Det är viktigt att kunna hålla koll på hur ens hemsida presterar. Var fungerar din hemsida bäst och var fungerar den lite sämre? Är din hemsida snabb nog? Får du den drifttid du har blivit lovad av ditt säkra webbhotell?

För att få koll på sin hemsidas prestanda kan man använda sig av tjänster som monitorerar, eller övervakar, hur den fungerar. Olika tjänster erbjuder olika verktyg och funktioner för att testa hur din server, din domän, dina sidor och din säkerhet fungerar. Det finns både gratisalternativ och tjänster som man behöver betala en månadsavgift för. Vi har listat några av våra favoriter från båda kategorier. 

Läs vidare för att hitta övervakningstjänsten som passar dig och din hemsida allra bäst.

De 5 bästa tjänsterna för att monitorera ditt webbhotell

Det finns många tjänster som övervakar din hemsida och dess prestanda så att du kan se till att den alltid är i bästa möjliga skicka. Om en hemsida crashar, eller av någon annan anledning ligger nere, förlorar man både besökare, inkomst och sin Google-ranking. För att undvika detta kan man använda en pålitlig övervakningstjänst som monitorerar ditt webbhotell dygnet runt – då blir du direkt meddelad om något inte skulle stå rätt till. 

StatusCake

StatusCake hjälper dig att övervaka din hemsida och se till att du får ut all den prestanda du har blivit lovad. Tjänsten testar din drifttid automatiskt från 28 olika länder över hela världen. Du kan själv välja hur ofta du vill att dessa tester ska utföras. Den testar dessutom hur lång tid det tar för din hemsida att laddas, att din domän inte blivit hackad, att du har ett aktivt SSL-certifikat, att din server klarar av trafiken och att din hemsida inte har blivit utsatt för några virus. 

Om StatusCake skulle upptäcka att något inte är som det ska får du en notis antingen över mejl, sms eller twitter. Du kan själv välja hur du vill få dina notiser och hur ofta. statusCake ger dig också en analys av situationen så att du lätt kan lista ut vad det var som orsakade problemet. 

StatusCake erbjuder en gratisversion och två olika betalversioner, Superior eller Business. Med gratisversionen får man 10 övervakningar av upptiden som sker var femte minut. Med Superior får man 100 övervakningar av upptid varje minut, och med Business får man 300 övervakningar av upptid som sker var 30:e sekund. Gratisversionen kan man börja använda direkt. Betalversionerna får man testa gratis under 7 dagar.

 

DotCom-Monitor

DotCom-Monitor erbjuder flera tjänster för att övervaka din hemsida och testa dess prestanda. De erbjuder en tjänst som övervakar webbtjänster som SOAP, GET/POST, TCP, iCMP och SSL-certifikat. De testar hur dessa funktioner fungerar, dess drifttid och prestanda. De testar också din hemsidas laddtid. För att testa hur din hemsida laddas använder de webbläsare som är aktiva över hela världen. Tjänsten övervakar också webbapplikationer och hur de fungerar för besökare från hela världen. DotCom-Monitor testar även din hemsidas infrastruktur, din servers minne och bandbredd, och stresstestar din plattform. 

Du kan själv ställa in hur du vill få notiser och rapporter från DotCom-Monitor. Rapporterna kan vara summerande eller mycket detaljerade, och notiserna kan skickas via röstmeddelanden, sms, eller email. 

DotCom-Monitor erbjuder flera olika paket för övervakning där olika funktioner ingår. Om man vill testa deras tjänster får man göra det gratis under 30 dagar – då ingår allt på hemsidan så att man kan hitta de funktioner som passar ens behov bäst. 

 

Pingdom

Pingdom från Solarwinds erbjuder exakt övervakning så att man alltid kan ha koll på hur ens hemsida presterar. Pingdoms viktigaste funktion kallas Uptime Monitoring. Den här tjänsten håller ständigt koll på om din hemsida är tillgänglig och online. För att övervaka din hemsida använder de hundratals servrar som är placerade över hela världen – på så sätt kan du snabbt fixa till problemet om din hemsida skulle crasha eller liknande. 

