Säkerheten på nätet är viktig och när information utbyts mellan besökare på en hemsida, och den som driver sajten, är det bra om obehöriga utestängs från att ta del av informationen. Detta görs förslagsvis via kryptering. Där kommer SSL certifikat in i bilden.
I den här artikeln diskuterar vi vad SSL certifikat är för något. Vi går dessutom in specifikt på gratis Let’s Encrypt och varför man bör använda sig av SSL på sin hemsida.
Vad är ett SSL-certifikat?
Förkortningen SSL står för Secure Socket Layer. Det är en teknik som gör att trafiken mellan hemsida och server krypteras gentemot den som besöker sidan från en vanlig webbläsare. Fördelen med detta är att en utomstående tredje part inte kan ta del av data kring besökaren och hemsidan.
Detta är viktigt till exempel för att ge skydd åt viktig information som lösenord och liknande. Det är av oerhört stor vikt när det är extra känslig information som kreditkortsinformation och liknande som utbytes på sidan.
På internet idag är det vanligt att hemsidor använder sig av SSL certifikat för att göra hemsidan och dess besökare säkrare. Du kan enkelt se om en hemsida använder sig av SSL. Då börjar domännamnet med https:// och om det saknar SSL står det bara http:// utan s:et på slutet. Det brukar dessutom tydliggöras genom en liten bild på ett lås bredvid adressen uppe i webbläsaren.
Vad är Let’s Encrypt?
Let’s Encrypt är ett gratis certifikat som tillhandahålls av Internet Security Research Group (ISRG). Det är en automatiserad programvara som används för att göra hemsidor säkra genom SSL.
Väldigt många webbhotell erbjuder gratis Let’s Encrypt som alternativ för säkrare hemsidor med SSL certifikat. Det är oftast väldigt enkelt att installera i kontrollpanelen hos webhotellet och görs i samband med att du väljer adress till ditt domännamn, till exempel https:// eller https://www.
Måste man ha SSL certifikat?
Nej, det är inget krav på att ha SSL certifikat. Det är dock rekommenderat för alla hemsidor att använda sig av SSL. Dels gör det att hemsidan framstår som tryggare och mer seriös för besökarna. Det kan dessutom spela in när det gäller Google eller andra sökmotorers sätt att ranka hemsidorna.
Eftersom det är gratis att lägga till ett certifikat, till exempel via Let’s Encrypt, är det oftast ganska svårt att motivera att inte göra det. Även om du bara driver en mindre personlig blogg eller liknande och känner att det är omotiverat att använda kryptering via SSL, är det så pass enkelt att lägga till att du lika gärna kan göra det ändå. Samtidigt är det helt upp till dig själv huruvida du väljer att använda det eller ej.
Sammanfattning
SSL certifikat är en enkel och viktig säkerhetslösning som krypterar data som överförs via en hemsida. Let’s Encrypt är en vanlig lösning för att installera SSL-certifikat. Den är gratis och finns tillgänglig hos väldigt många webbhotell idag.
Det är starkt rekommenderat att använda sig av kryptering då det har många fördelar och i stort sett inga nackdelar.
Frågor och svar om SSL Certifikat och Let’s Encrypt
SSL, eller Secure Socket Layer, är en teknik som gör att trafiken mellan en hemsida och dess server krypteras för den som besöker hemsidan från en vanlig webbläsare. Med SSL-certifikat kan man alltså skydda sin hemsida från att någon obehörig tar del av dess data. Läs mer om SSL Certifikat och Let’s Encrypt på vår sajt.
Let’s Encrypt är ett gratis certifikat som gör hemsidor säkra genom SSL. De flesta webbhotell erbjuder Let’s Encrypt gratis till sina kunder. Tjänsten är enkel att använda. Läs mer om hur det fungerar i texten på vår sajt.
SSL-Certifikat är en tjänst som alla hemsidor rekommenderas att använda. SSL gör hemsidan tryggare och gör det svårare för utomstående att ta del av hemsidans data. Läs mer om SSL, Let’s Encrypt och hur det fungerar på vår sajt.
Du får ett SSL-certifikat från en certifikatutfärdare eller gratis från Let’s Encrypt. Många webbhotell erbjuder SSL-certifikat eller SSL-certifikat från Let’s Encrypt.
SSL-certifikat från Let’s Encrypt är helt gratis och erbjuds av många webbhotell. SSL-certifikat brukar inte kosta mer än ett par hundra kronor.