Exchange är en e-post-, kontakt- och kalender-tjänst från Microsoft som ofta används av företag och skolor. Exchange kan endast användas om man har en Windows-server. Många webbhotell som erbjuder Windows-servrar erbjuder även lösningar för ASP-net och stöd för Microsofts databashanterare MS SQL. 

Vad är Exchange?

Microsoft Exchange är främst en e-post-tjänst, men erbjuder även lösningar för kontakter, kalender och samarbeten mellan flera personer online. Om man vill använda den här e-post-tjänsten från Microsoft måste man vända sig till ett webbhotell som erbjuder specifika Windows-servrar. 

Hur fungerar Exchange och vad kan du göra?

Exchange är en anpassningsbar e-post-tjänst med många funktioner och lösningar som passar både större och mindre företag. 

Inkorg

Den prioriterade inkorgen lyfter fram extra viktiga meddelanden och anpassas efter hur du brukar arbeta och besvara mejl. Inkorgen går dessutom att anpassa efter eget tycke och smak och man kan lägga till funktioner som gör arbetsdagen smidigare att ta sig igenom. Man kan även lägga till program specifika för just din verksamhet. 

Kalender

Kalendern i Exchange är lättöverskådlig och enkel att använda. Möten, träffar och information från mejl kan enkelt föras över till kalendern. Det kan till exempel handla om tågtider, hotellbokningar eller möten mellan kollegor. 

Konfigurera Exchange

Exchange-servern kan konfigureras på tre olika sätt. Hur den konfigureras avgör hur e-post-hämtningen fungerar. 

Exchange Activesync

Med den här konfigurationen lagras e-posten endast på Exchange-servern. Det betyder att den inte laddas ner till enheten som läser e-posten. Man kan komma åt sin e-post från flera olika enheter.

IMAP

Även med den här konfigurationen laddas e-posten inte ner till enheten, utan man får tillgång till den direkt från servern. Det finns dock möjlighet att lagra en del av sin kalender på sin enhet. Man kan komma åt sin e-post var man än är och från vilken enhet som helst. 

POP

Med POP laddas e-posten ner från Exchange-serven till enheten och tas sedan bort från servern. Det innebär att man endast kommer åt den nedladdade e-posten från den enhet som laddade ner den. 

Vad är fördelarna med Exchange?

Microsoft Exchange erbjuder en kraftfull och anpassningsbar e-post-server med många funktioner och program som gör att tjänsten många gånger kan skräddarsys efter egna önskemål och behov. Tjänsten gör det även möjligt för flera personer att samarbeta online och enkelt dela notiser i kalendrar, meddelanden och annat material. Tjänsten erbjuder även en meddelande-plattform som gör det enkelt att snabbt hålla kontakten med kollegor. 

Webbhotell som erbjuder Exchange 

För att kunna installera Exchange behöver man en Windows-server. Det finns fler webbhotell som erbjuder den här typen av server. Vi har samlat några av våra favoriter. 

Oderland webbhotell

Oderland

Oderlands Gör-det-själv-server kan man anpassa själv och därmed välja att göra till en Windows-server med stöd för Exchange. Hur mycket en Gör-det-själv-server kostar hos Oderland beror på vilka specifikationer man väljer. 

Årskostnad från: 2 004 kronor
Lagringsutrymme: 20 GB
Trafik: 2 000 GB
Antal domäner: Obegränsad
Support: E-post, telefon och chat
One Click installer för wordPress: Ja
Reco-betyg: 4,5/5 (79 omdömen)

Loopia

Loopia

Två av Loopias tre hosting-lösningar erbjuder Windows-hosting. Det gäller paketen Företag och Företag Plus. Dessa paket erbjuder även stöd för MS SQL, Microsofts databashanterare. 

Månadskostnad: Från 199 kronor
Lagringsutrymme: från 150 GB
Trafik: från 750 GB
Antal domäner: Obegränsat
Support: Telefon och e-post
Betyg Trustpilot: 4,4/5 (231 omdömen)

Miss Hosting webbhotell

Miss Hosting

Det svenska hostingföretaget Miss Hosting erbjuder Exchange och Microsoft Office 365. De erbjuder två olika paket, Basic och Ultimate. I båda paket ingår Exchange Mail och antingen Office Portal Online eller Microsoft Office 365. Ultimate kostar 49 kronor per användare och månad och Ultimate kostar 129 kronor per användare och månad. 

Årskostand från: 468 kronor
Lagringsutrymme: från 100 GB till obegränsat
Trafik: Obegränsad
Antal domäner: Obegränsat
SSL: Let’s Encrypt eller Comodo Standard SSL
Backup: Varje dag
Support: Telefon, chatt och e-post
Exchange: Ja
Betyg Trustpilot: 4,9/5 (2 392 omdömen)

Wopsa

Wopsa

Wopsa är ett svenskt hostingföretag som erbjuder Windows-lösningar till sina kunder. De erbjuder en windows 2008-server med ASP.net och databas från MYSQL. 

Årskostand från: 720 kronor
Lagringsutrymme: 10 GB
E-postkonton: Obegränsat
Antal domäner: 10
Support: Dagtid under vardagar. På svenska
One click installer för WordPress: Ja
Betyg reco: 4,3/5 (16 omdömen)

Surftown

Surftown

Det danska hostingföretaget Surftown erbjuder pålitliga och stabila Windows-servrar. De erbjuder tre olika paket, Starter, Advanced och Business Plus, där man kan välja på att antingen ha Linux som operativsystem eller Windows. 

Årskostand från: 588 kronor
Lagringsutrymme: upp till 200 GB
Trafik: upp till 300 GB per månad
Antal domäner: upp till 100
Support: Svensk support över telefon
Betyg Trustpilot: 4,8/5 (801 omdömen)