Det finns enormt många webbhotell att välja mellan vilket kan göra valet svårt. En sak som är extra viktig att tänka på när man jämför webbhotell är säkerheten. Både fysisk och digital säkerhet är viktigt oavsett om du driver en blogg, en företagshemsida eller en webbutik.

Sammanfattning:

Alla seriösa webbhotell lägger mycket vikt vid säkerheten men hur pass säkert det är kan variera mellan de olika webbhotellen. Ta dig därför tid att jämföra vad de erbjuder för olika säkerhetslösningar och säkerhetsåtgärder innan du bestämmer dig.

Den fysiska säkerheten i serverrummet på webbhotellet

Varje webbhotell behöver ha ett säkert serverrum med automatisk brandsläckning, reservkraft vid strömavbrott och även dubbla nätverksförbindelser för att skapa redundans och diversitet. Med redundant hårdvara kan webbhotellet säkra upp att en annan server tar över automatiskt om en server går sönder. På så sätt är din hemsida alltid online för dina besökare.

Uppsäkring av ingående trafik och dataintrång

Ett webbhotell bör också ha en brandvägg och särskilt en så kallad WAF, Web Application Firewall, som övervakar och åtgärdar hot för ingående trafik. Det kan vara bland annat DDoS-attacker och andra hackerattacker som kan belasta servern eller som förstör och stjäl data.

Säkerhet för besökarna

När besökarna klickar in sig på din hemsida behöver den vara säker att använda med ett så kallat SSL-certifikat. Många webbhotell har stöd för LetsEncrypt– som brukar erbjudas gratis. Genom att installera ett sådant certifikat inleds din webbadress med ”https” i stället för ”http” – det är säkrare.

Säkra webbhotell

Att använda SSL innebär att det upprättas en säker anslutning mellan webbläsare och server för att skydda de informationspaket som skickas. Det är extra viktigt om besökarna behöver ange exempelvis personuppgifter eller kreditkortsinformation.

Driftsäkerhet och övervakningstjänster

Driftsäkerheten är viktig och särskilt om du driver en webbutik. Det finns inget webbhotell som kan garantera 100 % så kallad upptid. Däremot kan de bästa webbhotellen ha bra beredskap och vara riktigt snabba på att både felsöka och fixa eventuella problem.

Att din hemsida går ner kan bero på många orsaker. Det kan bero på strömavbrott, överbelastning, fel på hårdvara, mjukvaruproblem och mycket annat. Ett driftstopp för dig som företag kan innebära förluster av stora intäkter så det gäller att välja ett webbhotell som visar att de tar säkerheten på allvar. Ett webbhotell som har de bästa resurserna både att förebygga problem men också att åtgärda driftproblem.

Flera webbhotellsleverantörer erbjuder övervakningstjänster för att kunna meddela dig om din webbplats av någon anledning går ner och inte fungerar. En del leverantörer erbjuder också att per automatik åtgärda sådana problem när det händer, som exempelvis en automatisk omstart av servern som ibland kan räcka för att fixa en del problem. Är du seriös med din verksamhet rekommenderar vi externa tjänster för att monitorera ditt webbhotell och hemsida.

Säkerhetskopiering

Någon form av säkerhetskopiering tillhandahåller alla seriösa webbhotell. Det kan dock variera om de säkerhetskopierar hela servern för en fullständig återställning eller om de erbjuder automatiska säkerhetskopior av varje webbplats separat. Skulle din hemsida av någon anledning raderas eller bli hackad är det viktigt att kunna återställa hemsidan från en backup.

En del webbhotell erbjuder automatiska säkerhetskopior men kanske bara en gång i veckan eller i något annat intervall. Hos andra webbhotell krävs det att du själv sätter upp ett schema för automatisk säkerhetskopiering eller att du manuellt måste gå in och göra en backup vid behov.

Säkra webbhotell

De webbhotellen som kostar lite mer brukar oftast ha lite bättre säkerhet. Här kan du se vilka premium webbhotell som finns.

Läs mer om våra frågor om webbhotell om du fortfarande har funderingar.

Vanliga frågor och svar om säkra webbhotell

Har alla webbhotell bra säkerhet?

Alla seriösa webbhotell som vi har med i vår lista tar säkerheten på allvar för sina kunder. Sedan kan det variera vilka säkerhetslösningar och säkerhetsåtgärder de erbjuder.

Hur säkert är det på webbhotell för dataintrång och hackningsförsök?

Webbhotellen har mycket säkra brandväggar och larmsystem som kan varna om någon försöker göra ett dataintrång eller hackerattack. Däremot är det oftast webbplatserna i sig som brukar vara mest sårbara för hackers och dataintrångsförsök. Där är det kundernas eget ansvar.

Vad kostar SSL-certifikat till hemsidan?

Det finns mer avancerade SSL-certifikat som kan kosta någon hundralapp men det finns gott om webbhotell som erbjuder gratis SSL med LetsEncrypt.

Vilket webbhotell är mest driftsäkert?

Det är svårt att på rak arm säga vilket webbhotell som är det mest driftsäkra. De alternativ vi har med i vår lista brukar ha bra driftsäkerhet och lösa eventuella problem mycket snabbt,

Har ofta brukar webbhotellen säkerhetskopiera webbplatserna?

Huvudansvaret hos webbhotellen handlar främst om att säkerhetskopiera hela servrar för att snabbt återställa var och en vid eventuella problem. Det är långt ifrån alla som per automatik säkerhetskopierar varje webbplats separat. Det är viktigt att du som kund kontrollerar vad som gäller för det webbhotell du väljer.