Många webbhotell är lite speciella när det kommer till moms – vissa visar sina priser inklusive moms och andra visar sina priser exklusive moms. Här i Sverige är vi ju vana vid att se prislappar inklusive moms, därför kan det vara lite svårt att vänja sig vid att lägga på momsen när man letar efter det mest prisvärda webbhotellet. 

Vad är moms?

Moms kallas även mervärdesskatt. Det är en sorts skatt som man betalar till staten varje gång man gör ett inköp. Man betalar alltså moms både om man köper tjänster och varor. I Sverige är momsen nästan alltid redovisad tillsammans med priset på varan. Sen på kvittot kan man se hur stor procentsats som är mervärdesskatt och hur mycket varan eller tjänsten kostar utan moms. Den vanligaste momsprocenten ligger på 25, men det kan även vara 12 och 6 beroende på vara eller tjänst som sålts. 12 procent gäller i de flesta fall när det handlar om mat – till exempel livsmedel eller restaurang. 6 procent gäller vid till exempel försäljning av rättigheter, böcker eller resor. 

Om man driver ett eget företag behöver man lägga på rätt momssats själv när man säljer sin vara eller tjänst. 

Webbhotell och moms

Som privatperson betalar man i regel 25 procent moms när man köper tjänster från ett webbhotell. Som företagare kan det se lite annorlunda ut beroende på var webbhotellet är baserat. Om webbhotellet är baserat i ett annat land, det kan gälla både länder inom EU och utanför EU, så betalar inte du som är baserad i Sverige någon moms. Istället redovisar man sitt momsregistreringsnummer vid köpet. 

Som företagare är det dock alltid viktigt att kolla upp reglerna själv för att vara säker på vad som gäller för just ditt företag och dina inköp.

Exempel på webbhotell och moms

Olika webbhotell visar priserna på sin hemsida olika. Vissa visar priserna inklusive moms, vissa exklusive moms och vissa låter en välja själv hur man vill se priserna. Som företagare kanske man hellre vill se priserna exklusive moms medan man som privatperson hellre ser priserna med moms.

Oderland webbhotell

Oderland

Oderland är ett svenskt webbhotell som grundades redan 1998. De har sin bas i Göteborg och säljer sina tjänster till både privatpersoner och företag. Oderland erbjuder webbhotell, servertjänster, domäner och allt som kan behövas runt omkring. 

På Oderlands hemsida kan man själv välja om man vill se priserna inklusive moms eller exklusive moms. Allra högst upp till höger på hemsidan finns en liten knapp där man kan välja hur man vill se priserna. Oderlands standard-paket kostar till exempel 209 kronor i månaden inklusive moms och 167 kronor i månaden exklusive moms. 

Inleed webbhotell

Inleed

Det populära webbhotellet Inleed erbjuder sina tjänster till både privatpersoner och företag. De tillhandahåller webbhotell, servrar och domäner. Deras servrar står i Falun och Tällberg.

Alla priser på Inleed är inklusive moms, förutom priserna på serverhotelltjänster. Det innebär att om man beställer domän via Inleed visas priserna inklusive moms. Men om man beställer VPS, dedikerad server, CO-location eller backup anges priserna exklusive moms. Om man kontaktar Inleeds jour, deras kundtjänst utanför ordinarie öppettider, är priset även angivet exklusive moms. 

Loopia

Loopia

Webbhotellet Loopia är ett av Sveriges största och populäraste. De har bland annat blivit utsedda till Sveriges bästa webbhotell. De erbjuder sina tjänster till privatpersoner, mindre företag och stora företag – alla kan hitta vad de behöver hos Loopia. De erbjuder webbhotell, domännamn och allt däremellan. 

Precis som Oderland så erbjuder Loopia en att själv välja om man vill se priserna på hemsidan inklusive eller exklusive moms. Den lilla knappen för omställning hittas längst ner till höger på hemsidan. Om man inte gör något val visar Loopia priserna inklusive moms. Om man till exempel vill skaffa webbhotell via Loopia kostar det från 99 kronor inklusive moms och från 80 kronor exklusive moms. 

Miss Hosting webbhotell

Miss Hosting

Miss Hosting har sin bas i Stockholm, men är ett internationellt hostingföretag med kunder över hela världen. De säljer bland annat webbhotell, domäner, servertjänster som dedikerad server och VPS och annat som kan tänkas behövas när man startar sin egen hemsida. 

Miss Hosting visar alla sina priser exklusive moms. Det betyder att man måste vara lite på tårna när man beställer från Miss Hosting så att man har koll på vad slutsumman faktiskt kommer att bli om man beställer som privatperson. Vanligtvis läggs 25 procent moms till på webbhotelltjänster. 

Frågor och svar om moms på webbhotell

Är det moms på hemsida?

Ja, om man köper webbhotell-tjänster eller andra hostingtjänster ska man som privatperson betala moms på sitt köp. I regel ligger momssatsen på 25 %. Läs mer om moms på webbhotell påverkas år sajt.

Hur mycket moms är det på webbhotell?

I regel betalar man 25 % moms när man köper hostingtjänster och webbhotell som privatperson. Var uppmärksam på att momsen inte alltid är inkluderad i priset på hemsidan.

Är moms inräknat i priset på webbhotell?

Hos många återförsäljare av hosting och webbhotell är momsen inte inräknad i priset som visas på hemsidan. Var uppmärksam på om det står inkl. moms eller exkl. moms på hemsidan.

Hur räknar man ut moms på hemsida?

Vanligtvis läggs 25 % moms till på webbhotelltjänster. Om priset visas exklusive moms tar man priset som visas x 0,25. Resultatet är momsen som läggs på. Om ett webbhotell kostar 80 kronor exklusive moms blir uträkningen: 80 x 0,25 = 20. 20 + 80 = 100. Priset inklusive moms är då 100 kronor.

Vad är moms?

Moms är en skatt man betalar varje gång man gör inköp. Skatten läggs både på varor och tjänster. Vanligtvis är momsen inräknad i priset i Sverige, men vid köp av webbhotell kan priset visas exklusive moms.