Magento är en av väldens mest använda plattformar för e-handel med över 100 000 aktiva användare. Plattformen används av en rad stora varumärken och leverantörer, bland annat HP, Bauhaus, Sigma och Helly Hansen.

Att utveckla en egen plattform för sin butik på internet kan verka lockande, men det är komplicerat och kommer med många fallgropar. Många väljer därför att använda en av de många färdiga plattformarna som finns. Magento är en av de populäraste lösningarna. 

Vad är Magento?

Magento är en plattform för e-handel med öppen källkod. Webbapplikationen lanserades 2008 av Varien Inc. Magento har tidigare ägts av eBay men ägs nu av Adobe. Idag använder ungefär en tredjedel av alla butiker på internet Magento.

Magento är skrivet i skriptspråket PHP, baserat på ramverket Zend och använder MySQL eller MariaDB som databashanterare. 

Plattformen finns i ett par olika versioner: Magento Open Source och Magento Commerce. 

Magento Open Source (som tidigare hette Magento Community Edition), är en lösning för e-handel med öppen källkod. Öppen källkod innebär att koden till webbapplikationen är tillgänglig för vem som helst att läsa och ändra efter egna behov. Användare av Magento Open Source kan använda grunden i koden, sen utveckla den genom att lägga till tillägg som skapats av andra utvecklare. Att Magento har öppen källkod innebär även att mjukvaran är helt gratis att ladda ner via plattformens hemsida. 

Magento Open Source är en plattform för e-handel med alla de grundläggande funktionerna, och den finns tillgänglig för alla att använda. 

Magento Commerce (On-Premises) hette tidigare Magento Enterprise Edition. 

Magento Commerce (On-Premises) är, till skillnad från Open Source-versionen, inte gratis. Plattformen är designad för stora företag med mycket trafik och kommer med en rad avancerade funktioner. Den här versionen kommer även med tekniks support, installation och felsökning. 

Hur fungerar Magento och vad kan du göra?

Magento gör det enkelt att administrera e-handel. Systemet är avancerat men användarvänligt och de tusentals teman som finns tillgängliga gör det möjligt att anpassa design och tilläggen, som kallas Magento Plugins, gör det möjlig att anpassa funktioner. Mycket av det anpassningsbara i Magento är gratis, men det finns mer avancerade teman och tillägg som kostar.  

Fördelar med Magento?

Om man har en mindre e-handel är Magento med öppen källkod en helt gratis och anpassningsbar lösning. Alla teman och tillägg är många gånger enkla att installera. Om man har ett större företag eller vill ha mer stöd finns Magento Commerce som erbjuder avancerade funktioner och support. Idag använder en stor andel av internets e-handel Magento så det finns ett aktivt community med utvecklare och guider. 

Webbhotell som erbjuder Magento

Om man ska öppna e-handel är det bra att investera i ett webbhotell med snabba och stabila servrar. För Magento krävs operativsystemet Linux, och stöd för PHP och MySQL. 

Miss Hosting webbhotell

Miss Hosting

Miss Hosting erbjuder specialanpassade servrar om man har en e-handel som kör Magento. Till dessa servrar erbjuder Miss Hosting övervakning dygnet runt, support, skalbara lösningar som växer tillsammans med webbshoppen, underhåll och uppdateringar, och förbättringsförslag. 

Miss Hostings Magento-lösningar är inte fasta, utan anpassas efter kund och behov. 

Lagringsutrymme: från 100 GB till obegränsat
Trafik: Obegränsad
Antal domäner: Obegränsat
SSL: Let’s Encrypt eller Comodo Standard SSL
Backup: Varje dag
Support: Telefon, chatt och e-post
Betyg Trustpilot: 4,9/5 (2 392 omdömen)

Inleed webbhotell

Inleed

Det svenska hostingföretaget Inleed erbjuder hosting för e-handel som kör Magento. Magento kan installeras via Inleeds kundzon med en enkel 1 Click install.

Lagringsutrymme: från 1000 GB
Trafik: från 50 GB
Antal domäner: Obegränsat
Backup: Varje dag
Support: Telefon och e-post
Betyg Trystpilot: 4/5 (5 omdömen)

FS Data webbhotell

FS Data

I alla FS Datas webbhotell-paket ingår stöd för Magento. Paketen heter Premium, Pro och Platinum. Magento installeras enkelt med One-Click-Installer.

Årskostnad från: 1 014 kronor
Lagringsutrymme:  20 GB
SSL:  Gratis Let’s Encrypt
Trafik:  300 GB
One click installer för Magento:  Ja
Support: E-post och telefon
Reco-betyg: 4,1/5 (74 omdömen)

Cloudways

Cloudways

Cloudways erbjuder snabb, anpassningsbar och specialanpassad hosting för Magento. Företaget hostar idag över 3500 e-butiker med Magento som grund, och de erbjuder gratis flytt och extra snabba och stabila servrar så att Magento ska fungera utan fördröjningar. 

Månadskostnad: från cirka 100 kronor
Lagringsutrymme: från 25 GB
Trafik: från 1 TB
Backup: Automatiskt
Support: 24/7 alla dagar via chatt
Betyg Trustpilot: 4,4/5 (225 omdömen)

Godaddy

Go Daddy

Go Daddy erbjuder lösningar till både den mindre och den större e-handeln. För bästa prestanda föreslår de antingen deras webbhotell för företag eller en VPS (privat virtuell server). Deras servrar är snabba och har en driftgaranti på 99,9 %. 

Årskostand från: 1932 kronor
Lagringsutrymme: från 60 GB
Trafik: Obegränsad
Antal domäner: Obegränsat
Support: Telefon, 24/7
Betyg Trustpilot: 4,1/5 (8 244 omdömen)

Loopia

Loopia

Loopia erbjuder två olika färdiga paket för e-handel, OpenCart och WooCommerce. Man kan även välja att installera Magento själv istället, men det finns inget färdigt paket för den lösningen. Loopias webbhotell och servrar är snabba och pålitliga och passar utmärkt för e-handel.

Månadskostnad: Från 99 kronor
Lagringsutrymme: från 75 GB
Trafik: från 750 GB
Antal domäner: Obegränsat
Support: Telefon och e-post
Betyg Trustpilot: 4,4/5 (231 omdömen)