Att välja ett bra domännamn är svårt. Namnet ska representera hemsidan, ditt varumärke, vara lätt att komma ihåg och skriva, och ge ett gott intryck. Det är mycket som ska in i ett eller ett par ord. Ett riktigt bra domännamn kan höja en hel hemsida. Om man letar efter en hemsida som jämför webbhotell klickar man till exempel hellre på en domän som innehåller just de orden istället för en som inte alls är relaterad – domännamnet är alltså livsviktigt. 

När man väl har kommit på sitt perfekta domännamn är dock inte vinsten klar – nu kommer frågan om namnet är ledig. Den eftertraktade .com- eller .se-adressen kanske redan är tagen, då måste man antingen kompromissa med toppdomänen eller börja fundera på nya domännamn. 

Det finns dock en lösning på det här problemet, och som kan spara en många brainstorming-timmar: domännamnsgeneratorer! En domännamnsgenerator ger dig flera olika alternativ när du skriver in din dröm-domän. Om du till exempel är ute efter en domän med ordet webbhotell kan du både få förslag på domännamn där ordet webbhotell ingår och förslag med mindre populära toppdomäner, till exempel .website eller .online. 

Vi har samlat några av de bästa domännamnsgeneratorerna för att göra det lättare för dig att hitta ett domännamn som verkligen passar din nya hemsida och dess innehåll. Testa dig fram och se om du hittar den där magiska domänen!

Strato


Bäst webbhotell 2024

Just nu: första året gratis

Enkelt och smidigt att använda

LÄS MER  

0 kr/mån

59 kr/mån


Sveriges största webbhotell

Prisbelönt support

LÄS MER  

39 kr/mån

99 kr/mån

miss hosting logotyp

Molnbaserat webbhotell

24/7 support

LÄS MER  

9 kr/år

99 kr/mån

Simply.com


Bra budgetalternativ

Daglig backup och 99,99% upptid

LÄS MER  

20 kr/mån

100 kr/mån


Billigast premiumtjänst

Redundans – din hemsida finns på servrar i två olika serverhallar

LÄS MER  

99 kr/mån

oderland logo


Dyrt men populärt bland kunderna

Support i världsklass

LÄS MER  

185 kr/mån


Bäst managed WordPress

Byggt för WordPress i Google Cloud

LÄS MER  

134 kr/mån

one.com

Ok alternativ för mindre sajt

Internationellt webbhotell

LÄS MER  

99 kr/mån

11 gratis domännamnsgeneratorer

De domännamnsgeneratorer vi har samlat här är helt gratis att använda och kan hjälpa dig att hitta den perfekta domänen till din hemsida. 

Hostpapa domängenerator

HostPapa

HostPapa erbjuder både hosting-tjänster och hjälper till att hitta det perfekta domännamnet. Du skriver helt enkelt in din drömdomän i sökfönstret och HostPapa ger dig antingen ett erbjudande om att köpa just den domänen eller kommer med förslag där ditt nyckelord ingår. HostPapa erbjuder inte .se-domäner, men de har en rad andra populära toppdomäner (bland annat .com och .net). 

namecheap domängenerator

Namecheap

Namecheap specialiserar sig just på domäner. Under fliken Beast Mode kan man skriva in upp till 5000 nyckelord eller domännamn. Sedan kan man välja hur mycket man vill betala för sin domän och vad man vill ha för toppdomän. De erbjuder bland annat .com, .fm och .net. Toppdomänerna är indelade i praktiska kategorier som till exempel International, Finance och Personal. Om man inte har några speciella krav på toppdomän kan man välja alla med ett enkelt klick. Sedan får man välja om man vill att generatorn ändrar ens nyckelord eller inte. Man kan till exempel välja om man tillåter att den sista vokalen plockas bort eller dubblas. När man har gjort alla sina val trycker man på Generate. Nu visas, i bästa fall, hundratals olika domännamn som är lediga och det är bara att välja och vraka eller inspireras. 

Go Daddy

Hosting-företaget Go Daddy erbjuder även en domännamnsgenerator. I sökrutan skriver man in ett eller två nyckelord, sen visar Go Daddy vilka kombinationer av dessa nyckelord som finns lediga. Överst hamnar .com eller .se, sen listar övriga toppdomäner. Man kan enkelt lägga till domännamnet man är ute efter i sin kundkorg och köpa den via Go Daddy. Om man vill använda ett annat hosting-företag kan man såklart registrera domänen där istället.

LeanDomainSearch

LeanDomianSearch är en enkel och snabb domännamnsgenerator. Du skriver helt enkelt in ditt nyckelord i sökrutan, sen på bara någon sekund radar LeanDomainSearch upp hundratals lediga domäner där ditt nyckelord ingår. Alla domäner har en .com-ändelse, så LeanDomianSearch föreslår helt enkelt alternativ. Om man är ute efter en domän med ordet webbhotell förslås LeanDomianSearch till exempel MyWebbhotell.com eller WebbhotellOnline.com. Man kan välja att ordna sökresultaten efter popularitet, längd eller bokstavsordning. 

LeanDomainSearch är en perfekt tjänst att använda om man har slut på idéer och verkligen vill ha den där perfekta .com-adressen. 

Bust a Name

Bust a Name är en generator för den lite kräsna som vet precis vad den vill ha. Tjänsten har en rad olika filter som gör det enkelt att hitta ett domännamn som passar ens önskemål perfekt. Man börjar med att fylla i nyckelord. Man kan välja om man vill att domänen börjar eller slutar med det valda ordet. Sedan väljer man hur naturligt, eller ”natural”, man vill att namnet ska vara. Man kan välja mellan Very Natural, Less Natural och Somewhat Natural. Man kan också välja max antal bokstäver som man vill att namnet ska innehålla. Sist men inte minst kan man välja vilken toppdomän man vill ha. Man kan välja på .com, .net, .org, .info eller .biz. När man trycker på Go visar Bust a Name sina bästa förslag. 

