När du vill designa en hemsida eller en webbplats finns det flera bra sitebuilders att använda på marknaden för att få en riktigt snygg och proffsig design. Med en sitebuilder kan du ganska snabbt få upp en snygg och användbar webbplats oavsett om du vill ha en hemsida för ditt företag, en blogg eller en e-handel. De flesta hemsidesbyggare innehåller många bra färdiga mallar som gör att du enkelt kommer igång. Ibland räcker det med att byta ut logotyp och själva textinnehållet så är du klar att publicera webbplatsen på internet.

Vi ska här gå igenom de 9 bästa sitebuilders för att designa din webbplats snabbt, enkelt och i vissa fall till och med gratis.

 

WordPress

En mycket populär tjänst bland alla sitebuilders är WordPress. WordPress finns i två alternativ WordPress.com och WordPress.org. Det är viktigt att förstå skillnaden innan du sätter igång.

Med WordPress.com får du en blogg eller webbplats ungefär som en bloggportal eller mer som att du hyr in dig på deras plattform som de övriga tjänsterna vi ska gå igenom i denna artikel. Den här plattformen är gratis men det finns en begränsning för val av teman, typsnitt och färger och du har inte helt fria händer att styra utseendet eller att själv lägga in kod. Adressen till din webbplats kommer också att innehålla ändelsen wordpress.com.

WordPress.org är ett riktigt bra alternativ för dig som vill ha en egen domän, ett eget webbhotell för din webbplats och själv vill styra din design och webbplatsens funktionalitet. Verktyget är helt gratis och det finns ett enormt utbud av färdiga gratis mallar/tema att komma igång med samt väldigt många gratis tillägg/plugins för att utöka funktionalitet på webbplatsen. De flesta webbhotell har smidiga tjänster för att installera WordPress med en så kallad one click installer.

Plattformen kan verka krånglig men det finns massor av guider både via andra webbplatser och Youtube samt flera stora forum för WordPress användare. Kör du fast och kommer fram till att du inte reder ut det finns det också många frilansare som kan hjälpa dig vidare.

Det finns flera olika tillägg som hjälper dig att designa din webbplats med professionell och snygg design på ett enkelt sätt. Några av dessa byggare är Elementor, Divi och Beaver Builder som du ofta kan använda helt gratis i viss begränsning.

En stor fördel med denna plattform är att du har helt fria händer att bygga på det sätt som du vill ha din webbplats både designmässigt och när det kommer till funktionalitet. Du äger också själv all din data vilket du sällan gör med övriga tjänster och du har större kontroll över din webbplats med bland annat öppen källkod.

Viktigt att tänka på är att om du väljer WordPress behöver du själv ta hand om uppdateringar, säkerhetskopieringar och säkerhet. Alla bitarna kan skötas enkelt med gratis tillägg/plugins som automatiserar detta åt dig bara du kommer ihåg att installera och aktivera dem.

 
WordPress en av de bästa populära sitebuilders

 

Squarespace

Bland de bästa sitebuilders hittar vi också Squarespace som är ett bra val av plattform när det gäller design och estetik. Du får mer än 100 designmallar att välja på och en inbyggd bildbank med mer än 700 000 bilder från Unsplash.com. Med Squarespace analysverktyg kan du enkelt följa upp din webbplats sökord och besöksstatistik.

Squarespace har en bra bloggfunktion där det bland annat går att schemalägga publicering av inlägg. Tjänsten är ännu inte tillräckligt anpassat för e-handel på den svenska marknaden eftersom det inte går att använda de svenska betaltjänster Klarna och Swish.

Verktyget har en bra mailsupport och en online chattsupport som är öppen måndag till fredag samt en hjälpdatabas med flera guider och ett forum där du kan få hjälp av andra användare. Squarespace saknar dock telefonsupport vilket kan vara en klar nackdel.

 
Squarespace populär bland sitebuilders

Wix

Med Wix får du en bra tjänst både för att designa en webbplats och e-handel men är kanske något sämre för en blogg. Det är också enkelt att koppla på en e-handel vid ett senare tillfälle. En smart sak med detta verktyg är att du kan designa en webbplats genom att bara svara på några frågor så sköter systemet de olika valen av mallar, teman och färger.

Med den här plattformen får du bra möjligheter för enkel hantering av SEO sökmotoroptimering för att ranka högt på Google. Det finns en gratisversion med vissa begränsningar på både funktionalitet och mallar. Framförallt kan du inte använda en egen domän utan ordet wix i din adress.

