Det är lätt hänt att man blandar ihop WordPress.com och WordPress.org, namnen är ju så lika. Men det finns faktiskt större skillnader mellan de två hemsidorna än vad man först kanske kan tro. I texten nedan reder vi ut allt man behöver veta om WordPress.com och WordPress.org, hur skillnaderna ser ut, och vilken tjänst som passar bäst till vad. 

WordPress.org

WordPress.org är för många det riktiga WordPress – alltså WordPress programvara. WordPress grundades av Matt Mullenweg och Mike Little, och programvaran släpptes i maj 2003. 

På hemsidan WordPress.org kan man ladda ner WordPress helt gratis. WordPress är en programvara som gör det möjligt att skapa hemsidor, bloggar eller appar. Programvaran har öppen källkod, eller open source, vilket gör att man kan använda och modifiera WordPress efter egna behov. WordPress är på många sätt en enkel och lättanvänd programvara, men den är samtidigt kraftfull och kan användas för att skapa helt fantastiska webbplatser. 

WordPress är helt gratis att ladda ner, men för att kunna använda programvaran och publicera en hemsida behöver man tillgång till en server och en domän. Server och domän får man tillgång till via ett webbhotell – en tjänst som inte är gratis. Att få möjligheten att välja webbhotell själv kommer dock med frihet. Man får välja precis vilket webbhotell man vill och därmed skräddarsy precis hur man själv vill att ens hemsida ska hostas. Många webbhotell erbjuder WordPress-lösningar med olika grader av hantering beroende på hur mycket stöd man vill ha. 

Teman och tillägg

En definierande egenskap för WordPress-hemsidor är teman och tillägg. 

WordPress.org har en välutbyggda tema-katalog med tusentals teman att välja på som kan ge ens hemsida en unik och användarvänlig design. Man kan ladda ner och byta teman precis när man vill. Det finns även en möjlighet att ladda upp egna teman. Till WordPress katalog. 

Tillägg gör det möjligt att anpassa och skräddarsy sin WordPress-hemsida precis så som man vill ha den. Man kanske har hittat ett tema som är helt perfekt, men behöver vissa funktioner för att hemsidan ska fungera precis så som man vill. Tillägg skapas av andra WordPress-användare och laddas sen upp på till exempel WordPress.org så att andra användare ska få möjlighet att använda dem. Tillägg kan till exempel användas för att skapa kontaktformulär, lägga till ett bildgalleri eller automatiskt plocka bort spam-kommentarer. 

WordPress.org

För att installera det kostnadsfria WordPress, med fullt utbud av tema och plugins rekommenderar vi webbhotellet Strato. De har bra priser och är enkelt att använda.

Strato


Bäst webbhotell 2024

Just nu: första året gratis

Enkelt och smidigt att använda

LÄS MER  

0 kr/mån

59 kr/mån

WordPress.com

WordPress.com kan på många sätt beskrivas som en enklare version av WordPress.org, eller mjukvaran WordPress. Mer än en tredjedel av allt som finns på internet drivs idag av WordPress, och WordPress.com är ett sätt att erbjuda många av WordPress funktioner till användare som kanske inte vill, eller har tid eller lust, att lära sig hur WordPress mjukvara fungerar. Matt Mullenweg, en av skaparna av WordPress programvara, valda att starta WordPress.com med precis den här visionen. Idag ägs WordPress.com av företaget Automattic, som även äger den populära bloggplattformen Tumblr. 

WordPress.com är en hostinglösning som erbjuder enkel och smidigt hosting av hemsidor samtidigt som man får många av de förmåner som tillkommer när man driver en WordPress-hemsida och tillgång till många av WordPress funktioner – utan att man behöver läsa sig hur själva mjukvaran fungerar.

Idag driver WordPress.com miljoner hemsidor över hela världen, och de har hostinglösningar för nybörjare, som är helt gratis, och mer avancerade lösningar för större hemsidor eller e-handel. För att publicera en hemsida på WordPress.com måste man skapa ett konto, och acceptera WordPress.coms användarvillkor.

Med WordPress.com kan man enkelt bygga sin egen hemsida med hjälp av temamallar som gör det lätt att publicera en hemsida som ser proffsig ut på bara några minuter. 

WordPress.com tecknar du via WordPress.com. Det är ett företag som tillhandahåller en mer begränsad version av WordPress.