Om man står helt utan egna idéer kan man välja att söka på helt slumpartade domännamn. Det kan vara ett bra verktyg om man vill få igång hjärnan lite och tänka utanför boxen när det kommer till namn på ens hemsida. 

namnskapare domäner

Shopify

Shopify erbjuder en ”Business Name Generator” som kan hjälpa en att hitta bra domännamn. Trots namnet så behöver man inte ha ett företag för att använda tjänsten. Det är inte en regelrätt domännamnsgenerator, men förslagen tjänsten ger kan användas när man försöker komma på det perfekta domännamnet. 

Man skriver in ett nyckelord som man vill ska ingå i domänen, sen ger Shopify hundratals förslag på företagsnamn. Shopify säljer inte själva domänerna – utan de får man köpa med hjälp av en annan tjänst. 

NameBoy

En riktigt populär domännamnsgenerator är NameBoy. I sökrutan skriver man in ett eller två nyckelord som man vill ska ingå i domännamnet. Överst ser man .com-adressen och om den är tagen eller inte. Om den är tagen kan man ta reda på vem som äger den och om den är till salu. Under listar NameBoy både lediga och upptagna domäner. Om till exempel webbhotell.com är tagen visar de att webbhotell.app är ledig. NameBoy ger både förslag där endast nyckelorden ingår med olika toppdomäner, och förslag på ord man kan lägga till för att få en unik domän. Om man är ute efter webbhotell.com föreslår NameBoy till exempel MyWebbhotell.com istället. 

NameBoy erbjuder även tips på hur man skapar det perfekta domännamnet om man behöver lite nya idéer. 

NameStall

NameStall

NameStall erbjuder en rad verktyg för att hjälpa dig att ta fram det perfekta domännamnet. I deras generator skriver man först in sitt nyckelord, sen kan man välja om man vill ha nyckelordet i början eller slutet på domänen, vilken toppdomän man i första hand vill ha och om man accepterar bindestreck eller inte. Man kan också välja om man vill se förslag som är något felstavade, som innehåller populära engelska ord eller som innehåller andra ändelser. NameStall ger hundratals förslag på både lediga och upptagna domännamn. Om man är intresserad av en domän klickar man på ”Register”. 

Domain Puzzler

En lättanvänd domännamnsgenerator är Domain Puzzler. Generatorn har fyra olika flikar: Enkel, Avancerad, Magi och Page Rank. Under fliken Enkel kan man skriva in så många nyckelord man vill, sen väljer man den eller de toppdomäner man är intresserad av. Domain Puzzler kommer sen med förslag på olika domännamn. Generatorn kombinerar de nyckelord du valt på olika sätt och visar vilka domäner som är lediga. De man gillar kan man spara som Favorit. Under fliken Avancerad kan man göra en mer avancerad sökning då man skriver in olika nyckelord som man vill kombinera. 

Name Mesh

Generatorn Name Mesh är ett bra alternativ om man har ett par nyckelord som man vet att man vill använda. I sökfönstret skriver man in sina nyckelord, gärna två eller tre, sen ger Name Mesh förslag på olika kombinationer. Man kan välja vilken toppdomän man är intresserad av och filtrera resultaten utifrån det. Man kan även välja vilken hosting-tjänst man vill använda för att registrera domänen och max antal bokstäver man vill ha i domännamnet. 

Under fliken Common syns kombinationer med endast de nyckelord du valt, och under fliken Similar har Name Mesh lagt till olika ord, bokstäver och ändelser för att göra domännamnet unikt. 

Panabee

Panabees tjänst gör det enkelt att söka efter domäner och få inspiration till nya domännamn. Man skriver in ett eller flera nyckelord i sökrutan sen kommer Panebee med förslag. Man kan välja vilken toppdomän man vill ha, och .com ligger som standard. Panabee visar både lediga domännamn och upptagna. De som är lediga har ett helt hjärta bredvid sig och de som är upptagna har ett krossat hjärta. 

Detta var några bra sätt att hitta ett bra domännamn. När du sedan köper rekommenderar vi det att göra det av en domänregisterar som är registrerad i Sverige.

Frågor och svar om domännamnsgenerator  

Vad är en domännamnsgenerator?

En domännamnsgenerator kan hjälpa dig att hitta ett perfekt domännamn till din nya sajt. Skriv in ditt önskade domännamn i sökfönstret, sen ger generatorn dig förslag på namn och toppdomäner. Vi har listat de bästa domängeneratorerna – som dessutom är gratis.

Vilken domännamnsgenerator är bäst?

Vi har listat 12 domännamnsgeneratorer som är gratis och som vi rekommenderar. Använd en generator för att hitta det bästa namnet till din sajt. Är ditt drömnamn upptaget får du inspirerande förslag.

Hur mycket kostar den domännamnsgenerator?

De domännamnsgeneratorer som vi rekommenderar är helt gratis att använda. De erbjuder lika olika funktioner, så ta en titt på hela listan och hitta den generator som passar dina önskemål.

Vad är ett domännamn?

Ett domännamn är internetadressen till din sajt. Det är domännamnet du skriver in i din webbläsare för att besöka sajten. Vårt domännamn är till exempel Jämför-webbhotell.se.

Hur köper jag ett domännamn?

Du köper ett domännamn via ett webbhotell eller en domännamnsregistrar. Här hittar du alla domänregistars i Sverige. Välj et domännamns som är ledigt, sen köper och registrerar du det via din valda återförsäljare.