Wix en av många sitebuilders

 

Webnode

Webnode är en riktigt bra plattform för nybörjare som vill designa en webbplats gratis. Tjänsten har flera hundra gratis hemsidemallar för att du snabbt och enkelt ska kunna hitta en bra grunddesign. För gratisversionen är det viktigt att tänka på att där är en begränsning på bland annat utrymme och att det inte ingår någon backup.

Plattformen har bra verktyg för grundläggande SEO – sökmotoroptimering som räcker för de flesta webbplatser som inte vill arbeta mer avancerat med detta.

 
Webnode sitebuilder

 

Weebly

Många väljer Weebly för deras användarvänlighet, kundnöjdhet och funktionalitet. Det går att använda tjänsten gratis med vissa begränsningar på utrymme och vad gäller tillgång till bland annat vissa mallar. Plattformen är enkel att använda och det går snabbt att skapa sin webbplats eller e-handel.

Med gratisversionen visas reklam nederst på dina webbsidor och med betalversionen kan du välja din egen domän. Vill du bygga din egen e-handel och kunna ta betalt så krävs betalversionen. Med Weebly får du också ganska bra kontroll över din sökmotoroptimering – SEO för bättre rankning i Google.

Supporten är bara tillgänglig under kontorstider amerikansk tid även om du alltid kan kontakta supporten via mail. De har ett bra antal välbeskrivna supportartiklar som ofta innehåller bra beskrivande skärmdumpar.

 
Weebly

 

Hemsida24

Med Hemsida24 kan du snabbt skapa både blogg, hemsida och e-handel. Med den här plattformen kan du vänta dig ganska snabba laddningstider för svenska besökare eftersom servrarna finns i Sverige. Företaget har också en bra svensk support.

I plattformen finns det flera integrationer som bland annat Klarna för dig med e-handel. Vill du testa verktyget gratis går det bra under en kort period men då visas det annonser längst ner på dina webbsidor vilket är en klar nackdel.

 
Hemsida24

 

Heymo

Heymo är ett hemsideverktyg med lite färre designmallar att välja bland men ett enkelt verktyg att använda för att designa din webbplats. Något som är bra med Heymo är deras stora utbud av gratis bilder för din webbplats. Vill du använda tjänsten gratis har du ingen möjlighet att arbeta med sökmotoroptimering – SEO för dina webbsidor vilket är en riktigt stor nackdel. Betalversionen är också något dyrare än många andra sitebuilders.

 
Heymo

 

Jimdo

Jimdo är relativt ny för den svenska marknaden men stor internationellt. Verktyget kan användas gratis och plattformen är användarvänligt och har en bra support. Du får snabbt upp din webbplats men tjänsten är ganska begränsad med anpassningsalternativ, utbud av mallar och funktionalitet i jämförelse med många andra sitebuilders.

 
Jimdo

 

N.nu

Företaget bakom den här plattformen marknadsför sig som ett SEO vänligt alternativ som ger dig bra möjligheter för att kunna ranka högt. N.nu är gratis de första 30 dagarna och ett verktyg som är enkelt att använda för nybörjare. Vill du gå över till en betalversion är detta alternativ något dyrare än de övriga.

 
N.nu

Frågor och svar om site builders

Vilka site builders är bäst?

Vi har listat de 9 site builders vi tycker är allra bäst på marknaden. Vi har valt tjänster som är enkla att använda, ger ett snyggt resultat och som är prisvärda. Läs mer om vilka site builders vi rekommenderar på vår sajt.

Vad är en site builder?

En site builder är en tjänst som hjälper dig att snabbt och enkelt designa din hemsida. De flesta site builder erbjuder enkla färdiga mallar som man kan publicera på bara ett par minuter. Läs mer om vilka site builders vi rekommenderar på vår sajt.

Finns det site builders som är gratis?

Ja, det finns site builders som erbjuder sina tjänster gratis. Ett exempel är WordPress.com. Med WordPress.com kan man publicera en hemsida helt gratis med färdiga mallar och teman – man får dock stå ut med reklam.

Ska jag välja WordPress eller Squarespace?

Två av de populäraste tjänsterna för site building är WordPress och Squarespace. WordPress har ett stort community av användare och många gratis teman. Squarespace är enkelt att använda för nybörjare men är inte anpassat för e-handel på den svenska marknaden. Läs mer om WordPress och Squarespace på vår sajt.

Vilken site builder ska jag välja?

Vilken site builder du ska välja beror på dina behov. WordPress har en stor användarbas och många resurser, Squarespace har bra support och är användarvänligt. Läs mer om vilka site builders vi rekommenderar och varför på vår sajt.