Låt oss ta en närmare titt på vad konceptet Managed WordPress hosting innebär, dess rätt till existens och syna lite av dess fördelar respektive nackdelar.

Webbhotell
Betyg
Pris
Erbjudande
1. Templ.io
templ.io managed wordpress hosting
258 kr/mån
Till Erbjudande
2. Kinsta
kinsta managed wordpress hosting
30 USD/mån
Till Erbjudande
3. Oderland
oderland managed wordpress
799 kr/mån
Till Erbjudande
4. WP Engine
wp engine mwh
22 USD/mån
Till Erbjudande

Översikt

Hosting är en tjänst som du köper från ett företag för att göra det möjligt för dina kunder att nå din webbsajt på Internet? Detta kan innebära allt ifrån tjänster med enklast möjliga basfunktioner och hela vägen upp till omfattande tjänstepaket som typiskt beskrivs som managed hosting.

Webbsajter använder mjukvarubaserade system för att skapa, handha och publicera ett brett spektrum av information. Denna typ av verktyg benämns CMS (Content Management System). Några av de populäraste på marknaden för närvarande är WordPress, Wix, Joomla!, Squarespace, Drupal och Shopify där WordPress är ledande.

WordPress introducerades för ca 15 år sen som ett elementärt bloggsystem och har sedan dess utvecklats till ett fullfjädrat och synnerligen populärt verktyg med för närvarande ca 50% marknadsandel av världens CMS-system. Med dagens system kan du publicera i stort sett vad som helst. Alltifrån en enkel blogg till avancerade e-handelssajter.

Det är skrivet i PHP och använder MySQL för datalagring. WordPress distribueras under en GNU General public-licens och kan hämtas och användas utan kostnad.

Begreppet Managed WordPress Hosting används specifikt för att beskriva en miljö av typen managed hosting där WordPress nyttjas som CMS.

managed wp hosting

Varför WP-hosting?

Så du har behov av en webbsajt för din verksamhet och har bestämt dig för att den skall byggas med hjälp av WordPress. Vad är det då för vits med WP-hosting om WordPress kan användas kostnadsfritt?

Att skapa och driva en säker och effektiv wordpressbaserad webbsajt kan vara långt knepigare och mer tidskrävande än vad du föreställer dig. Det tarvas både kompetens och en försvarlig mängd  tid, energi och engagemang för att få snurr på en attraktiv sajt som löper friktionsfritt med god fart och säkerhet, har hög tillgänglighet och låga svarstider och får dina kunder att återvända.

Managed WordPress hosting innebär att ansvaret för att löpande sköta alla de tekniska bestyr som ett WordPress-system innebär, tas av en tjänsteleverantör. Det ökar förstås möjligheterna för dig att i lugn och ro ägna dig åt och fokusera på din kärnverksamhet i stället för att ständigt oroas av tekniska detaljer kring hemsidan.

Tjänster och funktioner som erbjuds kan t ex vara installation, användarvänliga gränssnitt, drift, säkerhet, support, tillgänglighet, uppdateringar och backup. Typiskt erbjuder hostingföretagen några olika paket i flera kostnadslägen som inkluderar dessa och andra element i varierande grad.

WP-hosting är ingen garanti för att allt strul upphör i ett trollslag men bör övervägas i ljuset av vikten av att din webbsajt löper på ett säkert, effektivt och förutsägbart sätt.

Om WP-hosting

Då systemet är baserat på WordPress erhålls en rad fördelar såsom portabilitet, ett brett utbud av byggstenar, ständiga gratis uppdateringar mm.

En fråga som du kan ställa dig är hur viktig är din webbsajt för din verksamhet. Driver du ett företag som står och faller med att din webbsajt alltid är tillgänglig? Eller har din webbsajt omfattande trafik med många besökare dagligen. Då kan det vara lämpligt att överväga WP-hosting.

WP-Hosting kan även vara ett utmärkt alternativ för startups, som inte har just den sortens tekniska kompetens, att på ett enkelt sätt skapa en webbsajt.

Vad kostar det? Prisbilden varierar mellan leverantörerna men vi listar I alla fall några ungefärliga belopp för att få en uppfattning:

  • 200 kr/månad För startups och ger möjlighet att skapa en blogg eller mindre webbsajt
  • 1000 kr/månad Funktioner och tjänster som behövs för en växande verksamhet
  • 3000 kr/månad Hög kapacitet i alla avseenden för större verksamhet

Om du å andra sidan föredrar att ha full kontroll över din webbsajt, så är WP-hosting inte det bästa alternativet.

Webbhotell
Betyg
Pris
Erbjudande
1. Templ.io
templ.io managed wordpress hosting
258 kr/mån
Till Erbjudande
2. Kinsta
kinsta managed wordpress hosting
30 USD/mån
Till Erbjudande
3. Oderland
oderland managed wordpress
799 kr/mån
Till Erbjudande
4. WP Engine
wp engine mwh
22 USD/mån
Till Erbjudande

 

Några aktörer

Utan att göra anspråk på att publicera en komplett redovisning av företag som erbjuder WP-hosting så listar vi några namnkunniga: WP Engine, Templ.io, SiteGround, Hostinger, DreamHost, Pagely och Oderland.

Exempel på Managed WordPress hosting

 

Kinsta

Kinsta WordPress
Kinsta är ett bra exempel på ett webbhotell som erbjuder Managed hosting för WordPress. Det är hög prestanda med snabba hastigheter på Google Cloud och webbhotellet erbjuder dagliga säkerhetskopior och hög säkerhet. Även om Kinsta är ett internationellt webbhotell får du tillgång till en kontrollpanel på svenska. Den är speciellt framtagen för att passa nybörjare samtidigt som den innehåller många avancerade funktioner. På supporten finns det tillgång till experter på WordPress och vill du flytta din nuvarande webbplats till Kinsta får du hjälp med gratis migrering.

  • Årskostnad från: 360 dollar
  • Lagringsutrymme: 10 GB
  • Trafik: 20 000 besök per månad
  • WordPress installationer: 1
  • Support: Formulär och chat