Wordpress logo


Välj mellan WordPress gratis och WordPress Pro

14 dagars pengarna tillbaka garanti

LÄS MER  

0 kr/mån

Paket hos WordPress.com

WordPress.com har fem olika paket att välja på. 

Gratis: Det allra populäraste paketet för nybörjare som kanske vill starta sin allra första blogg är gratispaketet. Med gratispaketet får man en hemsida, man får välja mellan flera olika temamallar och man får säkerhet via förinstallerat SSL-certifikat. 

Personligt: Personligt är det minsta betalpaketet och ett bra val om man vill skapa en hemsida med lite mer frihet. I paketet ingår en kostnadsfri domän i ett år, support från WordPress.coms supportteam och man kan ta bort WordPress.com-reklamen som syns om man har ett gratiskonto.

Premium: Om man väljer ett Premiumpaket får man tillgång till ett obegränsat antal temamallar och avancerad designanpassning så att man kan skapa en unik och personlig hemsida. Man får dessutom tillgång till funktioner som gör det möjligt att interagera bättre med sociala medier och ta betalt om man håller på med e-handel. 

Business: Business är ett paket för verksamheter som vill ha det där lilla extra. Med paketet får man tillgång till personlig support och man kan själv installera tillägg och ladda upp teman. 

Nätbutik: Om man vill öppna sin första nätbutik och behöver en pålitlig och flexibel plattform har WordPress.com paketet Nätbutik. I paketet ingår anpassade nätbutik-funktioner som marknadsföringsverktyg, integrering med fraktföretag och betalningsfunktioner som kan ta emot betalningar från hela världen. 

WordPress.com

Med ett gratiskonto kan man inte:

Sammanfattningsvis – WordPress.com eller WordPress.org

Om man ska sammanfatta så är alltså WordPress.com en lite enklare och smidigare WordPress-lösning som passar utmärkt för nybörjare eller om man inte vill lägga ner så mycket tid på sin hemsida. Med WordPress.com kan man publicera en hemsida på bara några minuter helt gratis. Om man vill få tillgång till fler funktioner och valmöjligheter måste man dock skaffa sig ett betalkonto. Det är även viktigt att poängtera att man måste godkänna WordPress.coms användarvillkor för att kunna skapa ett konto och använda tjänsten. 

WordPress.org kommer med en hel värld av möjligheter där fantasin och kunskapen är det enda som sätter gränser. Med WordPress.org har man full kontroll över sin hemsida och man kan bestämma precis hur man vill att den ska designas, hur den ska fungera och vilka funktioner som ska finnas. WordPress programvara är helt gratis att använda, men man behöver ett webbhotell och en domän, något man många gånger behöver betala för. Med WordPress.org får man tillgång till en katalog med tusentals teman och tillägg som gör det möjligt att anpassa sin hemsida och göra den unik. 

Frågor och svar om WordPress.com eller WordPress.org

Vad är WordPress.org?

WordPress.org är hemsidan där man kan ladda ner publiceringsverktyget WordPress – alltså programvaran WordPress. WordPress används för att skapa hemsidor, webbsidor och bloggar.

Vad är WordPress.com?

WordPress.com är en lättillgänglig form av WordPress, en plattform där man kan skapa en egen WordPress-hemsida eller blogg utan att behöva ladda ner programvaran. Läs mer om WordPress.com här.

Är WordPress gratis?

Ja, både WordPress och WordPress.com kan användas helt gratis. Det finns betalpaket hos WordPress.com och det finns teman och tilläg till WordPress som kostar.

Behöver man ett webbhotell för att använda WordPress?

Ja, för att publicera en hemsida med programvaran WordPress behövs ett webbhotell. Här hittar du de bästa webbhotellen för WordPress. Om man använder WordPress.com fungerar plattformen ungefär som ett webbhotell och hostar även hemsidan man skapat.

Ska jag välja WordPress.org eller WordPress.com?

Det beror på vilka friheter du vill ha med din webbsida och hur du vill använda den. Med WordPress.org har du alla friheter i världen att skapa precis den webbsidan du vill ha – det är bara dina kunskaper som sätter gränser. WordPress.com kommer med användarvillkor och begränsade möjligheter till modifikation – men är lättare för nybörjare.