. Följ registrerarens instruktioner för att slutföra köpet. Du kommer behöva ange din kontaktinformation och betalningsuppgifter. Var noga med att kontrollera priset och eventuella förlängningsavgifter innan du slutför köpet.

Vanligtvis erbjuds en domän till ett visst pris första året, sen ett något högre pris när domänen förnyas året efter. 

Så gör du om domänen är upptagen

Det är inte ovanligt att domänen man är intresserad av är upptagen – hur gör man då?

Kontrollera ägare av upptagen domän

Om du är intresserad av en domän som redan är upptagen och vill veta vem som äger den kan du använda WHOIS databas eller Internetstiftelsens söktjänst för att få information om ägaren. Många domänregistrerare, till exempel GoDaddy, erbjuder sökningar i WHOIS-databasen via deras hemsida. 

Så använder du WHOIS databas

WHOIS databas listar samtliga registrerade domäner med kontaktuppgifter till den aktuella domänägaren. Man kan även se när domänen köptes och när den måste förnyas. 

Kom dock ihåg att vissa domänägare kan ha valt att dölja sin information av säkerhetsskäl eller integritetsskäl. 

Om du är intresserad av en viss domän som är upptagen kan det vara bra att notera när den går ut. Då kanske domänägaren är mer villig att sälja domännamnet, eller kanske väljer att inte förnya domänen alls. 

Domänmäklartjänst

Vissa webbhotell och domännamnregistrerare erbjuder en domänmäklartjänst – en tjänst som hjälper dig att köpa den domän du är intresserad av, fastän domänen är upptagen.

En domänmäklare förhandlar med domänägaren om försäljning av den aktuella domänen till ett så bra pris som möjligt. Under processen förbli du som köpare anonym. 

Frågor och svar om ledig domän

Hur kollar jag om en domän är ledig?

För att kolla om en domän är ledig använder du en domännamnsregistrerares sökfunktion. Sök på ditt önskade domännamn – du ser sen om domänen är ledig och med vilka toppdomäner. På Jämför-webbhotell.se listar vi pålitliga företag som säljer domäner.

Hur köper man en domän?

När du har hittat en domän som du vill ha och som är ledig kan du köpa den via ett webbhotell eller en domänleverantör. Följ registreringsstegen och betala för din domän. Kom ihåg att kontrollera priset, ofta erbjuds ett lägre pris första året sen ett högre pris vid förnyelse.

Vad gör jag om domänen jag vill ha är upptagen?

Om domänen du vill ha är upptagen kan du söka efter ägaren via WHOIS dataregister. Det hittar du till exempel via Internetstiftelsens hemsida. Sökningen visar vem som äger domänen, om uppgifterna inte är dolda på grund av integritetsskäl, och när den går ut.

Kan jag kolla upp vem som äger en domän?

Ja, via WHOIS databas kan du söka efter alla registrerade domäner och vem dess ägare är. I sökningen syns även när domänen måste förnyas. WHOIS-databasen nås via Internetstiftelsens hemsida eller hos vissa domännamnsregistrerare som GoDaddy.

Vad menas med en domän?

En domän kan beskrivas som en adress på internet. Domännamnet är det du skriver in när du vill besöka en viss hemsida. En toppdomän är det som kommer efter den sista punkten i domännamnet, till exempel .se.