Pingdom erbjuder dessutom tjänster som kan mäta laddtiden på din hemsida, kolla om login-sidor, checkout och signup-sidor fungerar som de ska och root-analyser av din hemsida. 

Om Pingom hittar ett problem dubbelkollar de det, om problemet kvarstår får du sedan en notis om det. Detta för att minska risken för felaktiga notiser. 

Pingdom erbjuder möjligheten att anpassa sitt paket efter de behov man har. Om man vill prova deras tjänster erbjuder de en provperiod på 30 dagar. 

 

New Relic

New Relic är en övervakningstjänst som hjälper dig att hålla koll på hur din hemsida och dina applikationer fungerar. Tjänsten har stöd för flera olika programmeringsspråk, till exempel: Ruby, PHP, Java, microsoft.NET, Python, Node.js, C SDK och Go. 

Tjänsten övervakar hur dina applikationer fungerar och vad de har för hastighet. Om ett problem skulle uppstå skickar New Relic ut en felrapport så att man snabbt kan åtgärda felet. Deras felrapporter är tydliga så att man snabbt kan förstå var i koden eller databasen som problemet uppstått. Ju bättre ens hemsida fungerar ju fler besökare har man möjlighet att få vilket betyder en högre inkomst och en högre Google-ranking. 

New Relic erbjuder en gratisversion med begränsade funktioner och tillgänglighet. Deras betallösningar erbjuder New. Relics kraftfulla mjukvara och så att man ska kunna se hur man kan förbättra sin hemsida. 

 

Uptime Robot

Övervakningstjänsten som Uptime Robot erbjuder är enkel och kraftfull med många praktiska funktioner och tjänster. När tjänsten startade 2010 hade de som mål att erbjuda enkla övervakningsverktyg till alla – helt gratis. Vissa delar av Uptime Robot är fortfarande gratis – men deras mer avancerade och krävande funktioner kostar. Om man är sugen på att prova en övervakningstjänst är Uptime Robot ett bra ställe att börja på. 

Uptime Robot kontrollerar din hemsida var femte minut med ett gratiskonto, upp till var trettionde sekund med ett betalkonto. Du får ett meddelande skickat till dig om hemsidan av någon anledning ligger nere. Man kan välja om man vill få notiser via e-post, SMS, röstmeddelande, telegram, push, Slack och mycket mer. Med ett gratiskonto får man begränsad tillgång till Uptime Robots funktioner.

Uptime Robot är en enkel och billig lösning om man inte kräver så mycket av sin övervakningstjänst. Den saknar vissa av de avancerade funktioner dyrare tjänster erbjuder, men det är ett bra ställe att starta på om man vill testa.

Frågor och svar om att monitorera ditt webbhotell

Hur testar jag prestandan på mitt webbhotell?

Du kan testa prestandan på ditt webbhotell med hjälp av tjänster som specialiserat sig på minitorering. På vår sajt hittar du de 6 bästa tjänster som vi rekommenderar för att testa prestandan på ditt webbhotell.

Vilka tjänster finns för att övervaka sin hemsida?

Tjänster som StatusCake, DotCom-Monitor och Pingdom kan användas för att övervaka en hemsidas prestanda och tillgänglighet. I texten på vår sida hittar du de 6 bästa tjänsterna för monitorering.

Hur kontrollerar jag om min hemsida är tillgänglig?

Du kan använda dig av olika övervakningstjänster för att kontrollera att din hemsida och dina applikationer fungerar som de ska. Tjänsterna kan kontrollera hastighet, prestanda, tillgänglighet och mycket mer. Du hittar de 6 tjänster vi rekommenderar på vår sajt.

Finns det tjänster som övervakar en hemsida gratis?

Ja, flera av de tjänster vi rekommenderar på vår sajt kan man prova helt gratis under en provperiod på upp till en månad. Läs mer om vilka tjänster vi rekommenderar på vår sajt.

Hur fungerar Pingdom?

Pingdom håller koll på om din hemsida är online eller inte, kontrollerar laddtider och kontrollerar att vissa funktioner fungerar som de ska. Upptäcker pingdom ett fel skickar de en notis till dig.