Man behöver ett domännamn om man ska starta en hemsida. Det finns en mängd olika domänregisters på marknaden, både svenska och utländska. Många webbhotell erbjuder även den här tjänsten, exempel är EgenSajt, Loopia, Oderland, Wopsa, Inleed och FS Data. 


Sveriges största webbhotell

Prisbelönt support

LÄS MER  

39 kr/mån

99 kr/mån

miss hosting logotyp

Bäst webbhotell 2022

DNS-paket ingår

24/7 support

LÄS MER  

25 kr/år

149 kr


Flytta domän gratis

Alla servrar i Sverige

LÄS MER  

149 kr/år

templ logo


.se som toppdomän

Enkel och smidig domänflytt

LÄS MER  

130 kr/år


DNS-paket ingår gratis

Nya toppdomäner varje vecka

LÄS MER  

139 kr/år

Registrera domännamn – detta behöver du tänka på

Det första du behöver tänka på är vad du vill ha för domännamn. Domännamnet behöver spegla din verksamhet och hemsida, samtidigt som det ska vara enkelt att skriva och komma ihåg. Om du behöver hjälp att komma på ett domännamn har vi en lista på riktigt bra domännamnsgeneratorer som kanske kan hjälpa dig lite på traven och få igång tankeknölarna. 

Praktiska tips innan man registrerar sin domän:

När du väl har bestämt dig för ditt domännamn är det dags att bestämma dig för toppdomän. Toppdomänen är till exempel .se, .nu. .com, .net och så vidare. De populäraste toppdomänerna i Sverige är .se och .com. 

Registrera domän

Att registrera ett domännamn är enkelt. Du väljer en återförsäljare eller en domän-sköktjänst, sen söker du bara på den domän du kommit på och håller tummarna för att den är ledig. Om den är upptagen kan du använda en domännamnsgenerator för att komma på finurliga lösningar. 

När du har hittat din lediga adress registrerar och beställer du den från återförsäljaren. Sen är det bara att vänta på bekräftelse – sen är adressen din och du kan börja utveckla din nya hemsida. 

Svenska återförsäljare

Det finns en mängd olika domänregisters på den svenska markanden. Många gånger kan du registrera din domän samtidigt som du köper ditt webbhotell – det är både praktiskt och enkelt. 

.se , .nu och .com

Tre av de populäraste toppdomänerna i Sverige är .se , .com och .nu. I listan nedan har vi samlat svenska (och en dansk) återförsäljare som erbjuder just de här toppdomänerna.

Förutom .se, .com, .net och .nu så erbjuder de bland annat .info, .cc, .clothing, .rocks och .cool. Man kan enkelt söka via Oderland och se vilka domäner som är lediga och vad de kommer att kosta. 

Loopia domän

Loopia

Loopia är en populär återförsäljare av bland annat webbhotell, hosting och domäner. Företaget är idag en av Sveriges populäraste återförsäljare av just domäner. De erbjuder de i Sverige populära .se, .nu och .com – men även en rad andra toppdomäner. Det är enkelt att registrera sitt domännamn hos Loopia och skulle man stöta på problem har de support som är tillgänglig dygnet runt. 

Man kan enkelt söka efter lediga domäner. De har både de populäraste toppdomänerna och de allra nyaste som precis har lanserats på marknaden. 

Miss Hosting domän

Miss Hosting 

Miss Hosting är ett populärt webbhotell med sin bas i Sverige, men de har kontor över hela världen. De erbjuder bland annat webbhotell, hosting och domänregistrering. 

Domänregistreringen hos Miss Hosting är enkel, men om man ändå skulle stöta på problem har de ett supportteam som är aktiva dygnet runt. Man söker efter sin önskade domän sen visar Miss Hosting vilka val som finns tillgängliga. Överst hamnar de populäraste toppdomänerna .se, .nu och .com, sen följer hundratals andra förslag. Miss Hosting visar både lediga och upptagna domäner. De lägger dessutom till nya toppdomäner varje vecka.

Precis som FS Data så erbjuder även Miss Hosting gratis Dold WHOIS. Det innebär att man kan skydda sin identitet på internet så att den inte går att söka upp om någon är nyfiken på vem som äger en viss domän. 

Oderland

Oderland

Det svenska företaget Oderland erbjuder hosting och registrering av domäner. Man kan förstås registrera en .se-domän hos Oderland, men de har även över 500 andra toppdomäner att välja på om man vill vara lite äventyrlig eller unik. 

Inleed

Inleed

Det svenska hostingföretaget Inleed har funnit sen 2008 och levererar än idag stabila och snabba lösningar för det kommer till webbhotell, serverhotell och domäner. 

