Du har säkert hört talas om Cloud Hosting, molnbaserade tjänster och liknande begrepp förut. Men vad innebär detta när det kommer till webbhotell? I den här artikeln tittar vi närmare på Cloud Hosting, vad det innebär och hur det fungerar.Bäst managed WordPress

Byggt för WordPress i Google Cloud

LÄS MER  

134 kr/mån


Betala bara för det du använder

Support 24/7, 365

LÄS MER  

118 kr/mån

Vad är Cloud Hosting?

Cloud Hosting, eller molnbaserade servrar, är ett relativt nytt koncept när det gäller webbhotell. Det bygger på att de servrar som agerar webbhotell åt en hemsida, nyttjar hårdvaran från ett flertal fysiska servrar. Det resulterar i en hemsida som inte är beroende av en enskild server utan drivs av hela molnet. På så sätt minskar risken för avbrott eller störningar från servern.

Det finns många moderna webbhotell som har cloud hosting som sin huvudsakliga inriktning och säljer smarta lösningar för detta. Andra webbhotell har det som en del av sitt utbud, utöver de vanliga serveralternativen.

Vad är fördelarna med Cloud Hosting?

Det finns flera fördelar med cloud hosting, vilket också har gjort att de ökat i popularitet under de senaste åren. Några fördelar är:

Vad är nackdelarna med Cloud Hosting?

Fördelarna med Cloud Hosting är många, men det finns även några potentiella nackdelar. Här är några saker att ha i åtanke om du funderar på att gå över till molnbaserad drift:

Alla dessa nackdelar gör det tydligt att det är viktigt att välja leverantör av cloud hosting-tjänsten med omsorg. Du är väldigt utlämnad åt en extern part när allt ligger ute på molnet. Därför är det viktigt att företaget som sköter driften har god säkerhet, snabba välfungerande servrar och är tillgängliga för service när det behövs.

För vem passar det att använda Cloud Hosting?

Cloud Hosting är egentligen ett bra val för i stort sett alla typer av hemsidor. Det finns dock vissa sorters sajter där det är särskilt vanligt att man väljer just molnbaserad drift.

Ofta är det sajter som drar mycket trafik och vars huvudsakliga affärsmodell bygger på att leda folk till en viss del av hemsida, till exempel att köpa saker i en e-butik eller att skicka kunder till andra butiker. Även storföretag som vill säkerställa att hemsidan alltid ligger uppe, eller andra sajter med hög omsättning av webbtrafik kan dra nytta av cloud costing.

Det är dessutom en bra idé för mindre företag eller hemsidor som planerar att växa och skala upp sin verksamhet. Med hjälp av molnbaserad serverdrift blir det så mycket enklare att utöka verksamheten genom att köpa till extra resurser hos webbhotellet.

Det är ganska troligt att vi kommer att få se cloud hosting växa under kommande år och bli ett allt vanligare alternativ när företag bygger upp sin verksamhet på nätet. Det medför stora möjligheter, land annat för att lagra och ha åtkomst till stora mängder data och bygga upp stora databaser på internet.

Sammanfattning

Det blir allt vanligare med cloud hosting och det är en webbhotellstjänst som passar de allra flesta. Det finns många företag som specialiserar sig på denna typ av servertjänst och det används redan av många små och stora företag.

Det finns många fördelar med cloud hosting, framförallt att det är snabbt, pålitligt och går enkelt att anpassa för att passa den egna verksamheten. Det är viktigt att välja en pålitligt leverantören eftersom säkerheten är viktigt när det gäller data som ligger ute på molnet.

Webbhotell med Cloud Hosting

Templ

Templ är ett svenskt webbhotell för WordPress, byggt på Google Cloud, som skiljer sig från de traditionella svenska webbhotellen. Templ erbjuder Managed Hosting vilket innebär att deras support är mer involverad och proaktiv. Upplever du att din hemsida går långsamt? Inga problem, Templ hjälper dig med hastighetsoptimering! Behöver du hjälp med regelbundna uppdateringar? Templ hjälper till! Har du en tekniska fråga om WordPress? Inga problem det heller då Templs tjänst är 100% fokuserad på just WordPress och deras support är experter på det.

 • Årskostnad från: 1 476 kronor
 • Lagringsutrymme: Från 5 GB SSD
 • Trafik: Från 10 GB
 • Antal domäner:  1 domän
 • Support: Telefon och chat
 • One click installer för WordPress: Ja
 • Trustpilot-betyg: 4,0/5 (5 omdömen)
Cloudways webbhotell

Cloudways

Cloudways erbjuder enkla lösningar för cloud hosting. Alla deras paket innebär managed hosting och man får själv välja vilket datacenter och server man vill använda – Google Cloud Digital Ocean eller Amazon Web Services.

Alla får möjlighet till chatt-support 24/7, men man kan köpa till ett support-paket som även ger tillgång till telefon-support från kunniga ingenjörer.

 • Årskostnad från: 132 dollar
 • Lagringsutrymme: Från 25 GB
 • Trafik: Från 1 TB
 • Antal domäner: Okänt
 • Support: Chat, möjlighet till telefon om man väljer till ett support-paket
 • One click installer för WordPress: Ja
 • Google-betyg: 4,5/5 (1 618 omdöme)
A2 hosting

A2 Hosting

En leverantör på marknaden från USA är A2 Hosting som erbjuder webbhotell och pengarna tillbaka-garanti om du inte är nöjd.

De erbjuder shared hosting, VPS, dedikerad server och cPanel som kontrollpanel.

 • Årskostnad från: 36 dollar
 • Lagringsutrymme: 100 GB SSD
 • Trafik:  Obegränsat
 • One click installer för WordPress:  Ja
 • Support: E-post, telefon och chat
 • Trustpilot-betyg: 4,3/5 (1 983 omdömen)

Frågor och svar om Cloud Hosting

Vad är Cloud Hosting?

Cloud hosting är hosting på molnbaserade servrar. Man hyr alltså utrymme på flera servrar som är kopplade virtuellt och fysiskt. Detta ger bättre flexibilitet och pålitlighet.

Vilka är fördelarna med Cloud Hosting?

Cloud hosting ger mer pålitlig hosting, mer flexibilitet, snabbare laddtider och mindre problem med hårdvara. Med cloud hosting är det dessutom lättare att skala upp och ner sina resurser.

Vilka är nackdelarna med Cloud Hosting?

Säkerheten är ofta inte lika hög på molnbaserade servrar och om det uppstår tekniska problem är de inte lika lätta att åtgärda själv. Cloud hosting kräver dessutom servrar av hög kvalitet för att ge riktigt snabba laddtider.

Vilka webbhotell erbjuder Cloud Hosting?

Webbhotell med Cloud Hosting är bland annat Cloudways och A2 Hosting. De erbjuder hosting via bland annat AWS Data Centers, GCE Data Centers och DO Data Centers.

Vad kostar Cloud Hosting?

Hos Cloudways kostar cloud hosting från 10 dollar i månaden. Man kan enkelt anpassa sin hosting efter sina krav och önskemål. Läs mer om Cloudways här.