Webbhotell Apache eller Microsoft server

För många är det en djungel att ta reda på vilket webbhotell man ska välja, och det är därför vi startade denna sida – för att lättare kunna välja när man jämför webbhotell. Inte nog att man först har lyckats klura ut hur man gör en hemsida nu ska man förstå hur man ska göra för att få upp den på en domänadress. Det är två saker man måste ha för att få upp sin sajt Online. Det första är en domän, en domän är en förenklad version av ett IP nummer. I början så fanns det bar IP-nummer för hemsidor, vilket man kunde förstå då intenet inte var så stort och endast fanns i universitetssammanhang och militärt. USA som ofta har varit först med mycket saker pga sin förr mycket starka ekonomi, de bildar en organisation som heter ICANN.

ICANN fick i uppgift att bygga ett register över IPadresserna och göra det möjligt för organnisationer att koppla ett domännamn till dom. De bestämde att det skulle finnas ett par olika adresser. .EDU, .ORG och .COM där .EDU var för universitet, .ORG för organisationer och .COM för kommersiella verksamheter. I ett senare skede så förståd denn Amerikanska organisation att de var tvungna att sätta upp domäner för alla olika länder i världen. I sverige så fick först Kungliga tekniska högskoln i stockholm uppgift att göra detta och endast företag kunde söka domäner och det var tvungen att vara namnlikt. tex hade du ett företag som heter Åsas Kök AB så var adressen tvungen att vara asaskokab.s.se där ”s” står för stockholms län. Senare döptes denna organisation till NIC.SE och de tog sig förnuftet till fånga att lätta på reglerna så att vem som helst kunde regga en domänenamn oavsett kön, ålder, nationell tillhörigheter.

Privat eller företag

Det startade upp lite olika företag som tillhandahöll den tekniska tjänsten som kallas namnserver. en namnserver är den som översätter en domän till ett ip-nummer på en server. En server är alltså en dator som är uppkopplad till internet och låter andra datorer ansluta sig till den.

Det finns i huvudsak två olika serverar som man ska kunna det är apache server och Microsoft server. Apache är en open soruce unix baserad server som är gratis att installera på servern och självklart är Microsoft motsatsen. På Microsoft server så stöds inte PHP som är det vanligaste programeringsspråket på internet. men på apache så stöds detta. Vad är då ett webbhotell? Jo ett webbhotell är en server som man har delat in i flera olika utrymmen. Man har alltså flera domäner till samma server och varje domän kan visa varsin hemsa. När man registrerar sig för ett webhotell så får man en plats på denna server och kan då ha sin hemsida här på. Många webhotellskonton stödjer idag att du får ha flera hemsidor på samma konto. med andra ord så behöver du inte registrera ett webhotell för varje hemsida du vill lägga upp.