När du vill designa en hemsida eller göra en webbplats finns det flera bra sitebuilders att använda på marknaden för att få en riktigt snygg och proffsig design. Med en sitebuilder kan du ganska snabbt få upp en snygg och användbar webbplats oavsett om du vill ha en hemsida för ditt företag, en blogg eller en e-handel. De flesta hemsidesbyggare innehåller många bra färdiga mallar som gör att du enkelt kommer igång. Ibland räcker det med att byta ut logotyp och själva textinnehållet så är du klar att publicera webbplatsen på internet.

Vi ska här gå igenom de 8 bästa sitebuilders för att designa din webbplats snabbt, enkelt och i vissa fall till och med gratis.

Strato

Bäst Sitebuilder 2025

Just nu: Sitebuilder Plus gratis första året

Enkelt utan förkunskaper

LÄS MER  
0 kr/mån – Gratis första året
79 kr/mån
Wordpress logo

Sitebuilder ingår i alla webbhotellpaket

Skapa hemsida med AI

LÄS MER  
0 kr/mån – vid köp av webbhotell

Enkelt att göra snygga hemsidor

Sitebuilder med drag-and-drop

LÄS MER  
5 kr/mån
10 kr/mån

Wordpress logo


Välj mellan WordPress gratis och WordPress Pro

14 dagars pengarna tillbaka-garanti

LÄS MER  

0 kr/mån

one.com

Över 140 färdiga mallar

Sitebuilder med drag-and-drop

LÄS MER  
0 kr/mån i 3 mån
94 kr
oderland logotyp

Sitebuilder ingår i alla webbhotellpaket

Mallar och drag-and-drop

LÄS MER  
199 kr/mån

Drag & släpp

Användarvänligt

LÄS MER  
3 kr/mån
10 kr

WordPress

En mycket populär tjänst bland alla sitebuilders är WordPress. WordPress finns i två alternativ WordPress.com och WordPress.org. Det är viktigt att förstå skillnaden innan du sätter igång.

WordPress.com

Med WordPress.com får du en blogg eller webbplats ungefär som en bloggportal. Man kan beskriva det som att du hyr in dig på deras plattform och får tillgång till en hemsida du själv kan designa. Den här plattformen kan användas gratis men det finns då en begränsning för val av teman, typsnitt och färger och du har inte helt fria händer att styra utseendet eller att själv lägga in kod. Adressen till in webbplats kommer också att innehålla ändelsen wordpress.com.

WordPress en av de bästa populära sitebuilders

WordPress.org

WordPress.org är ett riktigt bra alternativ för dig som vill ha en egen domän, ett eget webbhotell för din webbplats och själv vill styra din design och webbplatsens funktionalitet. Verktyget är helt gratis och det finns ett enormt utbud av färdiga gratis mallar/tema att komma igång med samt väldigt många gratis tillägg/plugins för att utöka funktionalitet på webbplatsen. De flesta webbhotell har smidiga tjänster för att installera WordPress med en så kallad one click installer.

Plattformen kan verka krånglig men det finns massor av guider både via andra webbplatser och Youtube samt flera stora forum för WordPress användare. Kör du fast och kommer fram till att du inte reder ut det finns det också många frilansare som kan hjälpa dig vidare.

Det finns flera olika tillägg som hjälper dig att designa din webbplats med professionell och snygg design på ett enkelt sätt. Några av dessa byggare är Elementor, Divi och Beaver Builder som du ofta kan använda helt gratis i viss begränsning.

En stor fördel med denna plattform är att du har helt fria händer att bygga på det sätt som du vill ha din webbplats både designmässigt och när det kommer till funktionalitet. Du äger också själv all din data vilket du sällan gör med övriga tjänster och du har större kontroll över din webbplats med bland annat öppen källkod.

Viktigt att tänka på är att om du väljer WordPress behöver du själv ta hand om uppdateringar, säkerhetskopieringar och säkerhet. Alla bitarna kan skötas enkelt med gratis tillägg/plugins som automatiserar detta åt dig bara du kommer ihåg att installera och aktivera dem.

Webbhotell till WordPress.org

För att använda WordPress som sitebuilder behöver du ett webbhotell som hostar din hemsida. Webbhotellen erbjuder även en egen domän.

Strato webbhotell

Strato

Just nu hos Strato: Webbhotell Basic 0 kr/mån hela första året

Äntligen finns Strato också på den svenska marknaden. Webbhotells-experten är en av de mest populära aktörerna i Europa och finns bland annat i Tyskland, Frankrike, Spanien, Nederländerna och Storbritannien. Strato erbjuder webbhotellspaket med stark prestanda och flexibilitet där webbutrymmet kan utökas efter behov.

