Ett Content Delivery Network, eller CDN som det ofta kallas, innebär att det fysiska avståndet mellan din hemsida och den som besöker hemsidan kortas med hjälp av lokala serverhallar. Detta gör att din hemsida fungerar snabbare eftersom datan inte behöver hämtas lika långt bort ifrån. 

Vad är CDN?

Om man använder en webbserver utan CDN hämtas alla data från samma webbserver – var besökaren än befinner sig. Det innebär att hemsidan i regel kommer att fungera snabbare för de besökare som befinner sig närmare webbservern än de som befinner sig längre bort. Det tar nämligen mycket längre tid för en bild att skickas från en server i Sverige till en besökare på andra sidan jorden, än från en server i Sverige till en besökare i Sverige. 

En webbserver med CDN, ett Content Delivery Network, delar istället upp trafiken mellan flera olika servrar. Det innebär att en besökare får data från den server som befinner sig närmast. En besökare från Sverige får då data från en server i Sverige, men en besökare från andra sidan jorden får istället samma data från en server som geografiskt är placerad närmare. Målet med ett CDN är alltså att ge datan en så kort väg som möjligt att resa. Har man till exempel en tyngre sida som en webbshop så rekommenderar vi CDN.

Hur fungerar CDN?

CDN gör så att en webbsida upplevs snabbare och stabilare, och att flera besökare kan använda den utan fördröjning och att den laggar. Om många besöker en webbsida samtidigt finns det en risk att hemsidans webbserver blir överbelastad och att hemsidan då inte fungerar som den ska. På nätet är det många som har dåligt tålamod, och om det tar längre tid för en hemsida att laddas är det många som väljer att lämna redan efter några sekunder. För att undvika detta kan det vara bra att ha ett CDN som delar upp trafiken mellan flera olika servrar och gör så att hemsidan fungerar felfritt även under högre belastning och besökare från hela världen. 

Man kan alltså se ett CDN som ett slags hjälpnätverk som hjälper till att stötta upp din hemsida och leverera dess innehåll under alla möjliga förhållanden. 

Topp 10 Content Delivery Networks

Det finns en mängd olika CDN med olika räckvidd och funktioner. Vi har samlat 10 av våra favoriter som kan ge din hemsida en stabilare grund att stå på.

Cloudflare

Cloudflare

Cloudflare är ett amerikanskt företag som erbjuder snabb och säker content delivery. De har datacenter över hela världen i över 200 städer i mer än 90 länder. De har servrar från Stockholm i Sverige till Kuala Lumpur i Malaysia. 

Att använda Cloudflares content delivery network är enkelt. Man behöver inte uppdatera sin kod, utan det räcker att uppdatera sin DNS till att använda Cloudflare. 

Cloudflare erbjuder en gratisplan för den med en mindre hemsida som vill testa företagets tjänster. 

Fastly

Fastly

En populär CDN-leverantör bland större företag är Fastly. Fastly erbjuder snabba och anpassningsbara servrar över hela världen. Stora företag som använder Fastly är bland annat biljettföretaget Ticketmaster. 

En stor fördel med Fastly är att deras tjänster i hög grad är anpassningsbara. Man kan anpassa olika funktioner efter olika behov, till exempel erbjuder de olika stort stöd för video-filer. Att Fastly är så pass anpassningsbart gör dock att tjänsten kan vara förvirrande för nya användare som inte har någon erfarenhet av CDN. 

Med Fasly betalar man utifrån de tjänster man väljer, det finns dock en minimigräns för månadskostnaden. De har en praktiskt kalkylator man kan använda på hemsidan för att räkna ut hur hög månadskostnad man kommer att få.

KeyCDN

KeyCDN

Om man letar efter ett lite enklare CDN finns KeyCDN. KeyCDN kan vara ett bra val för den som provar på CDN för första gången och inte har så mycket kunskap om tekniken än. Användarpanelen är enkel och man kan ställa in sitt nya nätverk med bara ett par klick. De erbjuder även en gratisversion för den som vill prova.

För mer avancerade användare erbjuder KeyCDN även en rad spännande funktioner. De har till exempel något som kallas Origin Shield. Origin Shield gör det möjligt att välja vilken server från KeyCDN som ska användas vid uppdateringar. 

