Det finns enormt många webbhotell att välja mellan vilket kan göra valet svårt, men det är viktigt att jämföra alternativen då det kommer till säkerhet. Både fysisk och digital säkerhet är viktigt oavsett om du driver en blogg, en företagshemsida eller en webbutik.
Alla seriösa webbhotell lägger mycket vikt vid säkerheten men hur pass säkert det är kan variera mellan de olika webbhotellen. Ta dig därför tid att jämföra vad de erbjuder för olika säkerhetslösningar och säkerhetsåtgärder innan du bestämmer dig.
Bäst webbhotell 2023
Just nu: första året gratis
Enkelt och smidigt att använda

Billigast premiumtjänst
Redundans – din hemsida finns på servrar i två olika serverhallar
Den fysiska säkerheten i serverrummet på webbhotellet
Varje webbhotell behöver ha ett säkert serverrum med automatisk brandsläckning, reservkraft vid strömavbrott och även dubbla nätverksförbindelser för att skapa redundans och diversitet. Med redundant hårdvara kan webbhotellet säkra upp att en annan server tar över automatiskt om en server går sönder. På så sätt är din hemsida alltid online för dina besökare.
Uppsäkring av ingående trafik och dataintrång
Ett webbhotell bör också ha en brandvägg och särskilt en så kallad WAF, Web Application Firewall, som övervakar och åtgärdar hot för ingående trafik. Det kan vara bland annat DDoS-attacker och andra hackerattacker som kan belasta servern eller som förstör och stjäl data.
Säkerhet för besökarna
När besökarna besöker din hemsida behöver den vara säker att använda med ett så kallat SSL-certifikat. Många webbhotell har stöd för LetsEncrypt och som brukar erbjudas gratis. Genom att installera ett sådant certifikat inleds din webbadress med ”https” i stället för ”http”.
Att använda SSL innebär att det upprättas en säker anslutning mellan webbläsare och server för att skydda de informationspaket som skickas. Det är extra viktigt om besökarna behöver ange exempelvis personuppgifter eller kreditkortsinformation.
Driftsäkerhet och övervakningstjänster
Driftsäkerheten är viktig och särskilt om du driver en webbutik. Det finns inget webbhotell som kan garantera 100 % så kallad upptid. Däremot kan de bästa webbhotellen ha bra beredskap och vara riktigt snabba på att både felsöka och fixa eventuella problem.
Att din hemsida går ner kan bero på många orsaker. Det kan bero på strömavbrott, överbelastning, fel på hårdvara, mjukvaruproblem och mycket annat. Ett driftstopp för dig som företag kan innebära förluster av stora intäkter så det gäller att välja ett webbhotell som visar att de tar säkerheten på allvar. Ett webbhotell som har de bästa resurserna både att förebygga problem men också att åtgärda driftproblem.
Flera webbhotellsleverantörer erbjuder övervakningstjänster för att kunna meddela dig om din webbplats av någon anledning går ner och inte fungerar. En del leverantörer erbjuder också att per automatik åtgärda sådana problem när det händer, som exempelvis en automatisk omstart av servern som ibland kan räcka för att fixa en del problem. Är du seriös med din verksamhet rekommenderar vi externa tjänster för att monitorera ditt webbhotell och hemsida.
Säkerhetskopiering
Någon form av säkerhetskopiering tillhandahåller alla seriösa webbhotell. Det kan dock variera om de säkerhetskopierar hela servern för en fullständig återställning eller om de erbjuder automatiska säkerhetskopior av varje webbplats separat. Skulle din hemsida av någon anledning raderas eller bli hackad är det viktigt att kunna återställa hemsidan från en backup.
En del webbhotell erbjuder automatiska säkerhetskopior men kanske bara en gång i veckan eller i något annat intervall. Hos andra webbhotell krävs det att du själv sätter upp ett schema för automatisk säkerhetskopiering eller att du manuellt måste gå in och göra en backup vid behov.
Säkra webbhotell
De webbhotellen som kostar lite mer brukar oftast ha lite bättre säkerhet. Här kan du se vilka premium webbhotell som finns.

Strato
Just nu hos Strato: Webbhotell Basic 0 kr/mån hela första året
Äntligen finns Strato också på den svenska marknaden. Webbhotells-experten är en av de mest populära aktörerna i Europa och finns bland annat i Tyskland, Frankrike, Spanien, Nederländerna och Storbritannien. Strato erbjuder webbhotellspaket med stark prestanda och flexibilitet där webbutrymmet kan utökas efter behov.
Strato har egen sitebuilder med vilken du enkelt kan göra en hemsida utan några förkunskaper. Det finns även en smidig lösning för att bygga webbutik.
- Årskostnad från: 0 kronor (tidsbegränsad kampanj: första året 0 kr/mån, sen från 29 kr/månad)
- Lagringsutrymme: Från 50 GB
- Trafik: Obegränsat
- Antal domännamn: 1
- Support: E-post och telefon
- One click installer för WordPress: Ja
- Trustpilot-betyg: 3,7/5 (5 787 omdömen)

Loopia
Loopia är en av de äldsta aktörerna på den svenska webbhotellsmarknaden. Deras support får ofta mycket goda omdömen. De erbjuder flera olika webbhotellpaket som fungerar för såväl privata användare som företag.
- Årskostnad från: 468 kronor
- Lagringsutrymme: Från 75 GB
- Trafik: Från 750 GB
- Antal domäner: Obegränsat
- Support: E-post, telefon och chat
- One click installer för WordPress: Ja
- Trustpilot-betyg: 4,3/5 (1 016 omdömen)