Strato har egen sitebuilder med vilken du enkelt kan göra en hemsida utan några förkunskaper. Det finns även en smidig lösning för att bygga webbutik.

  • Årskostnad från: 0 kronor (tidsbegränsad kampanj: första året 0 kr/mån, sedan 59 kr/månad)
  • Lagringsutrymme: Från 50 GB
  • Trafik:  Obegränsat
  • Antal domännamn: Från upp till 200
  • Support: E-post och telefon
  • One click installer för WordPress: Ja
  • Trustpilot-betyg: 3,9/5 (662 omdömen)
Miss Hosting webbhotell

Miss Hosting

Miss Hosting är ett stort webhotell på den svenska marknaden. De har fått övervägande positiva omdömen av sina kunder. De erbjuder ett billigt alternativ som bland annat passar utmärkt för den första hemsidan.

Med Miss Hosting får du ett molnbaserat webbhotell och den mycket enkla cPanel som kontrollpanel. Företaget erbjuder paket som passar både den lilla webbplatsen med WordPress och den riktigt stora webbplatsen. Med Miss Hosting får du en garanterad upptid på 99,9 % och 45 dagars pengar-tillbaka-garanti.

  • Årskostnad från: 0 kronor (kampanj första 3 månaderna)
  • Lagringsutrymme: Från 5 GB
  • Trafik: Från 750 GB
  • Antal domäner:  1 domän
  • Support: E-post, telefon och chat
  • One click installer för WordPress: Ja
  • Trustpilot-betyg: 4,8/5 (5 275 omdömen)
Simply.com

Simply.com

Simply.com, som förr hette UnoEuro, är ett danskt webbhotell med kunder från hela världen. Simply.com är ett modernt webbhotell som erbjuder snabba hemsidor med tillhörande e-post och säkerhet. De erbjuder olika paket för olika behov – allt från enklare hemsidor till hemsidor med mycket trafik och högre krav.

Det tidigare webbhotellet Surftown är numera en del av Simply.

  • Årskostnad från: 6,36 kronor (kampanj första året)
  • Lagringsutrymme från: 10 GB
  • Trafik:  Obegränsat
  • Antal domäner:  Obegränsat
  • Support: Telefon och meddelande
  • One click installer för WordPress: Ja
  • Trustpilot-betyg: 4,8/5 (8 638 omdömen)

Sitebuilders

Squarespace

Bland de bästa sitebuilders hittar vi Squarespace som är ett bra val av plattform när det gäller design och estetik. Du får hundratals designmallar att välja på och en inbyggd bildbank med tusentals bilder från Unsplash.com. Med Squarespace analysverktyg kan du enkelt följa upp din webbplats sökord och besöksstatistik.

Squarespace har en bra bloggfunktion där det bland annat går att schemalägga publicering av inlägg.

Verktyget har en bra mailsupport och en online chattsupport som är öppen måndag till fredag samt en hjälpdatabas med flera guider och ett forum där du kan få hjälp av andra användare. Squarespace saknar dock telefonsupport vilket kan vara en klar nackdel.

Wix

Med Wix får du en bra tjänst både för att designa en webbplats och e-handel men är kanske något sämre för en blogg. Det är också enkelt att koppla på en e-handel vid ett senare tillfälle. En smart sak med detta verktyg är att du kan designa en webbplats genom att bara svara på några frågor så sköter systemet de olika valen av mallar, teman och färger.

Med den här plattformen får du bra möjligheter för enkel hantering av SEO sökmotoroptimering för att ranka högt på Google. Det finns en gratisversion med vissa begränsningar på både funktionalitet och mallar. Framförallt kan du inte använda en egen domän utan ordet wix i din adress.

Sitebuilder med Wix

Webnode

Webnode är en riktigt bra plattform för nybörjare som vill designa en webbplats gratis. Tjänsten har flera hundra gratis hemsidemallar för att du snabbt och enkelt ska kunna hitta en bra grunddesign. För gratisversionen är det viktigt att tänka på att där är en begränsning på bland annat utrymme och att det inte ingår någon backup.

Plattformen har bra verktyg för grundläggande SEO – sökmotoroptimering som räcker för de flesta webbplatser som inte vill arbeta mer avancerat med detta.