Om man registrerar sin domän via Inleed blir man automatiskt ägare till domänen och man kan då använda den precis som man vill. De erbjuder de populäraste toppdomänerna, som .se, .com och .nu, men även en rad andra. Man kan välja på att köpa ett domännamn, förnya ett domännamn man redan köpt eller flytta ett domännamn. Om man skulle stöta på problem finns Inleeds support tillgänglig. 

Wopsa

Wopsa är ett svenskt hostingföretag med sina servrar i skånska Eslöv. Förutom sina hostingtjänster så erbjuder de även möjligheten att registrera en domän eller flytta en domän till dem. Deras populäraste toppdomäner är .se, .nu, .com och .eu. 

När man söker efter en domän hos Wopsa visar de om de populäraste toppdomänerna finns tillgängliga eller inte. Om man skulle behöva ändra sitt domännamn något för att göra det unikt kommer Wopsa dessutom med förslag. De visar till exempel att man kan lägga till bindestreck, lägga till en ändelse eller välja en mindre populär toppdomän. 

Egensajt

EgenSajt

EgenSajt är ett populärt webbhotell i Sverige som gjort sig kända för sina anpassningsbara hostinglösninngar. När det kommer till domäner har de många, och billiga, lösningar. De erbjuder förstås de populära toppdomänerna .se, .nu och .com – tillsammans med en mängd andra toppdomäner av olika slag. De erbjuder till exempel .cash, .tech, .support och .computer. 

Man kan välja att registrera en ny domän, överföra en domän eller förnya en domän hos EgenSajt. 

Telia

Telia erbjuder inte bara telefoni och bredband – de erbjuder även webbhotell. De riktar sig främst till företag men de erbjuder både inkl och mer avancerade lösningar. Deras lösningar är smidiga och enkla att använda. 

När man köper sitt webbhotell hos Telia kan man samtidigt registrera ett domännamn. De visar i första hand toppdomänerna .se, .nu och .com, men man kan utöka lösningen till fler populära toppdomäner. 

FS Data

FS Data

FS Data är ett av de webbhotell som varit aktiva allra längst i Sverige. De erbjuder webbhotell, email, servrar och domäner. 

Hos FS Data kan man registrera domännamn till förmånliga priser. De har de vanligaste och populäraste toppdomänerna, men lägger till nya toppdomäner varje vecka. Man har alltså stor möjlighet att hitta en unik domän hos FS Data. 

Om man vill skydda sin identitet på internet erbjuder FS Data gratis Dold WHOIS. Den här tjänsten gör det omöjligt för andra att undersöka vem som äger en viss domän. 

Internationella företag 

Man kan även välja att registrera en domän hos ett utländskt företag. Många erbjuder .se, .com och .nu precis som de svenska företagen. 

GoDaddy

Webbhotellet GoDaddy är det företag som sålt flest domännamn i världen. Via deras tjänst kan man söka på sitt domännamn sen visar GoDaddy vilka domäner som är lediga och vilka som är upptagna. De erbjuder både .se och .com. Om ens förstahandsval inte är ledigt kommer GoDaddys domängenerator med förslag på andra lösningar. Det kan till exempel handla om mindre populära toppdomäner eller någon bokstav eller något ord före eller efter det man du skrivit in. 

HostGator

Det amerikanska hostingföretaget HostGator är ett populärt val när det kommer till webbhotell, servertjänster, WordPress-hosting och domänregistrering. 

Deras domännamnsgenerator ger en förslag på domännamn om det man sökt på är upptaget. De har populära toppdomäner som .com, men även en andra toppdomäner som kan göra ens hemsida unik. 

Frågor och svar om domänregisters

Var kan man registrera domäner?

En domän kan du registrera via många webbhotell eller via en domänregister. I texten har vi listat alla svenska återförsäljare av domäner. Vi har även listat våra favoriter bland internationella aktörer.

Vad är ett domännamn?

Ett domännamn är adressen till din hemsida – alltså texten du skriver in i webbläsaren för att komma till hemsidan. Vårt domännamn är till exempel jämför-webbhotell.se.

Hur vet jag om en domän är ledig?

När du besöker en återförsäljare av domäner kan du använda deras sök-tjänst för att se om en domän är ledig. Om din dröm-domän är upptagen visar sök-tjänsten i de flesta fall alternativ. Du kan även använda en domännamnsgenerator för att komma på bra domännamn.

Vilka svenska sajter säljer domäner?

I texten har vi listat alla svenska sajter som säljer domäner med .se, .com och .nu som toppdomän. Vi listar bland annat Oderland, Loopia, Inleed och EgenSajt.

Hur kan man köpa en domän?

Välj en återförsäljare i vår lista. Sök efter det domännamn du vill använda. Om det är ledigt väljer du att registrera och köpa domänen direkt på återförsäljarens hemsida. Behöver du hjälp att komma på ett bra domännamn? Här tipsar vi om domännamnsgeneratorer.