Ett populärt sätt att skapa avancerade och moderna hemsidor är med hjälp av Microsofts ramverk ASP.net. ASP.net är en del av Microsofts stora .NET-plattform som består av en rad andra funktioner, verktyg och tekniker. 

Många webbhotell erbjuder specifika servrar för ASP.net-kunder som är skräddarsydda för tekniken och erbjuder snabba lösningar för avancerade webbsidor. 

Vad är ASP.net?

ASP.net, där ASP står för Active Server Pages, är ett open source-ramverk, eller framework, skapat av Microsoft som används för att bygga dynamiska webbsidor. En dynamisk webbsidas innehåll kan förändras och är inte statiskt. Det kan handla om enkla saker som en klocka som ständigt visar realtid eller mer komplicerade webbsidor som en sökmotor. 

ASP.net är en del av .NET-plattformen. .NET är en plattform som består av verktyg, programmeringsspråk och bibliotek som används för att skapa olika typer av applikationer, där ASP.net är en förlängning som gör det möjligt att smidigt skapa säkra och snabba webbapplikationer och webbtjänster. ASP.net är lättanvänt och kan användas med Windows, MacOS, Linux och Docker vilket har gjort tekniken väldigt populär.  

ASP.net lanserades redan 2002 tillsammans med version 1.0 av .NET-plattformen. 

Hur fungerar ASP.net och vad kan du göra?

Precis som resten av .NET-plattformen så är ASP.net helt gratis att ladda ner via Microsofts hemsida. Tekniken är även open source vilket betyder att koden är öppen för alla att läsa och lära sig av. 

Med ASP.net kan man alltså skapa avancerade webbsidor och jobba i alla de vanligaste operativsystemen som Windows, MacOS och Linux. ASP.net gör det möjligt att bygga webbapplikationer med HTML, CSS och Javascript, och applikationerna kan byggas för att användas både av webbsidor och mobila appar.  

ASP.net gör det möjligt att skapa en webbsida med hjälp av renderingsmotorn Razor. Med Razor kan man skriva enkel kod med C# som grund, men man använder @ som starttag. 

Vad är fördelarna med att använda ASP.net?

Den största fördelen med ASP.net är att tekniken är cross-platform. Tekniken går alltså att använda med operativsystem som Windows, MacOS, Linux och Docker, på flera olika typer av enheter, i olika molntjänster och olika typer av system. ASP.net gör det dessutom enkelt att göra avancerade webbapplikationer till både webbsidor och mobila appar. 

Webbhotell som erbjuder ASP.net

Det finns en mängd olika webbhotell som erbjuder lösningar för ASP.net. Vi har listat några av våra favoriter.

Godaddy

Go daddy

Go Daddy erbjuder specifika Microsoft Windows-servrar till användare som kör med ASP.net. Windows-hostingen erbjuder Windows Server 2012 R2, snabba och lätta installationer, säkerhetsövervakning och en lättanvänd kontrollpanel. 

Go Daddy är ett hostingföretag som i första hand har riktat in sig på att sälja sina tjänster till mindre och oberoende företag. Idag har de nästan 19 miljoner kunder över hela världen och står för nästan 80 miljoner registrerade domäner. Det gör dem till den populäraste domännamnsregistratorn i världen. De har anställda över hela världen och erbjuder support på ett antal olika språk. För svenska kunder sker dock supporten på engelska.

Årskostand från: 469 kronor
Lagringsutrymme: från 100 GB till obegränsat
Trafik: Obegränsad
Antal domäner: Obegränsat
Support: Telefon, 24/7
One click installer för WordPress: Ja
Betyg Trustpilot: 4,1/5 (8 406 omdömen)

Oderland

Oderland erbjuder inga specifika lösningar för Windows-användare som vill köra ASP.net. Men man kan skaffa en server via deras gör-det-själv-tjänst som gör det möjligt att anpassa servern efter egna behov. Med gör-det-själv väljer man själv operativsystem vilket gör att man enkelt kan anpassa sin server efter ASP.net.

Årskostnad från: 2 004 kronor
Lagringsutrymme: 20 GB
Trafik:  2 000 GB
Antal domäner:  Obegränsat
Support: E-post, telefon och chat
One click installer för WordPress: Ja
Reco-betyg: 4,5/5 (78 omdömen)

Wopsa

Wopsa

Det svenska hostingföretaget Wopsa erbjuder webbhotell-lösningar för ASP.net. De erbjuder en Windows 2008 Server och stöd för ASP.net 2 till 4.5. 

Wopsa har sina servrar i Eslöv i Skåne vilket gör att de kan erbjuda fina hastigheter till kunder i Sverige. Supporten är även på svenska vilket kan underlätta för många kunder. 

Årskostand från: 720 kronor
Lagringsutrymme: 10 GB
E-postkonton: Obegränsat
Antal domäner: 10
Support: Dagtid under vardagar
One click installer för WordPress: Ja
Betyg reco: 4,3/5 (16 omdömen)

Loopia

Loopia

Loopias två största paket, Företag och Företag Plus, erbjuder stöd för ASP.net. De ger även stöd för 1 eller 5 MS SQL-databaser.

Loopia är ett av sveriges största webbhotell, och de erbjuder sina tjänster till stora företag och myndigheter, men även privatpersoner och mindre företag.

Månadskostnad: Från 199 kronor
Lagringsutrymme: från 150 GB
Trafik: från 750 GB
Antal domäner: Obegränsat
Support: Telefon och e-post
Betyg Trustpilot: 4,4/5 (231 omdömen)

Frågor och svar om webbhotell med stöd för ASP.NET

Vad är ASP.NET?

ASP.NET är en del av Microsofts .NET-plattform. ASP.NET är ett ramverk som gör det möjligt att bygga dynamiska hemsidor, alltså hemsidor som förändras och inte är statiska. Läs mer om ASP.NET och hur det fungerar på vår sajt.

Vilka webbhotell har stöd för ASP.NET?

ASP.NET kräver ett webbhotell som erbjuder Windows-servrar. Webbhotell med Windows-servrar och stöd för ASP.NET är bland annat Go Daddy, Oderland, Wopsa och Loopia. Läs mer om webbhotellen på vår sida.

Är ASP.NET gratis?

Ja, ASP.NET, och resten av .NET-plattformen, är helt gratis att ladda ner och hittas på Microsofts hemsida. ASP.NET är även open source.

Är ASP.NET open source?

Ja, ASP.NET är open source. Open source innebär att källkoden är öppen för alla att läsa och lära sig av. Andra populära tjänster som är open source är bland annat WordPress.

Vilka programmeringsspråk använder ASP.NET?

ASP.NET kan användas med en rad olika programmeringsspråk. Det används med programmeringsspråken VB Script, J#, Ruby, F# eller C# för att utveckla applikationer.