Weebly

Många väljer Weebly för deras användarvänlighet, kundnöjdhet och funktionalitet. Det går att använda tjänsten gratis med vissa begränsningar på utrymme och vad gäller tillgång till bland annat vissa mallar. Plattformen är enkel att använda och det går snabbt att skapa sin webbplats eller e-handel.

Med gratisversionen visas reklam nederst på dina webbsidor och med betalversionen kan du välja din egen domän. Vill du bygga din egen e-handel och kunna ta betalt så krävs betalversionen. Med Weebly får du också ganska bra kontroll över din sökmotoroptimering – SEO för bättre rankning i Google.

Supporten är bara tillgänglig under kontorstider amerikansk tid även om du alltid kan kontakta supporten via mail. De har ett bra antal välbeskrivna supportartiklar som ofta innehåller bra beskrivande skärmdumpar.

Hemsida24

Med Hemsida24 kan du snabbt skapa både blogg, hemsida och e-handel. Med den här plattformen kan du vänta dig ganska snabba laddningstider för svenska besökare eftersom servrarna finns i Sverige. Företaget har också en bra svensk support.

I plattformen finns det flera integrationer som bland annat Klarna för dig med e-handel. Vill du testa verktyget gratis går det bra under en kort period men då visas det annonser längst ner på dina webbsidor vilket är en klar nackdel.

Jimdo

Jimdo är relativt ny för den svenska marknaden men stor internationellt. Verktyget kan användas gratis och plattformen är användarvänligt och har en bra support. Du får snabbt upp din webbplats men tjänsten är ganska begränsad med anpassningsalternativ, utbud av mallar och funktionalitet i jämförelse med många andra sitebuilders.

N.nu

Företaget bakom den här plattformen marknadsför sig som ett SEO vänligt alternativ som ger dig bra möjligheter för att kunna ranka högt. N.nu är gratis de första 30 dagarna och ett verktyg som är enkelt att använda för nybörjare. Vill du gå över till en betalversion är detta alternativ något dyrare än de övriga.

WooCommerce

WooCommerce är ett plugin till WordPress som gör det möjligt att bygga och designa e-handel på WordPress-hemsidor. Det är ett av de populäraste verktygen för e-handel.

WooCommerce är en open-source-plattform som du enkelt kan använda med vilken WordPress-hemsida du vill. Jämfört med de andra hemsideprogrammen vi listar på den här sidan kräver WooCommerce lite mer grundkunskaper, men det erbjuder oändliga möjligheter när det kommer till e-handel. Lägg till funktioner som sköter beställningar, funktioner för presentkort, betalningsfunktioner och mycket mer. Det är egentligen bara fantasin som sätter gränserna. WooCommerce har även en Extensions Store, där du kan välja mellan över 700 tillägg till din e-handel. Vissa av tilläggen är gratis, andra har en engångsavgift. 

För att använda WooCommerce behöver du en WordPress-hemsida och ett webbhotell. Här hittar du de webbhotell vi rekommenderar för WooCommerce.

WooCommerce som tillägg är gratis, men vissa tillägg till tjänsten kostar – till exempel betalningshantering. 

Webbhotell som erbjuder sitebuilders

Det finns en rad webbhotell på marknaden som även erbjuder sitebuilders så att man snabbt och enkelt kan designa sin egen hemsida – även om man inte har några kunskaper inom kodning.

Strato

Kampanj: Strato Plus Sitebuilder – 0 kr/mån första året

Stratos sitebuilder är en webbplatsbyggare som låter dig skapa din egen hemsida utan några förkunskaper. Det är enkel att använda och har en ny version som är ännu enklare. Med över 130 olika responsiva layouter att välja mellan, kan du anpassa din hemsida perfekt till ditt företag, förening eller evenemang. Dessutom finns det individuella designmallar att välja mellan, vilket gör att du kan hitta rätt design för ditt projekt.

När du har valt din design kan du enkelt lägga till innehåll som bilder, text och widgets med hjälp av drag-och-släpp-funktionen. Slutligen kan du publicera din hemsida med ett fåtal klick så snart du är färdig och nöjd med den. Det är en användarvänlig webbplatsbyggare med många designalternativ och funktioner för att hjälpa dig att skapa din hemsida.

Loopia sitebuilder

Loopia

Om du köper webbhotell-tjänster från det svenska företaget Loopia kan du välja till deras användarvänliga sitebuilder. Loopia Sitebuilder arbetar du med direkt i din webbläsare. Välj mellan flera olika designmallar anpassade efter olika ändamål. Designelementen kan du anpassa och flytta genom drag-and-drop och du ser direkt hur din hemsida kommer att se ut. Testa att designa din hemsida med AI, ett hjälpsamt verktyg Loopia erbjuder med alla sina sitebuilder-paket.

