Du har säkert hört talas om Cloud Hosting, molnbaserade tjänster och liknande begrepp förut. Men vad innebär detta när det kommer till webbhotell? I den här artikeln tittar vi närmare på Cloud Hosting, vad det innebär och hur det fungerar.

Vad är Cloud Hosting?

Cloud Hosting, eller molnbaserade servrar, är ett relativt nytt koncept när det gäller webbhotell. Det bygger på att de servrar som agerar webbhotell åt en hemsida, nyttjar hårdvaran från ett flertal fysiska servrar. Det resulterar i en hemsida som inte är beroende av en enskild server utan drivs av hela molnet. På så sätt minskar risken för avbrott eller störningar från servern.

Det finns många moderna webbhotell som har cloud hosting som sin huvudsakliga inriktning och säljer smarta lösningar för detta. Andra webbhotell har det som en del av sitt utbud, utöver de vanliga serveralternativen.

Vad är fördelarna med Cloud Hosting?

Det finns flera fördelar med cloud hosting, vilket också har gjort att de ökat i popularitet under de senaste åren. Några fördelar är:

  • Det ger maximal pålitlighet – Din hemsida är inte längre beroende på en enskild server utan kan förlita sig på ett kluster av flera separata servers. Det ger en högre pålitlighet och gör det mindre sannolikt att din sida kommer att ligga nere.
  • Enklare skalbarhet – Med Cloud Hosting är det väldigt enkelt att justera det dedikerade serverutrymmet din hemsida behöver. Om du har ett växande företag kan du enkelt köpa till mer resurser så att ni kan växa organiskt i takt med att mer trafik kommer in till sidan.
  • Skydd mot hårdvaruproblem – När du använder molnbaserade servertjänster har du ett inbyggt skydd mot olyckor eller sabotage mot enskild hårdvara. Om en dator i serverhallen skulle krascha eller förstöras slipper du riskera att din hemsida ligger nere, eftersom du har tillgång till alla servrar i molnet.
  • Snabba hemsidor – Det är väldigt vanligt att Cloud Hosting-servrar ger extremt snabba hemsidor. Ett bra cloud hosting-företag har servrar som hanterar mängden data och sprider ut den mellan flera servrar, för att inte överbelasta en enskilt del av systemet. På så sätt kan din hemsida fungera effektivt även under tider med hög belastning.

Vad är nackdelarna med Cloud Hosting?

Fördelarna med Cloud Hosting är många, men det finns även några potentiella nackdelar. Här är några saker att ha i åtanke om du funderar på att gå över till molnbaserad drift:

  • Obehörig åtkomst av data – Det finns en potentiell risk att obehöriga kan komma åt data på molnbaserade servrar, till exempel hackers eller andra illvilliga besökare.
  • Ingen möjlighet att själv åtgärda tekniska fel – Händer det något är du beroende av teknisk support. Det kan vara ett stort problem om servicen är långsam och din hemsida ligger ner under en lång tidsperiod.
  • Kräver högkvalitativa molnbaserade servers – Om servrarna som hanterar molnet är av undermålig kvalitet kommer uppkopplingen mot molnet, och således din hemsida, att vara långsam.

Alla dessa nackdelar gör det tydligt att det är viktigt att välja leverantör av cloud hosting-tjänsten med omsorg. Du är väldigt utlämnad åt en extern part när allt ligger ute på molnet. Därför är det viktigt att företaget som sköter driften har god säkerhet, snabba välfungerande servrar och är tillgängliga för service när det behövs.

För vem passar det att använda Cloud Hosting?

Cloud Hosting är egentligen ett bra val för i stort sett alla typer av hemsidor. Det finns dock vissa sorters sajter där det är särskilt vanligt att man väljer just molnbaserad drift.

Ofta är det sajter som drar mycket trafik och vars huvudsakliga affärsmodell bygger på att leda folk till en viss del av hemsida, till exempel att köpa saker i en e-butik eller att skicka kunder till andra butiker. Även storföretag som vill säkerställa att hemsidan alltid ligger uppe, eller andra sajter med hög omsättning av webbtrafik kan dra nytta av cloud costing.

Det är dessutom en bra idé för mindre företag eller hemsidor som planerar att växa och skala upp sin verksamhet. Med hjälp av molnbaserad serverdrift blir det så mycket enklare att utöka verksamheten genom att köpa till extra resurser hos webbhotellet.

Det är ganska troligt att vi kommer att få se cloud hosting växa under kommande år och bli ett allt vanligare alternativ när företag bygger upp sin verksamhet på nätet. Det medför stora möjligheter, land annat för att lagra och ha åtkomst till stora mängder data och bygga upp stora databaser på internet.

Sammanfattning

Det blir allt vanligare med cloud hosting och det är en webbhotellstjänst som passar de allra flesta. Det finns många företag som specialiserar sig på denna typ av servertjänst och det används redan av många små och stora företag.

Det finns många fördelar med cloud hosting, framförallt att det är snabbt, pålitligt och går enkelt att anpassa för att passa den egna verksamheten. Det är viktigt att välja en pålitligt leverantören eftersom säkerheten är viktigt när det gäller data som ligger ute på molnet.

Frågor och svar om Cloud Hosting

Vad är Cloud Hosting?

Cloud hosting är hosting på molnbaserade servrar. Man hyr alltså utrymme på flera servrar som är kopplade virtuellt och fysiskt. Detta ger bättre flexibilitet och pålitlighet.

Vilka är fördelarna med Cloud Hosting?

Cloud hosting ger mer pålitlig hosting, mer flexibilitet, snabbare laddtider och mindre problem med hårdvara. Med cloud hosting är det dessutom lättare att skala upp och ner sina resurser.

Vilka är nackdelarna med Cloud Hosting?

Säkerheten är ofta inte lika hög på molnbaserade servrar och om det uppstår tekniska problem är de inte lika lätta att åtgärda själv. Cloud hosting kräver dessutom servrar av hög kvalitet för att ge riktigt snabba laddtider.

Vilka webbhotell erbjuder Cloud Hosting?

Webbhotell med Cloud Hosting är bland annat Cloudways och A2 Hosting. De erbjuder hosting via bland annat AWS Data Centers, GCE Data Centers och DO Data Centers.

Vad kostar Cloud Hosting?

Hos Cloudways kostar cloud hosting från 10 dollar i månaden. Man kan enkelt anpassa sin hosting efter sina krav och önskemål. Läs mer om Cloudways här.