Miss Hosting
Miss Hosting är ett stort webhotell på den svenska marknaden. De har fått övervägande positiva omdömen av sina kunder. De erbjuder ett billigt alternativ som bland annat passar utmärkt för den första hemsidan.
Med Miss Hosting får du ett molnbaserat webbhotell och den mycket enkla cPanel som kontrollpanel. Företaget erbjuder paket som passar både den lilla webbplatsen med WordPress och den riktigt stora webbplatsen. Med Miss Hosting får du en garanterad upptid på 99,9 % och 45 dagars pengar-tillbaka-garanti.
- Årskostnad från: 108 kronor (kampanj första året)
- Lagringsutrymme: Från 10 GB
- Trafik: Från 750 GB
- Antal domäner: 1 domän
- Support: E-post, telefon och chat
- One click installer för WordPress: Ja
- Trustpilot-betyg: 4,9/5 (4 690 omdöme)

Simply.com
Simply.com, som förr hette UnoEuro, är ett danskt webbhotell med kunder från hela världen. Simply.com är ett modernt webbhotell som erbjuder snabba hemsidor med tillhörande e-post och säkerhet. De erbjuder olika paket för olika behov – allt från enklare hemsidor till hemsidor med mycket trafik och högre krav.
Det tidigare webbhotellet Surftown är numera en del av Simply.
- Årskostnad från: 64 kronor (kampanj första året)
- Lagringsutrymme från: 10 GB
- Trafik: Obegränsat
- Antal domäner: Obegränsat
- Support: Telefon och meddelande
- One click installer för WordPress: Ja
- Trustpilot-betyg: 4,9/5 (7 705 omdömen)

Inleed
Inleed är ett svenskt webbhotell som erbjuder tre olika storlekar på sina webbhotell-paket – de har även VPS och dedikerad server. DirectAdmin är kontrollpanelen som ger enkel administration.
Inleed är ett mindre företag med mycket personlig service. Det är ett prisvärt webbhotell med hög servicenivå. Deras webbhotell Prime är förmodligen den billigaste premiumtjänsten du kan hitta på nätet!
- Årskostnad från: 228 kronor
- Lagringsutrymme: Från 2000 MB SSD
- Trafik: Från 50 GB
- Antal domäner: Obegränsat
- Support: E-post, telefon och chat
- One click installer för WordPress: Ja
- Reco-betyg: 5,0/5 (145 omdömen)

Oderland
Oderland är en svensk leverantör som är mycket populär bland företagare. Anledningen för det är att webbhotellet upplevs som mycket stabilt, snabba servrar och att företaget har bra support. Dessutom erbjuds en bra kontrollpanel – Cpanel.
- Årskostnad från: 2 220 kronor
- Lagringsutrymme: Från 20 GB
- Trafik: Från 2 000 GB
- Antal domäner: Obegränsat
- Support: E-post, telefon och chat
- One click installer för WordPress: Ja
- Reco-betyg: 4,8/5 (116 omdömen)

Templ
Templ är ett svenskt webbhotell för WordPress, byggt på Google Cloud, som skiljer sig från de traditionella svenska webbhotellen. Templ erbjuder Managed Hosting vilket innebär att deras support är mer involverad och proaktiv. Upplever du att din hemsida går långsamt? Inga problem, Templ hjälper dig med hastighetsoptimering! Behöver du hjälp med regelbundna uppdateringar? Templ hjälper till! Har du en tekniska fråga om WordPress? Inga problem det heller då Templs tjänst är 100% fokuserad på just WordPress och deras support är experter på det.
- Årskostnad från: 1 476 kronor
- Lagringsutrymme: Från 5 GB SSD
- Trafik: Från 10 GB
- Antal domäner: 1 domän
- Support: Telefon och chat
- One click installer för WordPress: Ja
- Google-betyg: 5,0/5 (94 omdöme)
Läs mer om våra frågor om webbhotell om du fortfarande har funderingar.
Vanliga frågor och svar om säkra webbhotell
Alla seriösa webbhotell som vi har med i vår lista tar säkerheten på allvar för sina kunder. Sedan kan det variera vilka säkerhetslösningar och säkerhetsåtgärder de erbjuder.
Webbhotellen har mycket säkra brandväggar och larmsystem som kan varna om någon försöker göra ett dataintrång eller hackerattack. Däremot är det oftast webbplatserna i sig som brukar vara mest sårbara för hackers och dataintrångsförsök. Där är det kundernas eget ansvar.
Det finns mer avancerade SSL-certifikat som kan kosta någon hundralapp men det finns gott om webbhotell som erbjuder gratis SSL med LetsEncrypt.
Det är svårt att på rak arm säga vilket webbhotell som är det mest driftsäkra. De alternativ vi har med i vår lista brukar ha bra driftsäkerhet och lösa eventuella problem mycket snabbt,
Huvudansvaret hos webbhotellen handlar främst om att säkerhetskopiera hela servrar för att snabbt återställa var och en vid eventuella problem. Det är långt ifrån alla som per automatik säkerhetskopierar varje webbplats separat. Det är viktigt att du som kund kontrollerar vad som gäller för det webbhotell du väljer.