Loopia Sitebuilder Small ingår i alla Loopias webbhotell-paket. Om du vill ha ett större bibliotek med mallar kan du välja till paketen Företag eller Företag Plus. Du kan också enkelt lägga till en webbutik på din hemsida. 

Miss Hosting

Miss Hosting är ett populärt hosting-företag som även erbjuder en sitebuilder. Miss Hosting sitebuilder använder sig av drag-and-drop och smarta designmallar. De har över 100 färdiga mallar att välja mellan som man enkelt kan anpassa efter egna behov. Om du är osäker på vilken design som passar din hemsida bäst kan du svara på ett formulär – sitebuildern föreslår sedan en mall och design som passar dina önskemål. Om du driver en webbutik väljer du en av de större paketen Miss Hosting erbjuder, då ingår nämligen E-handel och du kan enkelt koppla in betaltjänster från PayPal eller Klarna. 

Miss Hosting sitebuilder finns i flera olika paket där allt du behöver för att bygga din hemsida ingår. Tillskillnad från många av de andra alternativen vi listar har Miss Hosting inget alternativ som alltid är gratis, men deras prissättning är riktigt konkurrenskraftig och man får mycket för månadskostnaden. Har man tur har de en kampanj där man kan få både webbhotell och sitebuilder gratis under en begränsad period.  

Oderland

Det svenska hosting-företaget Oderland har en användarvänlig sitebuilder som gör det enkelt att skapa sin hemsida. Sitebuildern ingår när du köper ett webbhotell-paket från Oderland. Du kan alltså köpa vilket paket du vill från Oderland och sedan använda deras sitebuilder för att designa din webbplats. 

Oderlands sitebuilder har färdiga mallar och drag-and-drop. Du behöver alltså inte kunna koda för att skapa din hemsida, utan du drar enkelt designelement dit du vill ha dem och du ser direkt hur hemsidan kommer att se ut. De färdiga mallarna finns anpassade för bland annat e-handel, portfolios, restauranger, bloggar och företagshemsidor. Om du är nyfiken på hur Oderlands sitebuilder fungerar kan du provabygga i deras demo på hemsidan. 

One.com

One.com erbjuder en sitebuilder, eller hemsideprogram som de kallar det, som gör det enkelt att designa sin egen hemsida – även om man helt saknar kunskaper inom webbdesign och kodning. Om du köper ett hostingpaket från One.com ingår sitebuilder Starter automatiskt. 

Sitebuildern från One.com kommer med över 140 färdiga mallar som man genom drag-and-drop kan anpassa efter det egna behovet. Alla mallar ser lika bra ut på en datorskärm som de gör på mobilskärmen. One.coms sitebuilder kommer i tre olika storlekar: standard som ingår i alla webbpaket, sen de två tillvalspaketen Premium och Företag + e-handel. De större paketen kommer med för designfunktioner, fler mallar och snabbare laddtider.

Frågor och svar om site builders

Vilka site builders är bäst?

Vi har listat de 8 site builders vi tycker är allra bäst på marknaden. Vi har valt tjänster som är enkla att använda, ger ett snyggt resultat och som är prisvärda. Läs mer om vilka site builders vi rekommenderar på vår sajt.

Vad är en site builder?

En site builder är en tjänst som hjälper dig att snabbt och enkelt designa din hemsida. De flesta site builder erbjuder enkla färdiga mallar som man kan publicera på bara ett par minuter. Läs mer om vilka site builders vi rekommenderar på vår sajt.

Finns det site builders som är gratis?

Ja, det finns site builders som erbjuder sina tjänster gratis. Ett exempel är WordPress.com. Med WordPress.com kan man publicera en hemsida helt gratis med färdiga mallar och teman – man får dock stå ut med reklam.

Ska jag välja WordPress eller Squarespace?

Två av de populäraste tjänsterna för site building är WordPress och Squarespace. WordPress har ett stort community av användare och många gratis teman. Squarespace är enkelt att använda för nybörjare men är inte anpassat för e-handel på den svenska marknaden. Läs mer om WordPress och Squarespace på vår sajt.

Vilken site builder ska jag välja?

Vilken site builder du ska välja beror på dina behov. WordPress har en stor användarbas och många resurser, Squarespace har bra support och är användarvänligt. Läs mer om vilka site builders vi rekommenderar och varför på vår sajt.