Drupal är ett populärt innehållshanteringssystem som gör det möjligt att designa och fylla en webbsida med innehåll. Mjukvaran är gratis och har öppen källkod vilket har bidragit till Drupals popularitet och användarvänlighet. 

Vad är Drupal?

Drupal är ett publiceringsverktyg som gör det enkelt och smidigt att skapa och hantera innehåll som publiceras på webben. På många sätt kan det jämföras med WordPress, ett annat populärt publiceringsverktyg. 

Drupal är ett så kallat CMS, Content Management System, med open source. Att det är open source betyder att källkoden är öppen och att det är tillåtet att läsa den och förändra den om man skulle vilja. Drupal är dessutom helt gratis att ladda ner och använda, vilket har gjort programmet väldigt populärt. 

Att Drupal har öppen källkod har gjort mjukvaran väldigt stabil och lätt att använda. Användare och utvecklare bidrar ständigt till att programmet är buggfritt och att nya funktioner läggs till. Det finns ett stort bibliotek av tillägg som gör det möjligt att anpassa Drupal efter egna önskemål. Det stora och aktiva communityt runt programmet bidrar dessutom till gedigna guider som gör det lätt för nybörjare att lära sig hur mjukvaran fungerar. 

Hur fungerar Drupal och vad kan du göra?

Drupal används för att publicera innehåll och design på webben. Ett publiceringsverktyg gör det möjligt att designa och fylla en hemsida med innehåll utan allt för stora kunskaper om HTML eller hur man skriver programmeringskod. 

Alla möjliga webbsidor kan publiceras med hjälp av Drupal. Det kan till exempel användas för personliga bloggar, e-handel, forum, hemsidor till myndigheter och företag – alltså till både mindre och mer krävande webbsidor. Många stora myndigheter runt om i världen använder Drupal. Bland annat den officiella hemsidan till Vita huset, IBM, NASA och NATO. 

Fördelar med Drupal?

Drupal är ett pålitligt och stabilt publiceringsverktyg som ständigt förbättras och utvecklas. De tusentals tillägg som finns att ladda ner gör mjukvaran anpassningsbar och ständigt föränderlig efter användarens behov. Drupal är i sig helt gratis att ladda ner och använda, men vissa av de mer avancerade tilläggen kostar att använda. 

En annan fördel med Drupal är det aktiva communityt runt programvaran. Det finns en mängd resurser för Drupal på internet, allt från guider och frågor och svar, till avancerade tutorials. Även många av tillägen utvecklas av Drupals användare och delas med andra användare i communityt. 

Eftersom Drupal är så pass anpassningsbart är användningsområdena för mjukvaran breda. Nästan vem som helst som vill publicera på webben kan ta hjälp av Drupal.  

Webbhotell som erbjuder Drupal?

Många av de populäraste webbhotellen erbjuder optimerad hosting för Drupal-webbplatser. Många av dem erbjuder även ett-klicks-installation av Drupal. 

Miss Hosting webbhotell

Miss Hosting

Alla tre webbhotell paket som Miss Hosting erbjuder har stöd för Drupal. De tre paketen Miss Hosting erbjuder heter Basic, Professional och Ultimate. 

Miss Hosting har kontor över hela världen, men huvudkontoret ligger i Stockholm. De säljer webbhotell, VPS, dedikerade servrar och domänregistrering bland annat. 

Årskostand från: 468 kronor
Lagringsutrymme: från 100 GB till obegränsat
Trafik: Obegränsad
Antal domäner: Obegränsat
SSL: Let’s Encrypt eller Comodo Standard SSL
Backup: Varje dag
Support: Telefon, chatt och e-post
Drupal: Ja
Betyg Trustpilot: 4,9/5 (2 392 omdömen)

Inleed webbhotell

Inleed

Hostingföretaget Inleed erbjuder tjänster som har stöd för Drupal. I kontrollpanelen kan man på bara några minuter installera Drupal med praktiskt 1 Click Install.

Inleed är ett svenskt företag som erbjuder webbhotell, servertjänster och domännamn.

Lagringsutrymme: från 1000 GB
Trafik: från 50 GB
Antal domäner: Obegränsat
Backup: Varje dag
Drupal: Ja, 1 Click Install
Support: Telefon och e-post
Betyg Trystpilot: 4/5 (5 omdömen)

FS Data webbhotell

FS Data

Alla webbhotell-paket FS Data erbjuder har stöd för Drupal. Paketen heter Premium, Pro och Platinum och Drupal installeras enkelt via One-Click Installer.

Årskostnad från: 1 014 kronor
Lagringsutrymme:  20 GB
SSL:  Gratis Let’s Encrypt
Trafik:  300 GB
One click installer för Drupal:  Ja
Support: E-post och telefon
Reco-betyg: 4,1/5 (74 omdömen)

Godaddy

Go Daddy

Go Daddy erbjuder kraftfulla hosting-tjänster för Drupal-webbsidor. De erbjuder dessutom ett-klicks-installation vilket gör flytten av webbplatsen enkel och stressfri. Man kan antingen välja shared hosting, webbhotell för företag eller VPS. 

Go Daddy har kunder över hela världen och har lokala kundcenter i en rad olika länder för att kunna ge support på många olika språk. Den svenska supporten är dock på engelska. 

Årskostand från: 469 kronor
Lagringsutrymme: från 100 GB till obegränsat
Trafik: Obegränsad
Antal domäner: Obegränsat
Support: Telefon, 24/7
One click installer för Drupal: Ja
Betyg Trustpilot: 4,1/5 (8 244 omdömen)

A2 hosting

A2 Hosting

A2 Hosting erbjuder optimerad hosting för Drupal-webbplatser. Servrarna A2 Hosting erbjuder är snabba, de har ett välutbildat support-team som finns tillgängliga alla tider på dygnet och de kan ofta hjälpa till att flytta din webbsida helt gratis. De har tre olika paket: Lite, Swift och Turbo. 

Årskostnad från: cirka 443 kronor
Lagringsutrymme: Obegränsat
Trafik: Obegränsat
Antal domäner: Obegränsat
Support: Chatt 24/7 alla dagar
One click installer för Drupal: Ja
Betyg Trustpilot: 4,2/5 (912 omdömen)

Frågor och svar om webbhotell med stöd för Drupal

Vad är Drupal?

Drupal är ett publiceringsverktyg, likt WordPress. Drupal används för att designa och publicera innehåll online, alltså hemsidor, e-butiker, forum och bloggar. Läs mer om Drupal och hur det kan användas på vår sajt.

Vilka webbhotell har stöd för Drupal?

Webbhotell som erbjuder 1-click installation av Drupal är Miss Hosting, Inleed, FS Data, Go Daddy och A2 Hosting. I listan på vår sida hittar du mer information om webbhotellen.

Är Drupal gratis?

Ja, Drupal är helt gratis att ladda ner och har dessutom öppen källkod. Öppen källkod innebär att koden finns öppen för alla att läsa och ändra. Du kan ladda ner Drupal från deras hemsida. Drupal.org.

WordPress eller Drupal?

Många anser att Drupal kräver lite mer tekniska kunskaper än WordPress, men med de tekniska kunskaperna kommer också möjligheten att skapa mer avancerade webbsidor med Drupal.

Vilket webbhotell är bäst för Drupal?

Vi rekommenderar Miss Hosting, Inleed och FS Data för Drupal. Du hittar hela listan med webbhotell med stöd för Drupal på vår sajt.