Microsoft SQL Server är en populär och kraftfull databashanterare som ofta används i Windows-system. Många av de webbhotell som erbjuder lösningar för ASP.net erbjuder även MS SQL Server.

Vad är MS SQL Server?

MS SQL Server är Microsofts databashanterare. En databashanterare används för att hämta och modifiera data som lagras i en databas. Programspråket som används är SQL, Structured Query Language, som är standardiserat och används för att hantera data i många olika databaser. Det finns en rad olika SQL-databashanterare. Förutom MS SQL Server så finns till exempel MySQL, som är en något enklare variant, och PostgreSQL. 

MS SQL Server är en kraftfull databashanterare med hög prestanda och många funktioner. Idag är det en av de populäraste lösningarna, särskilt för Windows-användare och stora företag med hög belastning på sina databaser. 

Hur fungerar MS SQL Server och vad kan du göra?

MS SQL Server används för att hämta information från en databas när den information efterfrågas av andra applikationer. Informationen används sedan av applikationen så att den fungerar som den ska. Webbapplikationer som har utvecklats i ASP.net använder ofta MS SQL eftersom ASP.net ofta kräver en Windows Server.

Vad är fördelarna med MS SQL Server?

Den största fördelen med MS SQL Server är dess prestanda och effektiva användning av minne. MS SQL har dessutom många avancerade funktioner som gör att denna databashanterare ofta används av stora företag som kräver topp-prestanda. 

Det bör dock nämnas att MS SQL är ganska dyrt, särskilt om man behöver många licenser. Microsoft erbjuder dock två olika kostnadsfria specialversioner: MS SQL Server Developer och MS SQL Server Express. Dessa versioner är förenklade och har begränsade användningsområden. 

Webbhotell som erbjuder MS SQL?

De flesta webbhotell som erbjuder Windows Server med stöd för ASP erbjuder även MS SQL Server, men många gånger får man betala extra för att få Microsoft SQL Server. I listan nedan har vi samlat några av våra favoriter. 

Godaddy

Go Daddy

Go Daddy är ett populärt webbhotell-företag som idag har nästan 19 miljoner kunder över hela världen. De erbjuder en rad olika hosting-möjligheter som är lätta att anpassa efter egna behov. De har till exempel webbhotell, hosting specifikt för WordPress, VPS hosting och dedikerade servrar.  

Alla hostinglösningar som Go Daddy erbjuder är kompatibla med MySQL, men endast deras Windows-konton är kompatibla med MS SQL. Dessa konton använder Plesk som kontrollpanel. 

Årskostand från: 469 kronor
Lagringsutrymme: från 100 GB till obegränsat
Trafik: Obegränsad
Antal domäner: Obegränsat
Support: Telefon, 24/7
One click installer för WordPress: Ja
Kontrollpanel: Plesk
Betyg Trustpilot: 4,1/5 (8 406 omdömen)

Oderland

Om man väljer Oderlands privata servrar, kallad gör-det-själv server, kan man anpassa den servern själv och därmed få tillgång till MS SQL. MS SQL är alltså inte tillgängligt på Oderland om man använder deras webbhotell eller managed servrar. Deras gör-det-själv servrar är anpassningsbara ut i minsta detalj och priset anpassas efter de specifikationer man väljer.

Årskostnad från: 2 004 kronor
Lagringsutrymme: 20 GB
Trafik:  2 000 GB
Antal domäner:  Obegränsat
Support: E-post, telefon och chat
One click installer för WordPress: Ja
Reco-betyg: 4,5/5 (78 omdömen)

Liquid Web

Liquid Web

Det amerikanska hostingföretaget Liquid Web har kunder över hela världen och driver idag över en miljon sajter. De erbjuder webbhotell med hög prestanda som har stöd för MS SQL Server. Hostingpaketen är skräddarsydda för kunden och Liquid Web erbjuder gedigen support. 

Månadskostnad från: 6 700 kronor
Lagringsutrymme: från 2,5 TB
Bandbredd: 5 TB
Support: Chatt, 24/7
Kontrollpanel: Plesk eller cPanel
Betyg Trustpilot: 3,5/5 (120 omdömen)

Wopsa

Wopsa

Det svenska hostingföretaget Wopsa erbjuder specifika Windows servrar med stöd för MS SQL databas. 

Wopsa erbjuder en rad olika tjänster inom hosting. De har bland annat webbhotell, dedikerade servrar och domäner, och de erbjuder sina tjänster till både privatpersoner och företag. Deras serverhall står i skånska Eslöv. 

Årskostand från: 720 kronor
Lagringsutrymme: 10 GB
Kontrollpanel: Hosting Controller
E-postkonton: Obegränsat
Antal domäner: 10
Support: Dagtid under vardagar
One click installer för WordPress: Ja
Betyg reco: 4,3/5 (16 omdömen)

Loopia

Loopia

Det svenska hostingföretaget Loopia erbjuder tre olika webbhotellpaket, Privat, företag och Företag Plus. De två större, Företag och Företag Plus, erbjuder stöd för MS SQL. Med företag får man stöd för 1 MS SQL-databas och med Företag Plus får man stöd för 5.

Månadskostnad: Från 199 kronor
Lagringsutrymme: från 150 GB
Trafik: från 750 GB
Antal domäner: Obegränsat
Support: Telefon och e-post
Betyg Trustpilot: 4,4/5 (231 omdömen)

Frågor och svar om webbhotell med MS SQL Server

Vad är MS SQL Server?

Microsoft SQL Server är en databashanterare som används i Windows-system. Läs mer om MS SQL Server och hur databashanteraren fungerar på vår sajt.

Vilka webbhotell har MS SQL Server?

De webbhotell som erbjuder Windows-server med stöd för ASP har i de flesta fall även stöd för MS SQL Server. I listan på vår sajt hittar du de webbhotell vi rekommenderar med MS SQL.

Är MS SQL Server gratis?

Nej, MS SQL Server är inte gratis. Microsoft erbjuder dock två olika gratisvarianter: SQL Server Express edition, en mindre version av databashanteraren, och MS SQL Server Developer, som är avsedd för utvecklare.

Är MS SQL Server lätt att använda?

Det finns mängder av hjälpmaterial och guider om MS SQL Server online. Microsoft erbjuder själva mycket resurser. Det krävs dock viss förståelse och kunskap för att använda MS SQL Server.

Vilket webbhotell är bäst för MS SQL Server?

Vi har listat Go Daddy, Oderland, Liquid Web, Hopsa och Loopia som de webbhotell med MS SQL Server som vi rekommenderar. Läs mer om webbhotellen på vår sajt.