MetaCDN

MetaCDN

Det australiensiska företaget MetaCDN erbjuder snabba och enkla tjänster inom CDN. Det som gör att MetaCDN sticker ut är att de har över 120 olika platser med servrar över hela världen. Det gör att det finns en mycket stor chans att besökaren som besöker din hemsida har en server i närheten av sig, vilket gör att din hemsida kan fungera snabbt och fläckfritt.  

MetaCDN är ett så kallat multi-CDN, vilket betyder att de kombinerar flera olika content delivery networks i ett. De använder EdgeCast, Amazon och Fastly. 

Stackpath

StackPath

StackPath är ett användarvänligt CDN med särskilt fokus på Nordamerika och Europa. De har ett stort antal servrar i Nordamerika och Europa, men även ett utbyggt nätverk i Asien, Australien och en server i Afrika. 

StackPath kan alltså vara ett bra val om man främst har besökare från västvärlden. Deras support är välbyggd och inställningarna för nätverket är enkla att förstå. 

Amazon CloudFront

Amazon CloudFront

Superföretaget Amazon erbjuder även CDN i form av Amazon CloudFront. Amazons lösning är avancerad med en rad olika funktioner och inställningar som man kan skräddarsy efter egna önskemål. En fördel med CloudFront är att de erbjuder detaljer kring vilka enheter och operativsystem dina besökare använder. 

Microsoft Azure

Microsoft Azure CDN

För Microsoft-användare finns den välbeprövade tjänsten Microsoft Azure. Microsoft erbjuder en rad olika funktioner och inställningar. Det kan verka komplicerat och skrämmande för en nybörjare, men för en van CDN-användare finns det mänger av spännande användningsområden. 

CDN77

Ett budgetalternativ är CDN77. Företaget erbjuder en användarvänlig tjänst för lockande låga priser. CDN77 har varit med i branschen ett tag – och det märks. De erbjuder ett välutbyggt nätverk med över 30 datacenter över hela välden. De flesta servrarna står i USA och Europa, men de har även servrar i Sydamerika, Asien och Australien. 

De erbjuder inte en mängd olika inställningar och funktioner, men det gör å andra sidan tjänsten lättanvänd för nybörjare. 

Leaseweb

Leaseweb

Om man har ett stort företag och kräver det bästa av det bästa är Leaseweb ett fint alternativ. Företaget erbjuder en mängd olika funktioner, statistik och ett kraftfullt nätverk. Om man är nyfiken på vem som besöker ens webbsida kan man med hjälp av Leasewebs tjänster till exempel övervaka besökare, trafik och vilka filer som används mest. 

Om man vill ha det bästa kostar det såklart, och så är det även med Leaseweb. Deras budgetalternativ börjar dyrare än de flesta andra alternativ vi har på denna listan, sen går det snabbt uppåt för de större paketen. 

Google Cloud CDN

Google Cloud CDN

Google erbjuder ett snabbt och pålitligt CDN med fokus på hela världen. Nätverket har till och med korats till det allra snabbaste på marknaden. 

Googles Cloud CDN använder samma infrastruktur som Google använder till sina övriga tjänster, vilket innebär att nätverket är välutbyggt och stabilt. Med Googles Cloud-nätverk får man en global IP-adress som gör det lätt för användare över hela världen att koppla upp sig till webbsidan.

Frågor och svar om content delivery networks

Vad är content delivery network, CDN?

Content delivery network gör det möjligt för en hemsida att dela upp trafiken mellan olika servrar, så att data kan skickas så kort sträcka som möjligt vilket kortar laddtider. Läs mer om CDN och hur det fungerar på vår sajt.

Varför ska man använda content delivery network, CDN?

CDN kan man använda för att få en snabbare och mer stabil hemsida. Tjänsten minskar fördröjningar och minimerar lagg. Om man har många besökare från hela världen kan CDN vara en bra investering.

Vilket content delivery network är bäst?

Vi har listat de 10 content delivery networks vi tycker är allra bäst och kan rekommendera. Läs mer om content delivery networks, och hitta vår topplista, på vår sajt.

Hur fungerar CDN?

Ett content delivery network delar upp trafiken till en hemsida till olika servrar, där signalen skickas till den servern som befinner sig närmast besökaren. Detta gör att en webbsida kan upplevas som snabbare och mer stabil. Läs mer om CDN på vår sajt.

Vad kostar CDN?

I topplistan på vår sajt har vi listat content delivery networks som är gratis, har en gratis provperiod eller kostar upp till tusen kronor i månaden.