Ramverket Ruby on Rails används för att skapa dynamiska webbsidor med en relativt enkel och lättanvänd teknik. Ruby on Rails jobbar ständigt för att användaren ska kunna skriva enkel kod istället för att lägga fokus på att konfigurera filer. 

Vad är Ruby on Rails?

Ruby on Rails, eller RoR som det ofta förkortas, är ett ramverk som gör det möjligt att snabbt kunna bygga dynamiska webbapplikationer och webbplatser. Dynamiska webbplatser är webbplatser som inte är statiska, de kan alltså förändras beroende på vad besökaren begär när den besöker sidan. 

Den danska programmeraren David Heinemeier Hansson, eller DHH som han ofta kallas, skapade RoR 2003. Ramverket började som en del av projektplaneringsverktyget Basecamp, men 2004 släpptes RoR för sig själv med öppen källkod. 

Ruby on Rails har använts av en rad stora företag. Bland annat Twitter, Airbnb, Soundcloud, Shopify och Hulu. 

Hur fungerar Ruby on Rails och vad kan du göra?

Ruby on Rails använder sig av programmeringsspråket Ruby. Ramverket är specifikt utformat för att göra programmeringen så enkel och snabb som möjligt. Det innebär att RoR gör antaganden om vad du behöver när du ska skapa en webbapplikation. Det här gör att det ofta krävs mindre kod, och kunskap, för att ta fram avancerade funktioner. Man behöver till exempel inte lära sig Ruby för att använda Rails, men det underlättar såklart. 

Ruby on Rails har ett par grundläggande filosofier som ligger till grund för varför ramverket fungerar som det gör. Den första är Convention Over Configuration, eller CoC. Det innebär att Rails föredrar att man gör saker på ett visst sätt, och gör därför antaganden för att underlätta och förenkla. Detta innebär att man kan spendera mer tid med att faktiskt skriva kod istället för att konfigurera filer.

Den andra filosofin Ruby on Rails tillämpar är Don’t Repeat Yourself, eller DRY. DRYs mål är att reducera repetition när man skriver kod för att göra koden mer hållbar och utbyggbar, och med färre buggar. 

Fördelar med Ruby on Rails?

En av de största fördelarna med RoR är att ramverket guidar dig som användare till de bästa lösningarna och den bästa standarden. Det här bidrar till att det är enkelt att utveckla snabbt med RoR. Det finns dessutom ett välutbyggt bibliotek med så kallade Gems, tillägg till Ruby on Rails som kan lägga till nya funktioner och design. 

Ruby on Rails har öppen källkod, vilket betyder att alla användare har tillgång till koden som RoR bygger på. Det här gör även att RoR har ett aktivt community med användare som skapar Gems och håller ramverket modernt och uppdaterat. 

En nackdel med RoR är att ramverket kan vara lite begränsande. Om man inte vill använda de genvägar RoR förespråkar krävs det extra jobb för att ta sig runt dem. 

Webbhotell med stöd för Ruby on Rails

Jämfört med många andra ramverk är Ruby on Rails inte det mest använda. Därför är det många webbhotell som levererar till Sverige som inte stödjer RoR. En lösning kan vara att istället använda en VPS eller dedikerad server. Då kan man själv installera stödet för ramverket. Detta kräver förstås mer underhåll och större kunskaper, men om man vill använda Ruby on Rails kan det vara ett bra alternativ. 

A2 hosting

A2 Hosting

A2 Hosting erbjuder VPS hosting till de användare som använder Ruby on Rails. Företaget erbjuder snabb, enkel och pålitligt hosting. De har tre olika VPS-paket som de rekommenderar åt RoR-användare: Entry, Mid och Elite.

Årskostnad från: cirka 560 kronor
Lagringsutrymme: 20 GB – 50 GB
Trafik: 2 TB
Support: Chatt 24/7 alla dagar
One click installer för WordPress: Ja
Betyg Trustpilot: 4,2/5 (908 omdömen)

Liquid Web

Liquid Web

Liquid Web erbjuder avancerad hosting med stöd för Ruby on Rails. De erbjuder dedikerade servrar, VPS och molnbaserade tjänster. Många av Liquid Webs lösningar är managed, eller hanterade, vilket innebär att Liquid Web hanterar mycket av det tekniska när det kommer till underhåll och uppdateringar. 

Årskostnad från: cirka 3270 kronor
Lagringsutrymme: från 40 GB
Bandbredd: 10 TB
Support: Chatt, 24/7
Kontrollpanel: InterWorx, Plesk eller cPanel
Betyg Trustpilot: 3,5/5 (120 omdömen)

Bluehost

Bluehost

Bluehost är ett hyfsat budget-vänligt alternativ om man kör Ruby on Rails. Företaget är kanske mest kända för sina enkel WordPress-lösningar, men Bluhosts webbhotell och hostinglösningar passar även bra för Ruby on Rails. 

Årskostnad från: cirka 1940 kronor
Lagringsutrymme: från 30 GB SSD
Bandbredd: 1 TB
IP-adress: 1
Support: Telefon- och chattsupport 24/7
Betyg Trustpilot: 1,4/5 (346 omdömen)

Frågor och svar om webbhotell med stöd för Ruby on Rails

Vad är Ruby on Rails?

Ruby on Rails är ett ramverk som används för att skapa dynamiska hemsidor och applikationer. Ruby on Rails använder programmeringsspråket Ruby. Läs mer om Ruby on Rails och hur det används på vår sajt.

Vilka webbhotell har stöd för Ruby on Rails?

Stöd för Ruby on Rails är inte jättevanligt på den svenska marknaden när det gäller webbhotell. Webbhotell med stöd för ramverket är A2 Hosting, Liquid Web och Bluehost.

Är det svårt att lära sig Ruby on Rails?

Ruby on Rails använder sig av programmeringsspråket Ruby. Ruby anses vara lättare att lära sig jämfört med många andra programmeringsspråk.

Vilket webbhotell är bäst för Ruby on Rails?

Den bästa lösningen om man vill använda Ruby on Rails är egentligen att använda en VPS eller dedikerad server istället för ett webbhotell. Då får man större friheter och kan installera stödet för ramverket.

Är Ruby on Rails gratis?

Ja, Ruby on Rails är helt gratis och har dessutom öppen källkod. Den öppna källkoden innebär att alla kan läsa koden, och ändra den om man skulle vilja.