Här hittar du en enkel och lättöverskådlig ordlista för att du enkelt skall förstå de ord eller förkortningar som du kan komma i kontakt med när du skall skaffa nytt webbhotell, dedikerad server eller VPS. Förklaringar av ord och termer runt omkring webbhotell.

AJAX

Ajax är en samling tekniker för att bygga interaktiva webbsidor.

Domän och domännamn

Ditt domännamn är alltså det namnet som används för att hitta din nya sajt. Tex Jämför-Webbhotell.se är vårt domännamn. Det är liksom ditt namn på webben om man så säger.

Hostingföretag

Detta är det företag som du skaffar ett webbhotell hos. Tex Miss Hosting, Loopia eller Oderland är alla olika hostingföretag.

IP nummer

Detta är det nummer som alla datorer, servrar och router har. Tex 195.47.131.102.

Host

Detta är en server, som gör att dina sajter görs tillgängliga på webben. Ditt webbhotell är en host.

Ordlista webbhotell

Upptider

Detta är den tid som din sajt finns tillgänglig på Internet. Man vill absolut ha så pass hög Upptid som möjligt. Avbrott i upptiden gör att din sajt inte är tillgänglig på webben.

Backup

En backup av dina filer på ditt webbhotell är riktigt viktiga. Man skall se till så att antingen man själv eller webbhotellet gör backuper av dina sajter. Det är viktigt ifall något händer!

Bandbredder

Man behöver ha viss brandbredd för att besökare skall kunna besöka din sajt samtidigt. Vanligtvis brukar man klara sig med runt ca 10 GB för en vanlig sajt.

Dedikerad server

En dedikerad server är en server som du hyr hos ditt hostingföretag. Det är oftast den bästa lösningen brukar man säga vad gäller att hosta sin sajt. Man behöver ha en del förkunskaper, men man får sjukt snabb, säker och bra lösning när man använder sig av en dedikerad server.

Virtuell server, VPS

Detta är en lösning man hyr hos sitt hostingföretag. Det är ett steg upp från ett vanligt webbhotell brukar man säga. Du får högre säkerhet och snabbare lösning med en VPS, men behöver ha lite mera kunskap för att driva denna form av lösning.

Lagring

Du behöver ha visst lagringsutrymme behövs hos ditt webbhotell. Man får olika stort lagringsutrymme hos de olika webbhotellen. Vanligtvis får man ca 50 GB.

MySQL

Ofta den databasform som sparar dina filer hos webbhotellet.

PhpMYAdmin

Detta är en kontrollpanel för att du skall kunna arbeta med MySQL databasen.

FTP

Ett slags protokoll för att ladda upp och ladda ner filer till din webbserver. FTP, File Transfer Protocol.

Joomla

Detta är ett publiceringsverktyg för att presentera hemsidor på Internet.

Drupal

Ett annat publiceringsverktyg för att skapa sajter på nätet.

WordPress

Detta är ett publiceringsverktyg för att skapa hemsidor på Internet. I vårt tycke är det absolut den bästa plattformen för att skapa sig en närvaro på webben. Vi rekommenderar alltid att du använder dig av WordPress!

Hoppas du hittar de orden som hjälper dig att förstå Internet samt allt runt webbhotell, dedikerad server och VPS. Det är egentligen inte alls krångligt att skapa sajter med sitt webbhotell, men det är bra att veta lite vad orden betyder. Lycka till med ditt nya webbhotell!

Frågor och svar om webbhotell

Vad gör ett webbhotell?

Ett webbhotell erbjuder serverutrymme. På servern kan man ladda upp filer, bilder och publicera sin hemsida. Ett populärt publiceringsverktyg är WordPress. Läs mer om webbhotell för WordPress här.

Vilket webbhotell är bäst?

Vi har jämfört många av webbhotellen på marknaden och listat de vi tycker är allra bäst. Du hittar vår topplista över de bästa webbhotellen i Sverige här.

Vad kostar ett webbhotell?

Ett webbhotell kan kosta så lite som 9 kronor i månaden om man hittar ett riktigt bra erbjudande. Vi har listat de billigaste och bästa webbhotellen här.

Vilket webbhotell är billigast?

Miss Hosting, Simply.com och Inleed brukar ha de billigaste priserna på webbhotell. Här hittar du alla de billigaste webbhotellen i Sverige just nu.

Finns det gratis webbhotell?

Ja, det finns webbhotell som är gratis – eller riktigt riktigt billiga. Vi har listat de webbhotelltjänster som är gratis, och som vi rekommenderar, här.