På ett webbhotell hyr du en plats på en server för din hemsida och webbplats. Med hjälp av ett domännamn som du kopplar till ditt webbhotellskonto kan din hemsida vara åtkomlig via internet via en specifik webbadress. Vi ska här gå igenom lite mer i detalj vad det är du får med ett webbhotell och hur du väljer rätt leverantör.
Bäst webbhotell 2024

Just nu: första året gratis

Enkelt och smidigt att använda

LÄS MER  

0 kr/mån

59 kr/månMolnbaserat webbhotell

24/7 support

LÄS MER  

9 kr/år

99 kr/mån

Hur fungerar domän och webbhotell?

Webbhotellet är alltså där din hemsida finns lagrad och en domän är själva adressen du skriver i webbläsaren. När du skriver in webbadressen i adressfältet hittar webbläsaren till rätt server och hämtar det som ska synas till aktuell webbläsare.

Vad ingår i ett webbhotell?

Det är inte bara utrymmet för din hemsida som ingår i ett webbhotell. Där finns mycket annat som är kopplat till hemsidor och även webbutveckling.

Det ingår bland annat i tjänsten att webbplatsen hela tiden är åtkomlig för besökare genom det domännamn du har kopplat till webbplatsen.

Webbhotell

Någon form av kontrollpanel brukar också webbhotellen ha, som exempelvis cPanel eller DirectAdmin. En kontrollpanel förenklar för dig som kund att sköta och administrera ditt webbhotellskonto och göra inställningar för utrymmet för din hemsida. Det är också där du kommer åt allt som ingår i ditt webbhotellskonto och där du kan administrera:

Olika typer av webbhotell

Det finns många olika typer av webbhotell utifrån vilket behov man har, framför allt vad gäller prestanda och funktioner. Ofta brukar webbleverantörerna erbjuda flera typer beroende på hur stora eller nischade de är. Det finns många begrepp att känna till för att välja rätt typ av webbhotell hos en webbhotellsleverantör och vi ska gå igenom dem här.

WordPress hosting

Om du ska ha en WordPress-hemsida är det ett bra val att välja specifik hosting för just WordPress, som kan vara ganska prestandakrävande om du inte har en väldigt liten hemsida. Med WordPress hosting har servrarna optimerats för att säkerställa en väl fungerande WordPress-webbplats.

Wordpress logo

Hostinglösningarna för WordPress kan variera men vanligtvis brukar du kunna installera WordPress med en 1-klicksinstallation, få optimering av cache och optimering av andra inställningar för att sidorna ska ladda snabbt i webbläsaren och det brukar också finnas olika säkerhetsåtgärder för att täppa till eventuella säkerhetshål som ofta kan förekomma.

Shared hosting

Shared hosting, eller delad hosting, är ett kostnadseffektivt sätt för webbhotellen att hyra ut plats till sina kunder. Varje server har gott om resurser och prestanda som fördelar allt effektivt mellan flera webbplatser som delar på utrymmet. Skulle en av webbplatserna få en enormt ökad trafik har seriösa leverantörer både belastningsutjämning och andra lösningar för att hantera det.

VPS

VPS, Virtual Private Server, innebär att webbplatser delar fysisk server precis som vid shared, delad hosting. Skillnaden är att med VPS får webbplatserna sin egen del av servern med dedikerade resurser. För denna lösning brukar det också erbjudas mer lagrings-, minnes- och processorkapacitet.

Att välja VPS ger också kunderna rotåtkomst till servern för att kunna konfigurera och göra de anpassningar som behövs. Därför är denna lösning mest lämpad för personer med stor erfarenhet av serverhantering. Det finns också VPS-paket där webbhotellets egna experter tar hand om de inställningar du vill göra.

Dedikerad server

Vill du ha en server helt själv utan att dela med andra webbplatser ska du leta efter en dedikerad server. På samma sätt som med VPS får du rotåtkomst och möjligheter att själv styra all hantering som är åtkomlig på distans. Du får också professionell support och kompetens när det behövs.

Det här är en dyrare lösning som bäst lämpar sig för stora företag.

Att välja rätt webbhotell

De olika webbhotellen erbjuder en rad olika lösningar och varje lösning kan se olika ut från leverantör till leverantör med olika specifikationer och vad som ingår i paketen.

En bra start i ditt val är att först välja vilken typ av webbhotellslösning du behöver som vi redan har gått igenom om du behöver hosting specifikt för WordPress, VPS eller något annat alternativ. När du vet det kan du börja jämföra de olika webbhotellen.

Det du jämför mellan webbhotellen är:

Här kan du läsa mer om hur du gör för att köpa en domän och ett webbhotell.

Vanliga frågor och svar om webbhotell

Vad är ett webbhotell?

Det är en plats du hyr på en server för din hemsida hos en webbhotellsleverantör. Till kontot på webbhotellet kopplar du en domän för att hemsidan ska kunna vara åtkomlig på internet för besökare.

Vilka webbhotell är bra?

Vi har samlat en lista med de allra bästa prisvärda hotellen på marknaden. Där kan du bland annat hitta Loopia, Miss Hostings och flera andra bra alternativ.

Hur väljer jag rätt webbhotell?

Utifrån priset vad som passar din budget, hur mycket lagringsutrymme du behöver och hur mycket besökare du tror det kommer att bli kan olika webbhotell vara bättre än andra. Följ vår guide så hittar du rätt för dig.

Vad betyder VPS hos webbhotellen?

VPS är en förkortning för Virtual Private Server och innebär att din hemsida kommer att dela fysisk server med andra hemsidor men att du kommer att ha en egen del av servern med dedikerade resurser.

Vad innebär en dedikerad server?

Om du vill att din hemsida ska ligga på en helt egen server väljer du en dedikerad server. Det passar större företag och kostar lite mer än andra lösningar.